vytisknout velikost písma Zahradničíme s Měsícem

Právě nastává Filipo-Jakubská noc. Čarodějnice a mágové budou běhat po lesích a sbírát léčivé býlí. Měsíc je důležitou součástí jejich obřadu. Ale víte, že prokazatelně působí na pěstování rostlin?
Zahradničíme s Měsícem

Mnozí z nás odmítají podobné teorie a metody, poněvadž jim astrologie přijde poněkud šarlatánská. Jenže Měsíc působí na rostliny fyzikálně a to lze doložit vědecky. O přílivu a odlivu způsobovaném gravitací Měsíce může pochybovat jen málokdo. Stejně jako obrovské masy vody v oceánech a mořích reagují na fáze měsíce jeho putování kolem planety Země také rostliny.

Na astrologii zapomeňte. Nemusíte se jí vůbec zabývat a přitom můžete být skvělí zahradníci. Měsíc prochází během 27 dní a zhruba 8 hodin celý zvěrokruh. Během toho působí na různé rostliny.

Rozlišujeme:

plodové rostliny – patří do prvku ohně, řadíme sem fazole, hrách, kukuřici, rajčata, papriky, lilky, tykve, cukety, ovocné stromy a keře

Klepněte pro větší obrázek

kořenové rostliny – patří k prvku země, řadíme sem ředkvičky, řepu, celer, černý kořen, mrkev, ředkev, tuřín, brambory a cibuli

Klepněte pro větší obrázek

květové rostliny – patří k prvku vzduchu, řadíme sem květiny, len, řepku a slunečnici

Klepněte pro větší obrázek

listové rostliny – patří k prvku vody, řadíme sem saláty, zelí, endívii, špenát, petržel (nať), listové koření (bazalka, oregano, libeček)

Klepněte pro větší obrázek

Jednotlivé prvky se během jednoho měsíce střídají v řadě za sebou. Každý vládne 2 až 3 dny. Není snadné zjistit, kdy který prvek vládne. Musíme si proto pořídit lunární kalendář. V něm však bývají zaznamenána lunární znamení zvěrokruhu, nikoli prvky. Proto si pamatujeme:

  • oheň - skopec, lev, střelec
  • země - býk, panna, kozoroh
  • vzduch - vodnář, blíženec, váhy
  • voda - ryby, rak, štír
Fáze měsíce a jejich vliv na pěstování

Nový měsíc - Nov

V tuto dobu je Měsíc přesně mezi Zemí a Sluncem. Pozorovatel nevidí ani kousíček osvětlené části tohoto satelitu. Od tohoto bodu se začíná země nadechovat a přijímat látky. Také rostliny přijímají ochotně. Během nového měsíce a pár dní poté ošetřujeme stromy a keře i ostatní rostliny proti chorobám a škůdcům. Brzy se vyléčí.

Přibývající měsíc

Začíná se objevovat srpek a za 13 dní od Novu je Měsíc v úplňku. Během přibývání se rostliny těší naší péči. Nevhodné je v tuto dobu hnojení.

Úplněk

Během úplňku chodily báby kořenářky na lov do lesů a na louky. Po celá staletí se vědělo, že v tuto dobu mají rostliny největší sílu, obsahují nejvíce léčivých látek. A dnes to potvrzují i výzkumy. V tuto dobu můžeme sbírat tedy rostliny, ale nesmíme řezat stromy a keře. Je nejvhodnější doba pro hnojení. Během úplňku je několikrát efektivnější než po zbytek měsíce.

Ubývající měsíc

Tehdy v zemi vše dobře funguje a rostlinné kořeny pracují na maximum. Od úplňku do dalšího Novu je vhodná doba pro hnojení rostlin, máme na to tedy 13 dní. V tuto dobu je vhodné vysadit také kořenovou zeleninu.

Měsíc také na nebi klesá a stoupá. Objevuje se v různé výšce nad horizontem. Označujeme proto:

Stoupající měsíc

Je to období od nejnižšího postavení k nejvyššímu. V tu dobu je velmi nevýhodné sázet a sít rostliny.

Klesající měsíc

Naopak, Měsíc směřuje od nejvyššího bodu k nejnižšímu a všechna vysetá semena klíčí mnohem lépe a vysázené rostliny se lépe ujímají.

Dobré tipy pro práci v zahradě

Kompost zakládejte v den Panny.

Plžů se zbavíte účinně, když je budete sbírat ve dnech Štíra. Při dorůstajícím měsíci rozsypte na záhony malé kousky skořápek a také kávovou sedlinu.

Sazenice rostou rychle a bujně, pokud je vysázíte při ubývajícím měsíci, zvláště ve dnech Panny.

Kořínky se nezapustí, pokud budete rostliny sázet ve dnech Vodnáře.

Sklizeň je výhodné započít ve dnech stoupajícího měsíce. Tehdy se totiž plody plní všemi látkami, jsou dlouho čerstvé a šťavnaté.

Koření a bylinky sbíráme za úplňku a během sestupujícího měsíce.

Extra měsíční recept

Hrášek s hlávkovým salátem

Ingredience: 4 šalotky, 50 g másla, 1 hlávka salátu, 400 g zeleného hrášku, 1/2 lžičky nasekaného kerblíku, sůl, čerstvě mletý pepř.

Příprava: Šalotky oloupeme, rozčtvrtíme a rozdělíme na lístky, které necháme zesklovatět na másle. Omytý a osušený salát nakrájíme na proužky. S hráškem a kerblíkem ho dusíme na lžíci másla asi 5 minut. smícháme šalotku a hrášek, ochutíme solí a pepřem, přidáme lžíci nálevu z hrášku a zbytek másla, necháme přejít varem a teplé podáváme. Hodí se skvěle jako příloha k masům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

15.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce. Jak rozeznat tento jedovatý žampion, který vás může dostat do nemocnice, od žampionu jedlého?

31.  7.  2018 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

18.  9.  2018 | | 2 N/A