vytisknout velikost písma Zahrádkářská sezona 2013: co nového mezi tykvemi

Dýně, cukety a patisony různých barev, tvarů a velikostí upoutají už na první pohled. Kdo se jednou pustí do jejich pěstování, zjistí, že to není nijak složité, a tykve se stanou jeho oblíbenou stálicí. Tyto popínavé jednoleté rostliny pocházejí z Latinské Ameriky, odkud se do Evropy dostaly koncem 15. století. 

Cukety se díky svému keříčkovitému růstu vejdou i na menší zahrádku. Neplazí se jako klasické tykve a nehrozí, že to, co zaléváte a hnojíte, posklízejí sousedi za plotem. Cukety jsou výkonní nájemníci zahrady, pro potřebu běžné rodiny bohatě stačí 3 až 5 rostlin.

Jejich výhodou je remontantní (opakované) plození. Pokud pravidelně sklízíte mladé plody, rostlina stále kvete a vytváří nové. Do velikosti 20 centimetrů jsou navíc nejchutnější – křehké a šťavnaté bez semen a vyvinutého jádřince.

Klepněte pro větší obrázek
'Gold Rush F1'; foto: Semo

Tradiční barvou cuketových plodů je zelená, mnoho zahrádkářů ale přišlo na chuť žlutým cuketám. Labužníci tvrdí, že jsou křehčí a chutnější. Reprezentuje je například odrůda 'Gold Rush F1', tvořící štíhlé, jasně žluté plody pravidelného tvaru se žlutou, křehkou a nasládlou dužninou. Hybrid vyniká dobrou plodností a adaptabilitou na široký rozsah pěstitelských podmínek. 

Klepněte pro větší obrázek 
'Wanda'; foto: Moravoseed 

Uvést můžeme i odrůdy 'Goldline F1', jedná se o keříčkovou hybridní cuketu s kompaktním růstem a vysokou násadou kratších, jasně žlutých plodů nebo odrůdu 'Wanda'. Rostliny keříčkovitého typu bez větvení plodí cuketky válcovitého tvaru, které jsou středně dlouhé, žebernaté a bez brázd. Z počátku jsou velmi světlé až světle zelené, v botanické zralosti středně až tmavě žluté.

Klepněte pro větší obrázek
'Goldline F1'; foto: Semo 

Žlutým zbarvením listů se nenechte vyplašit

Mladé listy žlutých odrůd cuket můžou mít za nižších teplot na počátku vegetace žluté zabarvení. Žlutá barva plodu byla do cuket přenesena z dvoubarevných okrasných tykviček. Gen B (z anglického bicolor, v překladu dvoubarevný), který je za barvu plodu odpovědný, má i drobný negativní efekt – fyziologické žloutnutí listů na začátku vegetace.

Nelekněte se proto, když v květnu první listy žlutoplodých odrůd cuket zežloutnou. Je to záležitost přechodná, při vyšších teplotách v průběhu léta bude mít rostlina listy opět zelené a nezmenšený výnos. Důležité ovšem je rozlišovat toto neškodné fyziologické žloutnutí, které je celoplošné, bez deformací listů, od virových mozaik způsobených CMV nebo CYMV, kdy list žloutne mezi listovou nervaturou a dochází k jeho deformacím.

Barevní patisonci

Patisony patří do velké rodiny tykve obecné. Jejich nejbližšími příbuznými jsou cukety, tykve olejné, mnohé kulaté „halloweenské“ tykve a okrasné tykvičky. Praktický dopad této příbuznosti tkví v tom, že se všemi těmito skupinami se patisony v průběhu léta lehce kříží. Sklizeň vlastního osiva vás pak může v dalším roce nepříjemně překvapit, protože potomstvo vašich patisonů může být značně variabilní.

Každá zelenina má v našem podvědomí přiřazenou barvu. Mrkev je oranžová, rajče červené, patison bílý. Až v posledních letech se na naše zahrádky dostaly jemné patisony žluté odrůdy 'Sunny Delight F1' s jemnou dužninou a výbornou chutí, 'Delicates' s bílými plody a 'Greendisc F1' s tmavě zelenými.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Foto: Semo
 

'Delicates' je odrůda keříčkovitého vzrůstu, slabě větvící, s tmavě zeleným listem. Bílý plod je diskovitý, dužnina smetanově bílá, kompaktní. Při pravidelných sklizních vyniká vysokou násadou mladých plodů a velmi dobrým zdravotním stavem. Vegetační doba je 70 dní do první sklizně, úroda se sklízí od poloviny července do září.

'Greendisc F1' je tmavozelený patison, který letos barevnou škálu odrůd doplňuje. Rostlina je typicky keříčkovitá, netvoří boční výhony. Plod je menší, plný a zakulacený s jemným rýhováním. Slupka je tmavozelená již u mladých plodů. Plně vyzrálé, na podzim sklizené plody, můžete skladovat do poloviny zimy a postupně zpracovávat.

Druhou možností je pravidelná sklizeň mladých plodů v průběhu léta, které můžete zpracovat stejně jako cukety. Malé a jemné plody lze naložit do sladkokyselého nálevu jako okurky. Výsledný produkt pak vypadá i chutná úžasně – stejně jako směs bílých, žlutých a tmavozelených naložených patisonků.

  • Patisony obsahují cukry, bílkoviny, vitaminy A, B a E, nenasycené kyseliny, draslík, hořčík, vápník, železo a především zinek, který se v přírodních zdrojích vyskytuje jen velmi zřídka.

Butternut neboli tykev muškátová, zvaná též máslová

Většina u nás pěstovaných tykví patří k druhům tykev obecná a tykev obrovská. Pomalu se ale prosazuje i třetí tykev – muškátová, někdy označovaná jako máslová. Její dužnina je sytě oranžová, tužší konzistence. Chuť a vůně je nasládlá a jemně aromatická.

Tykev muškátová je výbornou surovinou do polévek a nádivek do drůbeže, hodí se i do moučníků nebo jako zvláčňující příměs do těsta. Skvělá je k těstovinám i k rýži, můžete ji grilovat podobně jako lilek. Připravíte z ní marmelády, džemy, džusy a ve směsi s ovocem kompoty.

Klepněte pro větší obrázek
'Liscia'; foto: Semo 

Tykev muškátová se vyznačuje mohutnými liánami s rozložitými listy a silnými úponky. Je pro ni typický plod hruškovitého tvaru se světle oranžovou tuhou slupkou. Některé odrůdy mají plody kulovité, ploše kulovité nebo protáhlé, slupka může být až tmavě zelená, často ojíněná se silnou voskovou vrstvičkou.

Typický je pro ni kyjovitý plod se semeníkem pouze ve spodní rozšířené části plodu. „Krk“ různé délky je bez semen a poskytuje kvalitní a chutnou surovinu na kuchyňské zpracování.

Reprezentantem tohoto druhu je 'Liscia', velmi raná odrůda s hruškovitým podlouhlým plodem světle zelené, později béžové barvy s plody o velikosti 15 × 30 až 50 centimetrů. V časné zralosti je dužnina krémově bílá až světle žlutá, s máslově ořechovou chutí, obsahuje malé množství semen, v plné zralosti jasně oranžová.

Klepněte pro větší obrázek
'Serpentine F1' ; foto: Semo 

'Serpentine F1' je vitální plazivá tykev patřící také k typu butternut. Semeník je stejně jako u klasických krátkých butternutů pouze v kyjovitě rozšířené vrcholové části plodu. Dlouhý „krk“ plodu je tvořený pevnou oranžovou dužinou oříškové chuti. Plody jsou velmi vhodné na pečení, vaření a smažení.

  • Pěstování muškátové tykve se neliší od pěstování klasických tykví. Vyberte pro ni plně osluněný pozemek na záhřevné lokalitě. V době kvetení a počátku narůstání plodů jsou tyto tykve velmi náročné na dostatek vody.

Plody muškátové tykve mají pevnou slupku, která je výborně chrání v době skladování. Patří k nejlépe skladovatelným tykvím a bez problémů vydrží do dubna. Skladujte je na suchém místě při teplotě kolem 10 stupňů Celsia.

Netřeba loupat!

Dýně 'Hokkaido' je velmi chutným a zdravým zpestřením našeho jídelníčku. Podle orientální medicíny je léčebná hlavně pro okruh sleziny, slinivky břišní a žaludku. Obsahuje mimo jiné karoten, ze kterého si vytváříme vitamin A, zinek – nezbytný minerál pro naše tělo a také velmi kvalitní, dobře stravitelný polysacharid vhodný i pro diabetiky.

Klepněte pro větší obrázek
'Delicia F1' ; foto: Semo

Je ideální především pro přípravu polévek a omáček, má schopnost vázat toxiny. Vysoký obsah vlákniny je příznivý pro správnou činnost střev. Dýně má detoxikační a močopudné účinky, posiluje imunitní systém a je skvělým lékem na srdeční poruchy a onemocnění ledvin. 

'Delicia F1' (zelené 'Hokkaido') vás zaujme hlavně chutí – dokonce prý předčí i klasické oranžové 'Hokkaido'. Ploše kulovité tmavozelené plody se světlým žíháním dorůstají do hmotnosti kolem 2 kilogramů. Dužina je jasně oranžová, chutná, slupka je tužší než u klasického 'Hokkaida', plody jsou ale díky ní lépe skladovatelné. V Asii je tento typ tykve vysoce ceněný.

'Delican F1' je hybridní odrůda, má kulatější a mírně větší plod než nehybridní 'Hokkaido'. Odlišuje se od něj také vyrovnanějším tvarem plodů a vyšším výnosem. Odrůda je velmi vhodná na pečení, vaření a smažení. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Foto: Semo

  • Nejvhodnější pro pěstování těchto tykví je středně těžká humózní půda s dostatečným množstvím vláhy. Výsev proveďte v květnu přímo do půdy, do předem připravených jamek do hloubky 3 až 5 centimetrů a ve vzdálenosti 1,2 až 1,5 metru od sebe. Během vegetace záhon pravidelně odplevelujte, dokud rostliny nevytvoří souvislý porost.
  • Pro účely skladování jsou zralé tehdy, až jsou jejich stopky uschlé a dřevnaté. Plody skladujte v suchu, snesou i vyšší teplotu – až k té pokojové. Chladný a vlhký sklep není pro jejich skladování vhodný.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnice vypadá?

Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnic…

Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že to není kopřivka ani komáří štípnutí, máte zřejmě před sebou velký problém. Asi máte doma štěnice. Prozradíme vám, kde se schovávají, jak je poznat a co s nimi dělat.

18.  10.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Jak pěstovat nenáročné keře s jedlými plody

Jak pěstovat nenáročné keře s jedlými plody

V zahradě bývají často nejrůznější plochy, které jen těžko najdou využití. A právě tam jsou velmi vhodné keře, které i při minimální péči přinášejí jedlé plody a současně zahradu esteticky dotvářejí.

17.  10.  2017 |