vytisknout velikost písma Žaludky dostaly o svátcích zabrat, ulevte jim

Ovoce, zelenina nebo bylinky (čerstvé stejně jako sušené) jsou skvělými pomocníky při likvidaci škod, které na vašem zažívání i váze napáchalo sváteční hodování. Kromě dobré chuti a přísunu vitaminů přijdou vhod i vlastnosti některých plodů vaší zahrádky vedoucí k utišení rozbouřeného žaludku, žlučníku či celého zažívacího traktu.  

Klepněte pro větší obrázek
V minulých dnech dostaly naše žaludky pořádně zabrat

Pokud chcete být důslední při plnění novoročních závazků, mezi kterými se často objevuje snížení nabraných kil, pomohou vám ke kýženému výsledku ovocné a zeleninové šťávy.  

Zdravé dobroty 

Většinu jídel si bez určitých přísad nebo dochucovadel – například křenu a hořčice – ani neumíme představit. Důležité však nejsou jen chuťově ladící kombinace, jež známe z receptů našich rodičů a prarodičů, ale hlavně vliv jednotlivých ingrediencí na stav organismu, což předkové velmi dobře z úzkého kontaktu s přírodou znali.  

Klepněte pro větší obrázek
Pokud se bez masitých pokrmů neobejdete, přidejte k nim zeleninu a bylinky 

Bylinky v roli léčitelů  

Nejrůznější druhy koření nejen že dochutí pokrmy, ale zároveň podporují vylučování žaludečních šťáv a při trávení brzdí kvasné procesy, čímž urychlují a usnadňují trávení a zmírňují nadýmání. Mnohé z nich navíc působí antibakteriálně.  

Klepněte pro větší obrázek
Koření chutná i pomáhá 

Fenykl a kmín umí zahnat splín  

Je-li vám těžko od žaludku, odrazí se to brzy i na vaší náladě, proto je dobré myslet na následky průběžného hodování předem a alespoň přidat do jídel koření, zmírňující jeho negativní účinky na organizmus.  

Při zažívacích obtížích prospěje okořenění pokrmů koriandrem, který má i antibakteriální účinky, kmínem nebo koprovým semínkem. Kmínové a fenyklové nažky obsahují silice účinkující proti nadýmání a křečím ve střevech.

Klepněte pro větší obrázek
Fenyklu při vaření stačí jen menší množství, jinak byste v jídle cítili jen jej 

Protože je však fenykl silně aromatický, a tudíž se do mnoha jídel nehodí, je při obtížích vhodnější použít jeho odvar, jenž můžete zkombinovat i s kmínem. Stačí po lžičce od každého na půl litru vody. Odvar pijte dvakrát denně po jednom šálku. Odvary z bylinek neslaďte. 

Rozbolavělý žaludek uklidní yzop, a to jak ve formě koření, tak odvaru. Pro lepší trávení tučných jídel a ke snížení nadýmání z luštěninových jídel je velmi vhodným kořením saturejka. Zlepší zažívání, zamezí nadýmání a rozhýbe slinivku.  

Kdo vám hýbe žlučí  

Podobně vám poslouží i odvar z máty peprné, který navíc pomáhá i při problémech se žlučníkem a játry. Na půl litru vody použijte čtyři a půl gramu máty. Opět je vhodné tuto denní dávku rozdělit nadvakrát, nejlépe dát si jednu ráno – čtvrt hodiny před snídaní – a druhou večer.

Klepněte pro větší obrázek
Nebojte se, máta peprná má velmi příjemnou chuť 

Třetí z řady bylinek pro tvorbu odvarů, která zlepšuje zažívání, zvyšuje tvorbu žluči a zmírňuje plynatost, je meduňka, jež navíc pomáhá při migréně a zklidňuje organismus, takže se pije i jako prostředek pro snadnější usínání. Doporučená dávka je dva až tři šálky denně, přičemž na jeden šálek odvaru se dává jedna lžička sušené bylinky. 

Aby vás tučné jídlo neprohnalo  

Jako určitou ochranu před střevními potížemi a průjmy způsobenými tučným jídlem použijte koření obsahující větší množství tříslovin, které zároveň působí antibakteriálně – například saturejku, majoránku, mateřídoušku, yzop, tymián, dobromysl, bobkový list, bazalku, rozmarýn, mátu či meduňku.  

Univerzální majoránka  

Při střevní kolice či silném nadýmání se doporučuje odvar z majoránky. Tři gramy sušené majoránky spaříte půl litrem vody a pijete dva šálky denně. Jako odvar i koření napomáhá také zvýšení tvorby žaludečních šťáv.

Právě tím urychluje trávení jídel, zklidňuje neurózy a v tomto nepříliš příjemném počasí se osvědčí i při nachlazení. Ze zeleného koření přijde vhod kerblík, který se osvědčuje i při dietě. Lepší trávení podpoří také pažitka a petrželová nať.  

Klepněte pro větší obrázek
Odvary umí pročistit organizmus 

Zelenina zdravá nadvakrát

Kromě vitaminů obsahuje zelenina i další látky blahodárně působící na organismus. Většina zeleniny je bohatá na vlákninu, jež působí povzbudivě na činnost střev. Takzvaná zásadotvornost zeleniny pomáhá vyrovnat překyselení, které by v extrémních případech mohlo mít na organismus až smrtící účinek. Kromě chřestu a hrášku se k tomuto účelu hodí všechna zelenina.  

Pro zvýšení tvorby žaludečních šťáv je ideální špenát. Kořen, nať i semena petržele napomáhají lepšímu trávení a zvyšují činnost ledvin. Podušená nebo spařená cibule podporuje činnost žlučníku, jater a slinivky, upravuje střevní mikroflóru.  

Klepněte pro větší obrázek
Špenát má také tu výhodu, že jej připravíte jedna dvě 

Pro lepší činnost žlučníku (ovšem za předpokladu, že jste si vánočním přejídáním nevytvořili koliku nebo zánět) doplňte masitá jídla a uzeniny oblíbeným křenem a hořčicí. Syrová a nakládaná zelenina pomáhá upravit mikroflóru nejen v zažívacím traktu, ale i v ústech.  

Na virová i další onemocnění zažívacího traktu vytáhněte do boje s municí takzvaných fytoncidů, které obsahuje česnek, cibule, křen, koriandr, rozmarýn, tymián, mateřídouška a pelyněk. 

Oleje obsažené v zelenině snižují cholesterol, inulin má zase výborné dietetické vlastnosti, pomáhá při diabetu. Najdete ho především v černém kořenu, topinamburech, jakonu a další zelenině. Zeleninová jídla dochuťte vhodným kořením snižujícím jejich nadýmavý účinek.  

Zelí jako všelék  

  • Čerstvá vylisovaná šťáva ze zelí odstraní pálení žáhy, uleví při zánětu žaludku, žaludečních a střevních vředech.
  • Salát ze syrového zelí bohatě okořeněný drceným kmínem je výborným prostředkem pro vylepšení trávení a povzbuzení činnosti slinivky břišní.
Klepněte pro větší obrázek
Zelí si dopřejte, ale tentokrát raději bez masa

Pročištění organismu a dieta zároveň

Po přebohatých svátečních dnech můžete ulevit svému zažívání a pročistit ho i celé tělo třídenní zeleninovou kúrou, při níž pijete pouze šťávu z čerstvé zeleniny a k obědu a večeři si dáváte čistý zeleninový bujón.  

Klepněte pro větší obrázek
Zelenina by ve vašem jídelníčku neměla chybět

Podobně jako zelenina obsahuje i ovoce zásadotvorné látky udržující v rovnováze zásaditost a kyselost v těle. Malé množství zásadotvorných látek mají pouze lískové a burské oříšky, jinak se můžete spolehnout na kterékoliv plody. Pro lepší trávení – a dokonce při vředových obtížích se doporučuje sníst po jídle jedno oloupané jablko odrůdy Jonatán. 

Likér jako lék

Na špatný žaludek můžete vyrukovat také s některým z osvědčených likérů (i z domácí produkce). Nesmíte však zapomenout, že má být lékem a léky, jak známo, je třeba užívat pouze v doporučených malých dávkách.  

Při zažívacích potížích pomůže jednou denně polévková lžíce mátového likéru, zkažený žaludek upraví, alespoň podle věhlasné kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, višňovka.  

Je-li vám těžko od žaludku nebo cítíte-li spřízněnost s balonem, pomůže, užijete-li před jídlem čajovou lžičku kmínky, anýzovky nebo fenyklovky. Malé množství jeřabinového likéru zase povzbudí žlučník a pomůže při zácpě.  

Klepněte pro větší obrázek
Vhodný likér v malém množství povzbudí trávicí soustavu 

Karmelitské kapky z vlastní produkce  

Potřebujete litr vodky, půl kila sušené meduňky, chemicky neošetřenou kůru z jednoho velkého citronu, jeden nahrubo nastrouhaný muškátový oříšek, kousek celé skořice, šest polévkových lžic medu.  

Všechny ingredience vložte do vodky a nechte je v ní luhovat po dobu dvou týdnů. Poté vodku sceďte a slijte do lahví. Kapky uchovávejte na chladnějším místě. Budou se vám hodit jako lék proti zažívacím a neurotickým obtížím i migréně. Dopřejte si dvakrát denně – ráno a večer – lžíci likéru.

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak uskladnit dřevo na topení? 30 nápadů na originální dřevníky, za něž se nebudete stydět

Jak uskladnit dřevo na topení? 30 nápadů na o…

Pokud doma topíte dřevem, určitě řešíte, kam a jak uskladnit palivové dříví. Dřevo se sice dá vyskládat do nevzhledných stěn, ale proč by vám měly hyzdit pozemek? Povyšte skládání dřeva na umění a své zásoby uchovávejte tak, aby vás pohled na ně těšil. Zapojit fantazii se vyplatí i v případě, že potřebujete uskladnit jen pár polínek na grilování.

21.  1.  2023 |
Lucie Kořistová
Palivové dříví
Masopusty 2023 v ČR: Které byste si neměli nechat ujít?

Masopusty 2023 v ČR: Které byste si neměli ne…

Dlouho očekávané období veselení a hodování je tu! Pokud se rádi bavíte, milujete karnevaly, průvody masek a klasické české zabijačkové pochoutky, nenechte si ujít některý z masopustů, které se budou konat! Zmapovali jsme pro vás situaci po celé České republice a našli ty nejzajímavější.

24.  1.  2023 |
Kateřina HradováJakub Švec inf
MasopustZábavaVolný čas
Hromnice jako předzvěst jara: Znáte jejich původ a tradice s nimi spojené?

Hromnice jako předzvěst jara: Znáte jejich pů…

I když se nás zima ještě drží, můžeme s nadějí přivítat prodlužující se dny coby předzvěst blížícího se jara. Příležitostí k tomu jsou Hromnice. Už naši předkové, a dokonce i staří Keltové každoročně vítali jaro, světili svíčky a dodržovali nejrůznější zvyky s cílem ochránit své blízké a majetek. Keltové nazývali tento svátek Imbolc. Víte, jak Hromnice souvisejí se svátkem Uvedení Páně do chrámu, které tradice a pranostiky jsou s nimi spojeny?

31.  1.  2023 |
Jiřina Sivcová
Svátek
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas patří mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač vypadá exoticky, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny, o kterou se nemusíte nijak specificky starat, přesto nadělá spoustu parády. Užitečné rady nejen pro začátečníky najdete i ve videu v úvodu článku.

12.  1.  2023 |
Kateřina Hradová
Výživa a hnojeníPokojové rostlinyPěstováníOchrana a péčeChoroby a škůdciExotika
Jen s vyschlým dřevem zatopíte dobře! Kde a jak je nechat vyschnout a kde je skladovat?

Jen s vyschlým dřevem zatopíte dobře! Kde a j…

Nezáleží na tom, zda dřevem vytápíte celý rodinný dům, potřebujete na chalupě zatopit v kamnech či jen rozdělat oheň, abyste si mohli opéct buřty. Ve všech případech budete potřebovat dřevo, které dobře hoří, tedy takové, které správně vyschlo. Jak na to?

28.  1.  2023 |
Lucie Kořistová
DřevníkPalivové dříví