vytisknout velikost písma Zajímavosti ze světa trvalek a kamélií

Zajímáte se o historii trvalek nebo pěstování kamélií? Pokud ano, nenechte si ujít přednášky spojené s promítáním.

Obě akce se uskuteční do konce měsíce března v rámci přednáškového cyklu, který od ledna pořádala Botanická zahrada hlavního města Prahy.

Klepněte pro větší obrázek

Přednášky proběhnou vždy ve čtvrtek od 17.30 hodin ve výstavní místnosti botanické zahrady (Nádvorní 134, Praha7 – Troja) a zúčastnit se jich můžete za vstupné v ceně 20 Kč.

Klepněte pro větší obrázek

22. března se dozvíte o historii trvalek:

„Za první republiky bylo slovo trvalka vynalezeno a květinový dekor z nich tvořený se naplno usadil v našich zahradách,“ říká přednášející Ondřej Fous. Návštěvníky přednášky čeká poutavý příběh o tom, za jakých okolností tento fenomén vznikl a jakého nebývalého rozmachu dosáhl.

Klepněte pro větší obrázek

29. března se seznámíte s exotickými kaméliemi:

„Přednáška v Troji se zaměří na Příběh květiny, která byla a je po tisíc let pěstovaná a obdivovaná v Číně a Japonsku,“ přibližuje Evžen Kopecký.

Klepněte pro větší obrázek

O kaméliích se ví, že získaly jméno po brněnském rodákovi Jiřím Josefu Kamelovi, a také to, že patřily k nepostradatelné ozdobě plesů, salonů a oranžerií 19. století.

Klepněte pro větší obrázek

Přednáška přiblíží kamélie jako skromné a atraktivní rostliny pro zimní zahrady a chladnější interiéry. Pochopitelně bude řeč i o jejich původu, historii, pěstování a aranžování.

Klepněte pro větší obrázek

Pokud si budete chtít kvetoucí kamélie, které Evžen Kopecký pěstuje, prohlédnout na vlastní oči, případně se rozhodnete nějakou pořídit, můžete tak učinit v zámeckých sklenících v Rájci-Jestřebí až do konce března od 9.00 do 15.00 hodin kromě pondělí.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |