vytisknout velikost písma Zahrádkářská sezona 2013: jaké odrůdy rajčat jsou k mání

Už se nemůžete dočkat, až zase ochutnáte lahodná, doma vypěstovaná a příjemně šťavnatá rajčata? Než se pustíte do nákupu osiva, seznamte se s vlastnostmi nových odrůd, které byly pro letošní sezonu vyšlechtěny. Možná vás některá z nich zaujme a zkusíte ji vypěstovat. 

Rajčata se dají úspěšně pěstovat i na balkoně, stačí vědět, jak na to

Rajčata se dají úspěšně pěstovat i na balkoně, stačí vědět, jak na to

'Tigerella' je odrůda rajčete se stálým vzrůstem, vyznačující se bohatou úrodou. Zralé plody jsou nápadné charakteristickým, vzhled tygra připomínajícím pruhováním – právě na základě této podobnosti získala odrůda své jméno. 

Klepněte pro větší obrázek
'Tigerella'; foto: Vilmorin 

Vyžaduje zeminu bohatou na živiny, dobře obdělávanou a nepříliš těžkou. Ideální dobou pro výsev do skleníku je období od ledna do března, výsadba by měla proběhnout v květnu. Období sklizně nastává od června do září, plody jsou vhodné pro přímou spotřebu, do salátů i ke konzervování. 

'Harzfeuer F1' je raná a vysoká odrůda rajčete s kulatými, velmi aromatickými plody dokonalé chuti, které dozrávají od června do září. Jejich hmotnost se pohybuje od 80 do 90 gramů a jsou odolné proti praskání.

Klepněte pro větší obrázek
'Harzfeuer F1'; foto: Vilmorin  

Dopřejte jí půdu bohatou na živiny, dobře obdělávanou, ne příliš těžkou. Doba výsevu do skleníku nastává od ledna do března, výsadba v květnu, ale rostliny se dají pěstovat také venku. Plody jsou určeny k přímé spotřebě, uplatní se také jako součást obložených chlebíčků, do salátů a obloh.

'Pendulina Red' je okrasná odrůda koktejlového rajčete s převislými stonky. Pěstujte ho pod střechou (v nádobách) nebo venku na úrodných a vlhkých půdách. Vyžaduje slunné stanoviště, nejlépe humózní, prohřátou půdu.

Klepněte pro větší obrázek
'Pendulina Red'; foto: Vilmorin 

Výsev do skleníku připadá na období od února do dubna, výsadba na květen až červen. Plody dozrávají od července do října, jsou určeny pro přímou spotřebu a ke zdobení jídel. 

Cherry rajčata, mezi něž patří i odrůda 'Strillo F1', jsou malá, chutná, s vyváženým poměrem cukrů a kyselin. Jejich rozšíření pomohlo to, že větší kulatá rajčata v obchodech jsou přes zimu prakticky bez chuti. Malá cherry rajčátka v plastových vaničkách si rychle našla své příznivce, protože i v průběhu zimy jsou podstatně chutnější.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
'Strillo F1'; foto: Semo 

Hybrid 'Strillo F1' byl pro svou chuť zařazen do kolekce Pro mlsné jazýčky. Toto tyčkové třešňové rajče má plody o hmotnosti kolem 15 gramů. Jsou pevné a odolné k praskání, i navzdory tomu jsou ale velice chutné a sladké. Rostlina nese dlouhé hrozny s 15 až 18 plody, díky tomu je hodně výnosná. Toto rajče poroste ve fóliovnících i na poli, je rezistentní k verticíliu, fuzáriu i háďátkům.

'Palava F1' je středně raná odrůda tyčkového rajčete. V teplejších oblastech je možno pěstovat ji i na poli. Plody jsou velké, červeně zbarvené, kulovité až mírně zploštělé, bez žebrování.

Jejich hmotnost se pohybuje od 140 do 160 gramů, na jednom vijanu dozrává mezi 6 a 8 velikostně vyrovnaných plodů. Tato odrůda je rezistentní vůči tabákovému mozaikovému viru, fuzáriu a verticíliu.

Klepněte pro větší obrázek
'Palava F1'; foto: Moravoseed 

Nebojte se barev: rajčata nemusí být jen červená

Mnoho zelenin je v naší představivosti pevně svázaných s jednou barvou. Květák je bílý, mrkev oranžová a rajče červené. Nebylo to tak ale vždy. První mrkve byly fialové, červené a bílé, původní rajčata dovezená z Nového světa do Evropy taky nemusela být červená.

Odkazuje na to jejich pojmenování v některých jazycích – italsky se označují pomme d´oro – zlatá jablíčka, rusky pomidori. První rajčata na starém kontinentu mohla být i žlutá. 

Dnes je dominantní barvou pěstovaných rajčat červená. Žluté či oranžové odrůdy jsou zahrádkářům také k dispozici, za rajčaty červenými ale v oblibě zaostávají. A co barva zelená? Možná vás napadne, že tu mají všechna rajčata, dokud nedozrají. Rajče 'Green Zebra' je ale zelené i v době zralosti, přičemž tato nezvyklá barva mu nic neubírá na lahodné chuti.

Jedná se o novinku pro české zahrádkáře, poprvé ale byla uvedena na trh již v roce 1983 šlechtitelem Tomem Wagnerem ve Spojených státech amerických a během 30 let se stala klasikou mezi milovníky rajčat. Tato odrůda svou netradiční barvou oživí všechny letní saláty.

Klepněte pro větší obrázek
'Green Zebra', foto: Semo 

Má kulaté plody našeho „tradičního rozměru“ kolem 6 centimetrů a hmotnosti cca 100 gramů. Na povrchu jsou zelené, s tmavšími a světlejšími podélnými pruhy. Dužina je i v době zralosti jasně zelená, nežloutne ani nečervená. Chuť je lahodná, mírně pikantní a výrazně nakyslá, někdo v ní cítí citronové tóny.

'Green Zebra' je tyčkové indeterminační rajče, které se nároky a způsobem pěstování neliší od klasických tyčkových rajčat. Odrůda je středně raná s dobrou úrodou. Před každým, kdo tuto odrůdu pěstuje poprvé, vyvstane otázka týkající se rozpoznání zralosti plodů.

V době zralosti začnou světle zelené pruhy na plodu žloutnout, rajče je na omak měkčí a začne jemně vonět. Jestli máte rádi výraznou chuť, sklízejte plody dříve, chcete-li více cukrů, nechte je déle dozrát. Na keřících je ale nenechávejte příliš dlouho. Osobní zkušenost se sklizní je u tohoto rajčete nenahraditelná.

U nás jsme zvyklí na středně velká rajčata o váze 80 až 100 gramů, 2- či 3komorová, se značným procentem šťávy v plodu. Stačí ale zajet o pár set kilometrů jižněji a charakter „typického“ rajčete se mění. Aby se dalo prodat na trhu, musí mít alespoň 200 gramů, je vícekomorové, mění se jeho konzistence a snižuje obsah šťávy. 

Tato takzvaně bifteková rajčata jste si možná oblíbili na svých cestách a pobytech v zahraničí, možná už je pěstujete. Až dosud byla pouze červená, zastoupená odrůdami 'Beefmaster', 'Beefmaster F1' a 'Homestead'. Bifteková rajčata jsou ale i žlutá, zelená či hnědá. Odrůda 'German Gold', označovaná jako ananasové rajče, je na řezu žlutá s červeným žíháním. 

Letošní novinkou je odrůda 'Yellow Gazi Ribbed F1', žluté biftekové rajče. Vícekomorové plody dorůstají hmotnosti 400 až 500 gramů, jsou ploše kulovité, žebernaté, po vyzrání jasně žluté s výbornou chutí. Dužina je máslovité konzistence s nižším obsahem šťávy. Odrůda je vhodná pro polní pěstování i fóliové kryty.

Klepněte pro větší obrázek
'Yellow Gazi Ribbed F1'; foto: Semo 

'Beefmaster VFN F1' je biftekové maxi rajče s atraktivními obřími plody dosahujícími hmotnosti až 400 gramů. Plody jsou na průřezu typicky vícekomorové, krásně rovnoměrně probarvené. Jsou výborné do salátů, vynikající ke grilování, vhodné na přípravu omáček, čalamád i na obložení pizzy. Jedná se o univerzální hybrid pro fóliovníky i pro volnou půdu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |