Zahradničíme s Měsícem

Zahradničíme s Měsícem

Právě nastává Filipo-Jakubská noc. Čarodějnice a mágové budou běhat po lesích a sbírát léčivé býlí. Měsíc je důležitou součástí jejich obřadu. Ale víte, že prokazatelně působí na pěstování rostlin?

Mnozí z nás odmítají podobné teorie a metody, poněvadž jim astrologie přijde poněkud šarlatánská. Jenže Měsíc působí na rostliny fyzikálně a to lze doložit vědecky. O přílivu a odlivu způsobovaném gravitací Měsíce může pochybovat jen málokdo. Stejně jako obrovské masy vody v oceánech a mořích reagují na fáze měsíce jeho putování kolem planety Země také rostliny.

Na astrologii zapomeňte. Nemusíte se jí vůbec zabývat a přitom můžete být skvělí zahradníci. Měsíc prochází během 27 dní a zhruba 8 hodin celý zvěrokruh. Během toho působí na různé rostliny.

Rozlišujeme:

plodové rostliny – patří do prvku ohně, řadíme sem fazole, hrách, kukuřici, rajčata, papriky, lilky, tykve, cukety, ovocné stromy a keře

24682722.jpg

kořenové rostliny – patří k prvku země, řadíme sem ředkvičky, řepu, celer, černý kořen, mrkev, ředkev, tuřín, brambory a cibuli

ředkvičky.jpg

květové rostliny – patří k prvku vzduchu, řadíme sem květiny, len, řepku a slunečnici

měsíček.jpg

listové rostliny – patří k prvku vody, řadíme sem saláty, zelí, endívii, špenát, petržel (nať), listové koření (bazalka, oregano, libeček)

zelí.jpg

Jednotlivé prvky se během jednoho měsíce střídají v řadě za sebou. Každý vládne 2 až 3 dny. Není snadné zjistit, kdy který prvek vládne. Musíme si proto pořídit lunární kalendář. V něm však bývají zaznamenána lunární znamení zvěrokruhu, nikoli prvky. Proto si pamatujeme:

  • oheň - skopec, lev, střelec
  • země - býk, panna, kozoroh
  • vzduch - vodnář, blíženec, váhy
  • voda - ryby, rak, štír
Fáze měsíce a jejich vliv na pěstování

Nový měsíc - Nov

V tuto dobu je Měsíc přesně mezi Zemí a Sluncem. Pozorovatel nevidí ani kousíček osvětlené části tohoto satelitu. Od tohoto bodu se začíná země nadechovat a přijímat látky. Také rostliny přijímají ochotně. Během nového měsíce a pár dní poté ošetřujeme stromy a keře i ostatní rostliny proti chorobám a škůdcům. Brzy se vyléčí.

Přibývající měsíc

Začíná se objevovat srpek a za 13 dní od Novu je Měsíc v úplňku. Během přibývání se rostliny těší naší péči. Nevhodné je v tuto dobu hnojení.

Úplněk

Během úplňku chodily báby kořenářky na lov do lesů a na louky. Po celá staletí se vědělo, že v tuto dobu mají rostliny největší sílu, obsahují nejvíce léčivých látek. A dnes to potvrzují i výzkumy. V tuto dobu můžeme sbírat tedy rostliny, ale nesmíme řezat stromy a keře. Je nejvhodnější doba pro hnojení. Během úplňku je několikrát efektivnější než po zbytek měsíce.

Ubývající měsíc

Tehdy v zemi vše dobře funguje a rostlinné kořeny pracují na maximum. Od úplňku do dalšího Novu je vhodná doba pro hnojení rostlin, máme na to tedy 13 dní. V tuto dobu je vhodné vysadit také kořenovou zeleninu.

Měsíc také na nebi klesá a stoupá. Objevuje se v různé výšce nad horizontem. Označujeme proto:

Stoupající měsíc

Je to období od nejnižšího postavení k nejvyššímu. V tu dobu je velmi nevýhodné sázet a sít rostliny.

Klesající měsíc

Naopak, Měsíc směřuje od nejvyššího bodu k nejnižšímu a všechna vysetá semena klíčí mnohem lépe a vysázené rostliny se lépe ujímají.

Dobré tipy pro práci v zahradě

Kompost zakládejte v den Panny.

Plžů se zbavíte účinně, když je budete sbírat ve dnech Štíra. Při dorůstajícím měsíci rozsypte na záhony malé kousky skořápek a také kávovou sedlinu.

Sazenice rostou rychle a bujně, pokud je vysázíte při ubývajícím měsíci, zvláště ve dnech Panny.

Kořínky se nezapustí, pokud budete rostliny sázet ve dnech Vodnáře.

Sklizeň je výhodné započít ve dnech stoupajícího měsíce. Tehdy se totiž plody plní všemi látkami, jsou dlouho čerstvé a šťavnaté.

Koření a bylinky sbíráme za úplňku a během sestupujícího měsíce.

Extra měsíční recept

Hrášek s hlávkovým salátem

Ingredience: 4 šalotky, 50 g másla, 1 hlávka salátu, 400 g zeleného hrášku, 1/2 lžičky nasekaného kerblíku, sůl, čerstvě mletý pepř.

Příprava: Šalotky oloupeme, rozčtvrtíme a rozdělíme na lístky, které necháme zesklovatět na másle. Omytý a osušený salát nakrájíme na proužky. S hráškem a kerblíkem ho dusíme na lžíci másla asi 5 minut. smícháme šalotku a hrášek, ochutíme solí a pepřem, přidáme lžíci nálevu z hrášku a zbytek másla, necháme přejít varem a teplé podáváme. Hodí se skvěle jako příloha k masům.

hrášek.jpg salát.jpg

Doporučujeme

Články odjinud