6
Fotogalerie

Zahradní domek: potřeba, nebo zbytečný luxus? Na kolik vás který typ vyjde

Zahradní a nářaďové domky představují rychlé řešení, kam uložit nářadí nebo stroje, pokud nemáte klasickou kůlnu.

Možnosti jejich využití jsou však širší: do těch největších zaparkujete i sekací traktor a mohou vám sloužit také jako skvělé místo pro přespání osob.

domky_1.jpg
Nejjednodušší provedení nářaďového domku s prosklenými dveřmi

Nejmenší nářaďové domky mají rozměry sto sedmdesát na sto dvacet centimetrů a jejich cena začíná na deseti tisících, dokoupitelná podlaha vyjde na částku kolem tisícovky.

Vzhledem k časové náročnosti nemá smysl stavět domek podomácku, vyplatí se jej sehnat už jako hotový a usadit jej na předem připravený základ, jakým je například betonová deska.

domky_2.jpg
Zajímavou alternativu představuje verze s bočním přístřeškem, který se uplatní třeba pro skladování dřeva na topení

Dražší provedení nabízí za cenu kolem patnácti tisíc i prosklené okno u dveří, stále je to však domek, hodící se svými rozměry pouze pro uložení nářadí, využívaného kolem domu a v zahradě.

Všechny domky na nářadí mají tloušťku stěny do dvou centimetrů, za příplatek můžete mít na střeše asfaltovou lepenku – metr čtvereční stojí něco málo přes stovku.

domky_3.jpg
Dvojité dveře už umožní uložit i větší stroje

Chcete elegantní řešení? Připlaťte si

Největší nářaďové domky nepostrádají eleganci. Mají velikost až tři sta padesát na tři sta padesát centimetrů, okno ve dveřích i vedle nich, síla dřeva je až tři centimetry a zaplatíte za ně téměř padesát tisíc korun. Za takový domek se však nemusíte stydět, neboť celkové vzezření ladí s každou moderní zahradou.

domky_4.jpg
Pokud zahradní domek umístíte na pěkné místo a okolí osázíte rostlinami, stane se jedním ze zajímavých prvků zahrady

Zhruba na pětatřicet tisíc korun vás vyjde domek s dvoukřídlými dveřmi, kterými už projede třeba zahradní sekací traktor. Z takového domku se stává velmi důležitá součást zahrady, protože poskytuje přístřeší pro dražší stroj, sloužící po celý rok.

Pro posezení s přáteli nebo k přespání

Největší provedení v sortimentu těchto dřevěných staveb představuje velký zahradní domek s velkou užitnou plochou čtyři sta padesát na tři sta centimetrů (nebo i více), střechou pokrytou šindelem nebo asfaltovou lepenkou a vstupní terasou.

domky_5.jpg
Větší domek v provedení s přístřeškem

Taková stavba je díky svým prostorovým možnostem vhodná pro pořádání nejrůznějších zahradních oslav s přáteli, případně i pro jejich přespání. Ale pozor! Samotná zahradní chatka vyjde až na pětašedesát tisíc korun, ale terasu musíte dokoupit. Ceny teras k chatkám začínají od pěti tisíců a liší se podle rozměrů.

domky_6.jpg
Zahradní chatka s terasou je prostorná, ale také finančně dost nákladná

Zahradní domek vypadá krásněji, když jej přes léto ozdobíte nejrůznějšími rostlinami v truhlících a květináčích, jako je třeba lilek jasmínokvětý, pelargonie nebo petunie. Jejich barvy podtrhnou přirozené vzezření celé stavby.

Foto: Delta Svratka

Doporučujeme

Články odjinud