vytisknout velikost písma Zahrádkářská sezona 2013: jaké odrůdy rajčat jsou k mání

Už se nemůžete dočkat, až zase ochutnáte lahodná, doma vypěstovaná a příjemně šťavnatá rajčata? Než se pustíte do nákupu osiva, seznamte se s vlastnostmi nových odrůd, které byly pro letošní sezonu vyšlechtěny. Možná vás některá z nich zaujme a zkusíte ji vypěstovat. 

Rajčata se dají úspěšně pěstovat i na balkoně, stačí vědět, jak na to

Rajčata se dají úspěšně pěstovat i na balkoně, stačí vědět, jak na to

'Tigerella' je odrůda rajčete se stálým vzrůstem, vyznačující se bohatou úrodou. Zralé plody jsou nápadné charakteristickým, vzhled tygra připomínajícím pruhováním – právě na základě této podobnosti získala odrůda své jméno. 

Klepněte pro větší obrázek
'Tigerella'; foto: Vilmorin 

Vyžaduje zeminu bohatou na živiny, dobře obdělávanou a nepříliš těžkou. Ideální dobou pro výsev do skleníku je období od ledna do března, výsadba by měla proběhnout v květnu. Období sklizně nastává od června do září, plody jsou vhodné pro přímou spotřebu, do salátů i ke konzervování. 

Vyznejte se v rajčatech

Vyznejte se v rajčatech

'Harzfeuer F1' je raná a vysoká odrůda rajčete s kulatými, velmi aromatickými plody dokonalé chuti, které dozrávají od června do září. Jejich hmotnost se pohybuje od 80 do 90 gramů a jsou odolné proti praskání.

Klepněte pro větší obrázek
'Harzfeuer F1'; foto: Vilmorin  

Dopřejte jí půdu bohatou na živiny, dobře obdělávanou, ne příliš těžkou. Doba výsevu do skleníku nastává od ledna do března, výsadba v květnu, ale rostliny se dají pěstovat také venku. Plody jsou určeny k přímé spotřebě, uplatní se také jako součást obložených chlebíčků, do salátů a obloh.

'Pendulina Red' je okrasná odrůda koktejlového rajčete s převislými stonky. Pěstujte ho pod střechou (v nádobách) nebo venku na úrodných a vlhkých půdách. Vyžaduje slunné stanoviště, nejlépe humózní, prohřátou půdu.

Klepněte pro větší obrázek
'Pendulina Red'; foto: Vilmorin 

Výsev do skleníku připadá na období od února do dubna, výsadba na květen až červen. Plody dozrávají od července do října, jsou určeny pro přímou spotřebu a ke zdobení jídel. 

Cherry rajčata, mezi něž patří i odrůda 'Strillo F1', jsou malá, chutná, s vyváženým poměrem cukrů a kyselin. Jejich rozšíření pomohlo to, že větší kulatá rajčata v obchodech jsou přes zimu prakticky bez chuti. Malá cherry rajčátka v plastových vaničkách si rychle našla své příznivce, protože i v průběhu zimy jsou podstatně chutnější.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
'Strillo F1'; foto: Semo 

Hybrid 'Strillo F1' byl pro svou chuť zařazen do kolekce Pro mlsné jazýčky. Toto tyčkové třešňové rajče má plody o hmotnosti kolem 15 gramů. Jsou pevné a odolné k praskání, i navzdory tomu jsou ale velice chutné a sladké. Rostlina nese dlouhé hrozny s 15 až 18 plody, díky tomu je hodně výnosná. Toto rajče poroste ve fóliovnících i na poli, je rezistentní k verticíliu, fuzáriu i háďátkům.

'Palava F1' je středně raná odrůda tyčkového rajčete. V teplejších oblastech je možno pěstovat ji i na poli. Plody jsou velké, červeně zbarvené, kulovité až mírně zploštělé, bez žebrování.

Jejich hmotnost se pohybuje od 140 do 160 gramů, na jednom vijanu dozrává mezi 6 a 8 velikostně vyrovnaných plodů. Tato odrůda je rezistentní vůči tabákovému mozaikovému viru, fuzáriu a verticíliu.

Klepněte pro větší obrázek
'Palava F1'; foto: Moravoseed 

Nebojte se barev: rajčata nemusí být jen červená

Mnoho zelenin je v naší představivosti pevně svázaných s jednou barvou. Květák je bílý, mrkev oranžová a rajče červené. Nebylo to tak ale vždy. První mrkve byly fialové, červené a bílé, původní rajčata dovezená z Nového světa do Evropy taky nemusela být červená.

Odkazuje na to jejich pojmenování v některých jazycích – italsky se označují pomme d´oro – zlatá jablíčka, rusky pomidori. První rajčata na starém kontinentu mohla být i žlutá. 

Dnes je dominantní barvou pěstovaných rajčat červená. Žluté či oranžové odrůdy jsou zahrádkářům také k dispozici, za rajčaty červenými ale v oblibě zaostávají. A co barva zelená? Možná vás napadne, že tu mají všechna rajčata, dokud nedozrají. Rajče 'Green Zebra' je ale zelené i v době zralosti, přičemž tato nezvyklá barva mu nic neubírá na lahodné chuti.

Jedná se o novinku pro české zahrádkáře, poprvé ale byla uvedena na trh již v roce 1983 šlechtitelem Tomem Wagnerem ve Spojených státech amerických a během 30 let se stala klasikou mezi milovníky rajčat. Tato odrůda svou netradiční barvou oživí všechny letní saláty.

Klepněte pro větší obrázek
'Green Zebra', foto: Semo 

Má kulaté plody našeho „tradičního rozměru“ kolem 6 centimetrů a hmotnosti cca 100 gramů. Na povrchu jsou zelené, s tmavšími a světlejšími podélnými pruhy. Dužina je i v době zralosti jasně zelená, nežloutne ani nečervená. Chuť je lahodná, mírně pikantní a výrazně nakyslá, někdo v ní cítí citronové tóny.

'Green Zebra' je tyčkové indeterminační rajče, které se nároky a způsobem pěstování neliší od klasických tyčkových rajčat. Odrůda je středně raná s dobrou úrodou. Před každým, kdo tuto odrůdu pěstuje poprvé, vyvstane otázka týkající se rozpoznání zralosti plodů.

V době zralosti začnou světle zelené pruhy na plodu žloutnout, rajče je na omak měkčí a začne jemně vonět. Jestli máte rádi výraznou chuť, sklízejte plody dříve, chcete-li více cukrů, nechte je déle dozrát. Na keřících je ale nenechávejte příliš dlouho. Osobní zkušenost se sklizní je u tohoto rajčete nenahraditelná.

U nás jsme zvyklí na středně velká rajčata o váze 80 až 100 gramů, 2- či 3komorová, se značným procentem šťávy v plodu. Stačí ale zajet o pár set kilometrů jižněji a charakter „typického“ rajčete se mění. Aby se dalo prodat na trhu, musí mít alespoň 200 gramů, je vícekomorové, mění se jeho konzistence a snižuje obsah šťávy. 

Tato takzvaně bifteková rajčata jste si možná oblíbili na svých cestách a pobytech v zahraničí, možná už je pěstujete. Až dosud byla pouze červená, zastoupená odrůdami 'Beefmaster', 'Beefmaster F1' a 'Homestead'. Bifteková rajčata jsou ale i žlutá, zelená či hnědá. Odrůda 'German Gold', označovaná jako ananasové rajče, je na řezu žlutá s červeným žíháním. 

Letošní novinkou je odrůda 'Yellow Gazi Ribbed F1', žluté biftekové rajče. Vícekomorové plody dorůstají hmotnosti 400 až 500 gramů, jsou ploše kulovité, žebernaté, po vyzrání jasně žluté s výbornou chutí. Dužina je máslovité konzistence s nižším obsahem šťávy. Odrůda je vhodná pro polní pěstování i fóliové kryty.

Klepněte pro větší obrázek
'Yellow Gazi Ribbed F1'; foto: Semo 

'Beefmaster VFN F1' je biftekové maxi rajče s atraktivními obřími plody dosahujícími hmotnosti až 400 gramů. Plody jsou na průřezu typicky vícekomorové, krásně rovnoměrně probarvené. Jsou výborné do salátů, vynikající ke grilování, vhodné na přípravu omáček, čalamád i na obložení pizzy. Jedná se o univerzální hybrid pro fóliovníky i pro volnou půdu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A