vytisknout velikost písma Zahrádkářská sezona 2013: jaké odrůdy rajčat jsou k mání

Už se nemůžete dočkat, až zase ochutnáte lahodná, doma vypěstovaná a příjemně šťavnatá rajčata? Než se pustíte do nákupu osiva, seznamte se s vlastnostmi nových odrůd, které byly pro letošní sezonu vyšlechtěny. Možná vás některá z nich zaujme a zkusíte ji vypěstovat. 

Rajčata se dají úspěšně pěstovat i na balkoně, stačí vědět, jak na to

Rajčata se dají úspěšně pěstovat i na balkoně, stačí vědět, jak na to

'Tigerella' je odrůda rajčete se stálým vzrůstem, vyznačující se bohatou úrodou. Zralé plody jsou nápadné charakteristickým, vzhled tygra připomínajícím pruhováním – právě na základě této podobnosti získala odrůda své jméno. 

Klepněte pro větší obrázek
'Tigerella'; foto: Vilmorin 

Vyžaduje zeminu bohatou na živiny, dobře obdělávanou a nepříliš těžkou. Ideální dobou pro výsev do skleníku je období od ledna do března, výsadba by měla proběhnout v květnu. Období sklizně nastává od června do září, plody jsou vhodné pro přímou spotřebu, do salátů i ke konzervování. 

Vyznejte se v rajčatech

Vyznejte se v rajčatech

'Harzfeuer F1' je raná a vysoká odrůda rajčete s kulatými, velmi aromatickými plody dokonalé chuti, které dozrávají od června do září. Jejich hmotnost se pohybuje od 80 do 90 gramů a jsou odolné proti praskání.

Klepněte pro větší obrázek
'Harzfeuer F1'; foto: Vilmorin  

Dopřejte jí půdu bohatou na živiny, dobře obdělávanou, ne příliš těžkou. Doba výsevu do skleníku nastává od ledna do března, výsadba v květnu, ale rostliny se dají pěstovat také venku. Plody jsou určeny k přímé spotřebě, uplatní se také jako součást obložených chlebíčků, do salátů a obloh.

'Pendulina Red' je okrasná odrůda koktejlového rajčete s převislými stonky. Pěstujte ho pod střechou (v nádobách) nebo venku na úrodných a vlhkých půdách. Vyžaduje slunné stanoviště, nejlépe humózní, prohřátou půdu.

Klepněte pro větší obrázek
'Pendulina Red'; foto: Vilmorin 

Výsev do skleníku připadá na období od února do dubna, výsadba na květen až červen. Plody dozrávají od července do října, jsou určeny pro přímou spotřebu a ke zdobení jídel. 

Cherry rajčata, mezi něž patří i odrůda 'Strillo F1', jsou malá, chutná, s vyváženým poměrem cukrů a kyselin. Jejich rozšíření pomohlo to, že větší kulatá rajčata v obchodech jsou přes zimu prakticky bez chuti. Malá cherry rajčátka v plastových vaničkách si rychle našla své příznivce, protože i v průběhu zimy jsou podstatně chutnější.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
'Strillo F1'; foto: Semo 

Hybrid 'Strillo F1' byl pro svou chuť zařazen do kolekce Pro mlsné jazýčky. Toto tyčkové třešňové rajče má plody o hmotnosti kolem 15 gramů. Jsou pevné a odolné k praskání, i navzdory tomu jsou ale velice chutné a sladké. Rostlina nese dlouhé hrozny s 15 až 18 plody, díky tomu je hodně výnosná. Toto rajče poroste ve fóliovnících i na poli, je rezistentní k verticíliu, fuzáriu i háďátkům.

'Palava F1' je středně raná odrůda tyčkového rajčete. V teplejších oblastech je možno pěstovat ji i na poli. Plody jsou velké, červeně zbarvené, kulovité až mírně zploštělé, bez žebrování.

Jejich hmotnost se pohybuje od 140 do 160 gramů, na jednom vijanu dozrává mezi 6 a 8 velikostně vyrovnaných plodů. Tato odrůda je rezistentní vůči tabákovému mozaikovému viru, fuzáriu a verticíliu.

Klepněte pro větší obrázek
'Palava F1'; foto: Moravoseed 

Nebojte se barev: rajčata nemusí být jen červená

Mnoho zelenin je v naší představivosti pevně svázaných s jednou barvou. Květák je bílý, mrkev oranžová a rajče červené. Nebylo to tak ale vždy. První mrkve byly fialové, červené a bílé, původní rajčata dovezená z Nového světa do Evropy taky nemusela být červená.

Odkazuje na to jejich pojmenování v některých jazycích – italsky se označují pomme d´oro – zlatá jablíčka, rusky pomidori. První rajčata na starém kontinentu mohla být i žlutá. 

Dnes je dominantní barvou pěstovaných rajčat červená. Žluté či oranžové odrůdy jsou zahrádkářům také k dispozici, za rajčaty červenými ale v oblibě zaostávají. A co barva zelená? Možná vás napadne, že tu mají všechna rajčata, dokud nedozrají. Rajče 'Green Zebra' je ale zelené i v době zralosti, přičemž tato nezvyklá barva mu nic neubírá na lahodné chuti.

Jedná se o novinku pro české zahrádkáře, poprvé ale byla uvedena na trh již v roce 1983 šlechtitelem Tomem Wagnerem ve Spojených státech amerických a během 30 let se stala klasikou mezi milovníky rajčat. Tato odrůda svou netradiční barvou oživí všechny letní saláty.

Klepněte pro větší obrázek
'Green Zebra', foto: Semo 

Má kulaté plody našeho „tradičního rozměru“ kolem 6 centimetrů a hmotnosti cca 100 gramů. Na povrchu jsou zelené, s tmavšími a světlejšími podélnými pruhy. Dužina je i v době zralosti jasně zelená, nežloutne ani nečervená. Chuť je lahodná, mírně pikantní a výrazně nakyslá, někdo v ní cítí citronové tóny.

'Green Zebra' je tyčkové indeterminační rajče, které se nároky a způsobem pěstování neliší od klasických tyčkových rajčat. Odrůda je středně raná s dobrou úrodou. Před každým, kdo tuto odrůdu pěstuje poprvé, vyvstane otázka týkající se rozpoznání zralosti plodů.

V době zralosti začnou světle zelené pruhy na plodu žloutnout, rajče je na omak měkčí a začne jemně vonět. Jestli máte rádi výraznou chuť, sklízejte plody dříve, chcete-li více cukrů, nechte je déle dozrát. Na keřících je ale nenechávejte příliš dlouho. Osobní zkušenost se sklizní je u tohoto rajčete nenahraditelná.

U nás jsme zvyklí na středně velká rajčata o váze 80 až 100 gramů, 2- či 3komorová, se značným procentem šťávy v plodu. Stačí ale zajet o pár set kilometrů jižněji a charakter „typického“ rajčete se mění. Aby se dalo prodat na trhu, musí mít alespoň 200 gramů, je vícekomorové, mění se jeho konzistence a snižuje obsah šťávy. 

Tato takzvaně bifteková rajčata jste si možná oblíbili na svých cestách a pobytech v zahraničí, možná už je pěstujete. Až dosud byla pouze červená, zastoupená odrůdami 'Beefmaster', 'Beefmaster F1' a 'Homestead'. Bifteková rajčata jsou ale i žlutá, zelená či hnědá. Odrůda 'German Gold', označovaná jako ananasové rajče, je na řezu žlutá s červeným žíháním. 

Letošní novinkou je odrůda 'Yellow Gazi Ribbed F1', žluté biftekové rajče. Vícekomorové plody dorůstají hmotnosti 400 až 500 gramů, jsou ploše kulovité, žebernaté, po vyzrání jasně žluté s výbornou chutí. Dužina je máslovité konzistence s nižším obsahem šťávy. Odrůda je vhodná pro polní pěstování i fóliové kryty.

Klepněte pro větší obrázek
'Yellow Gazi Ribbed F1'; foto: Semo 

'Beefmaster VFN F1' je biftekové maxi rajče s atraktivními obřími plody dosahujícími hmotnosti až 400 gramů. Plody jsou na průřezu typicky vícekomorové, krásně rovnoměrně probarvené. Jsou výborné do salátů, vynikající ke grilování, vhodné na přípravu omáček, čalamád i na obložení pizzy. Jedná se o univerzální hybrid pro fóliovníky i pro volnou půdu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A