vytisknout velikost písma Základ českých zahrádek: Rybíz bílý, červený a černý

Plody rybízu se od sebe neliší jen barvou a chutí. Mají rozdílné nároky na půdu a živiny, ale také každý z nich plodí na jiném dřevě. Poradíme vám, jaké odrůdy zvolit a jak řezat, aby rybízy dávaly co největší úrodu.
Základ českých zahrádek: Rybíz bílý, červený a černý

Každý rybíz má jiné nároky

Rybíz má stejné nároky na půdu jako angrešt. Nedaří se mu v půdách příliš těžkých, příliš suchých nebo naopak s vysokou hladinou spodní vody. Červený rybíz potřebuje půdu dobře zásobenou vláhou se slabě kyselou reakcí.

Černoplodé a bílé rybízy vyžadují kypré a vzdušné půdy s dobrým obsahem humusu a mírně kyselou až neutrální půdní reakci. Mohou se úspěšně pěstovat i v těžších, hlinitopísčitých půdách; snášejí i malé množství vápníku v půdě. Ani jeden z nich se nehodí na větrná stanoviště, a to především na velmi oslunněné jižní svahy, kde listy předčasně zasychají.

Rybíz červený má mnohé využití

Rybíz červený má mnohé využití

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |