5
Fotogalerie

Zahradní krby – hity sezony 2016

Přesto, že se ještě nějakou dobu budeme potýkat se zimními plískanicemi a o příchodu jara si zatím můžeme nechat pouze zdát, možná už někteří z nás přemýšlejí, jak si zase budou na zahradě užívat a také jak chvíle na zahradě ještě intenzivněji využít.

A někdo v této souvislosti začíná uvažovat o venkovním grilu či zahradním krbu. Zahradní krby zůstávají stále v popředí zájmu všech příznivců grilování v prostředí vlastní zahrady či terasy. Zahradní krb umožňuje totiž nejen oblíbené grilování, ale svoji funkci často rozšiřuje o možnosti pečení či uzení. Především však umožňuje posezení s efektní kulisou otevřeného ohně. To dodá vždy jarnímu, letnímu, ale i podzimnímu večeru tu správnou atmosféru. Pokud uvažujete i Vy o pořízení nějakého venkovního grilovacího zařízení, možná Vám přijde vhod několik poznatků a informací o výsledcích prodeje zahradních krbů v roce 2015 a také možné předpovědi v této oblasti trhu pro sezonu 2016.

Situace na tuzemském krbovém trhu

Na tuzemském trhu se střetávají výrobky několika tuzemských výrobců a jistý podíl zájemců uspokojí krby dovezené z různých koutů Evropy. Tuzemské výrobky jsou si na první pohled dosti podobné. Jde o výrobky většinou z betonu s různými povrchovými úpravami a se střechou ze stejného materiálu nebo se střechou z kovu. Krb může být i s udírnou a kovové materiály jsou různých typů – od ocelových barvených po měděné a nerezové. České zahradní krby jsou většinou trvanlivé, kvalitně vyrobené a pro naše povětrnostní podmínky z hlediska odolnosti vhodné. To nelze vždy říci o krbech dovážených z oblastí, kde je teplota pod nulou spíše výjimkou a déšť je také vzácnější.

Atlas hnědý s bočním stolkem.jpgRohová sestava Avanta Exclusiv.jpg

Co soudí o nadcházející sezoně prodejci?

Na otázku z úvodu: „Jaké krby se nejlépe prodávaly v roce 2015 a jaká je perspektiva pro sezonu 2016?“ jsme se zeptali zkušeného prodejce těchto výrobků a také jednoho z předních výrobců.

Pan Vilém Tetera, provozující prodejnu a e-shop zahradního zboží Kateon – zahradní svět v Pravčicích, nám na uvedený dotaz poskytl následující odpověď. Citujeme: „Díky širokému sortimentu typů, barev a kombinací se zahradní krby z naší nabídky těší  u našich zákazníků značné oblibě a mnoho z nich si nakonec najde ten pravý krb, který splňuje jejich požadavky jak uživatelské, tak i  designové. Naši zákazníci si nejčastěji vybírají zahradní krby  ze 3 hledisek: První hlediskem je funkčnost krbu. Zde můžeme nabídnout klasické krby, krby s udírnou, rohové krby a novinkou posledních let je u některých typů funkce kombinovaná (grilování, uzení, pečení). Dalším hlediskem je materiál střechy. Vybírat lze z několika – beton, ocel, nerez, měď. A posledním hlediskem, podle něhož zákazník vybírá, je povrchová úprava krbu. Tady je nabídka opravdu široká – od vymývaného kamínku přes povrch otryskávaný až po strukturální omítku různých barev. Nejoblíbenějšími kombinacemi v sezoně 2015 byly krby cenově dostupné, celobetonové z vymývaného betonu hnědé barvy a s funkcí douzování . Dále se prodávaly různé kombinace ze střední kategorie se střechou kovovou z mědi, nerezu či černého ocelového plechu s udírnou. Prodej komfortnějších a dražších rohových sestav ve všech možných variantách se oproti dřívějším sezonám překvapivě zvýšil. Podobný trend očekáváme i v příští sezoně v roce 2016“.

S touto odpovědí částečně koresponduje i následující názor. „V sezoně 2015 jsme dodali v České republice z nabídky našich výrobků nejvíce zahradních krbů celobetonových, a to ať už s udírnou či bez udírny. Tyto zahradní krby nabízejí tuzemskému zákazníkovi nejen příznivou cenu, ale také dostatečnou odolnost vůči povětrnostním vlivům a žáru otevřeného ohně. Díky své tradiční koncepci a bezúdržbovému povrchu vyhovují nejširšímu spektru zájemců. Dalším častým argumentem pro české chataře i chalupáře vlastnící rekreační nemovitost na méně frekventovaném místě je i fakt, že tyto krby mají dostatečnou hmotnost a tím i trochu těžší rozebiratelnost. Neobsahují také větší množství ušlechtilých kovů a tak nestávají se tak často předmětem krádeží. V pořadí další nejprodávanější krby jsou z druhé strany cenového spektra. Luxusnější typy s řadou doplňků a příslušenství a s velkým podílem kvalitních kovových materiálů. V roce 2016 lze tento trend předpokládat nadále. Předpokládáme růst zájmu o krbové sestavy rohové anebo krby doplněné bočními stolky. Předpokládáme trvající zájem o krby celobetonové s přírodním povrchem a rovněž očekáváme stále tradiční zájem o krby s udírnou“, říká Ing. Petr Nosek, jednatel firmy NORMAN – zahradní krby, tradičního českého výrobce zahradních krbů.

Krb privat Hromádkovi.jpg 
Krb manželů Hromádkových

Na doporučení jednoho z prodejců venkovních krbů se podařilo oslovit i uživatele zahradních krbů uvedených kategorií s dotazem, jak jsou spokojeni se svým zahradním krbem. Manželé Hromádkovi si pořídili ke své nové chatě na Slapech zahradní krb jednoduché celobetonové konstrukce s vymývaným povrchem a šamotovým topeništěm. S krbem jsou nadmíru spokojeni. „Náš zahradní krb se dá v případě potřeby rozebrat a přemístit. To jsem vzhledem ke stavebním úpravám na zahradě potřebovali již dvakrát provést. Po sestavení zase vždy perfektně slouží. Využíváme ho především na jednoduché grilovaní na roštu. Když není dřevěné uhlí po ruce, jde použít i žhavé dohořívající dřeva. Nároky na údržbu jsou opravdu minimální. Stačí udržovat v čistotě nerezový rošt a jednou ročně krb opláchnout tlakovou vodou s pomocí saponátu.“

Oproti tomu majitelé rodinného domku v Kostelci n. L. mají u své pergoly instalován luxusnější zahradní krb se zvýšenou nerezovou střechou a se žulovou deskou před topeništěm. “Krb patřil sice k těm dražším, ale rozhodně toho nelitujeme. Na zakázku zvýšená střecha odvádí kouř dostatečně vysoko a hladké plochy pracovní desky se snadno udržují. Žulová leštěná deska před topeništěm zase perfektně zachytává mastnotu odkapávající při vytahování roštu s grilovaným masem. Pak se dá jednoduše otřít. Oblíbili jsme si hlavně grilování na kameni“, konstatuje po dotazu paní domu.

Krb privat Kostelec.jpg 
Krb z Kostelce n. L.

Z uvedených odpovědí si lze odvodit, že přetrvává stále největší zájem o stavebnicové celobetonové zahradní krby především z důvodu dostupnosti, vyhovující funkčnosti a dobré kvalitě. Zapomenuty rozhodně nezůstávají krby ve střední kategorii s kovovými střechami s větším podílem ušlechtilých kovů a jiných kvalitních materiálů. Významně roste zájem o komfortní až luxusní zahradní krby, často ve formě prostorově náročnějších sestav a mnohdy doplněné o materiály typu nerez, žula, šamot atd. Stále oblíbené jsou různé douzovací nástavby a udírny.

Rohová sestava Avanta Exclusive titulka.jpg

Doporučujeme

Články odjinud