vytisknout velikost písma Zajímavosti ze světa trvalek a kamélií

Zajímáte se o historii trvalek nebo pěstování kamélií? Pokud ano, nenechte si ujít přednášky spojené s promítáním.

Obě akce se uskuteční do konce měsíce března v rámci přednáškového cyklu, který od ledna pořádala Botanická zahrada hlavního města Prahy.

Klepněte pro větší obrázek

Přednášky proběhnou vždy ve čtvrtek od 17.30 hodin ve výstavní místnosti botanické zahrady (Nádvorní 134, Praha7 – Troja) a zúčastnit se jich můžete za vstupné v ceně 20 Kč.

Klepněte pro větší obrázek

22. března se dozvíte o historii trvalek:

„Za první republiky bylo slovo trvalka vynalezeno a květinový dekor z nich tvořený se naplno usadil v našich zahradách,“ říká přednášející Ondřej Fous. Návštěvníky přednášky čeká poutavý příběh o tom, za jakých okolností tento fenomén vznikl a jakého nebývalého rozmachu dosáhl.

Klepněte pro větší obrázek

29. března se seznámíte s exotickými kaméliemi:

„Přednáška v Troji se zaměří na Příběh květiny, která byla a je po tisíc let pěstovaná a obdivovaná v Číně a Japonsku,“ přibližuje Evžen Kopecký.

Klepněte pro větší obrázek

O kaméliích se ví, že získaly jméno po brněnském rodákovi Jiřím Josefu Kamelovi, a také to, že patřily k nepostradatelné ozdobě plesů, salonů a oranžerií 19. století.

Klepněte pro větší obrázek

Přednáška přiblíží kamélie jako skromné a atraktivní rostliny pro zimní zahrady a chladnější interiéry. Pochopitelně bude řeč i o jejich původu, historii, pěstování a aranžování.

Klepněte pro větší obrázek

Pokud si budete chtít kvetoucí kamélie, které Evžen Kopecký pěstuje, prohlédnout na vlastní oči, případně se rozhodnete nějakou pořídit, můžete tak učinit v zámeckých sklenících v Rájci-Jestřebí až do konce března od 9.00 do 15.00 hodin kromě pondělí.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |