vytisknout velikost písma Zajímavosti ze světa trvalek a kamélií

Zajímáte se o historii trvalek nebo pěstování kamélií? Pokud ano, nenechte si ujít přednášky spojené s promítáním.

Obě akce se uskuteční do konce měsíce března v rámci přednáškového cyklu, který od ledna pořádala Botanická zahrada hlavního města Prahy.

Klepněte pro větší obrázek

Přednášky proběhnou vždy ve čtvrtek od 17.30 hodin ve výstavní místnosti botanické zahrady (Nádvorní 134, Praha7 – Troja) a zúčastnit se jich můžete za vstupné v ceně 20 Kč.

Klepněte pro větší obrázek

22. března se dozvíte o historii trvalek:

„Za první republiky bylo slovo trvalka vynalezeno a květinový dekor z nich tvořený se naplno usadil v našich zahradách,“ říká přednášející Ondřej Fous. Návštěvníky přednášky čeká poutavý příběh o tom, za jakých okolností tento fenomén vznikl a jakého nebývalého rozmachu dosáhl.

Klepněte pro větší obrázek

29. března se seznámíte s exotickými kaméliemi:

„Přednáška v Troji se zaměří na Příběh květiny, která byla a je po tisíc let pěstovaná a obdivovaná v Číně a Japonsku,“ přibližuje Evžen Kopecký.

Klepněte pro větší obrázek

O kaméliích se ví, že získaly jméno po brněnském rodákovi Jiřím Josefu Kamelovi, a také to, že patřily k nepostradatelné ozdobě plesů, salonů a oranžerií 19. století.

Klepněte pro větší obrázek

Přednáška přiblíží kamélie jako skromné a atraktivní rostliny pro zimní zahrady a chladnější interiéry. Pochopitelně bude řeč i o jejich původu, historii, pěstování a aranžování.

Klepněte pro větší obrázek

Pokud si budete chtít kvetoucí kamélie, které Evžen Kopecký pěstuje, prohlédnout na vlastní oči, případně se rozhodnete nějakou pořídit, můžete tak učinit v zámeckých sklenících v Rájci-Jestřebí až do konce března od 9.00 do 15.00 hodin kromě pondělí.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |