vytisknout velikost písma Zahrádkářská sezona 2012: zelenina kořenová, cibulová a listová

Nebaví vás zima? Netěší vás mráz a sníh? Věnujte se něčemu, co vám udělá radost: seznamte se s nově vyšlechtěnými kultivary zelenin, které mohou už letos růst i na vaší zahradě. Vybírat je z čeho, posuďte sami.

V dnešním článku vám představíme novinky z řad zeleniny kořenové, cibulové a listové. Neváhejte a pusťte se do jejího pěstování!

Jen u zeleniny z vlastní zahrádky skutečně víte, zda, případně čím byla hnojena. Právě kvůli této jistotě se do pěstování užitkových rostlin pouští stále více lidí. Současní hobby pěstitelé se zaměřují především na druhovou pestrost a výslednou kvalitu. 

Afrodiziakum ze zahrady

Petržel kořenová 'Osborne' je polopozdní vysoce výnosná odrůda, určená pro podzimní sklizně bez natě a k dlouhodobému skladování. Má rovný, silný, dlouze kuželovitý kořen, který dosahuje 22 až 25 centimetrů. Jeho barva je šedobílá, dužnina smetanově bílá, kompaktní. Tato odrůda dobře snáší mírné přísušky v letním období.

Klepněte pro větší obrázek
Petržel kořenová 'Osborne'; foto: Moravoseed

Když se spojí mrkev a petržel

Zkoušeli jste už někdy vypěstovat pastiňák? Možná by vám přišel vhod 'Kamo', chuťově připomínající směs mrkve a petržele. Jedná se o polopozdní kultivar pro přímý konzum, konzervaci, sušení i dlouhodobé skladování.

Bělavý kořen tohoto pastiňáku je středně dlouhý a kónický. Při konzumaci oceníte vysoký obsah aromatických látek. V našich podmínkách nevymrzá a kořeny lze sklízet i následně v jarním období. 

Klepněte pro větší obrázek
Pastiňák 'Kamo'; foto: Moravoseed

Neplačte, cibule je léčivá

Pro odrůdu cibule kuchyňské 'Tandem' je typická vynikající skladovatelnost a hmotnost plodů až 135 gramů. Má žlutohnědé, pevné suknice, které silně přiléhají a jsou odolné proti mechanickému poškození. Cibule jsou kulovité, větší, vhodné jak pro přímý konzum, tak pro skladování.

Šalotka množená semenem, to je 'Prisma F1' s venkovními načervenalými suknicemi. Vyznačuje se dobrým výnosem, jemně česnekovou příjemnou vůní i harmonickou a lahodnou chutí. Nesnažte se pěstovat ji druhým rokem z drobnějších cibulek, narostly by vám sice cibule větší, ale rovněž nedělené.

Klepněte pro větší obrázek
Šalotka 'Prisma F1'; foto: Semo

Pórku se daří i v chladnějších oblastech

Máte-li v oblibě pór, možná vás zaujme 'Terminal' či 'Winner'. Poloraná odrůda ‘Terminal’ je určená pro letní a rané podzimní sklizně. Středně vysoká až vysoká rostlina má vzpřímené listy středně až tmavě šedozelené listy se silnou voskovou vrstvou.

Pór pravý 'Winner' patří k výnosným kultivarům vhodným pro podzimní sklizeň, přezimování i postupnou sklizeň až do jarních měsíců. Jeho listy jsou tmavě modrozelené. Snáší teploty až do minus 15 stupňů Celsia!

Klepněte pro větší obrázek
Pór pravý 'Winner'; foto: Moravoseed

Salát plný vitaminů

Během roku si jistě budete chtít pochutnat na křehkém křupavém salátku. I když se dá v obchodech koupit téměř celoročně, nad salát z vlastního záhonku prostě není. Vždyť labužníci říkají, že nejlepší je ten úplně čerstvý a šťavnatý, sklizený tehdy, když je již na stole prostřeno.

'Neferin' je raný hlávkový salát máslového typu, který se hodí pro studené rychlení a rané polní pěstování. Má polovzpřímené listy kruhovitého tvaru a středně zelené barvy, bez antokyanu.

Povrch jeho listů je mírně bublinatý, s velmi slabě zvlněným okrajem. Hlávka je středně velká, kruhovitého tvaru, středně překrytá a hustá. Tento kultivar vykazuje totální rezistenci k plísni salátové. 

Klepněte pro větší obrázek
Hlávkový salát 'Neferin'; foto: Semo

'Adinal', tak se jmenuje poloraná odrůda máslového typu s kulatými, středně velkými hlávkami a slabě bublinatými, světle až středně zelenými listy. Dobře snáší krátkodobé skladování po sklizni. Je odolná proti vybíhání do květu i proti plísni salátové, dá se pěstovat celoročně.

  • Častou chorobou rychlených salátů je plíseň salátová. Projevuje se vznikem světlezelených až žlutozelených různě velikých skvrn, mnohy ohraničených nervaturou, zejména na starších listech. Skvrny se postupně zvětšují, splývají, zasychají a nekrotizují. Na jejich spodní straně je zřejmý bělavý poprašek reprodukčních orgánů houby.

  • Zasažené listy většinou hynou a opadávají. Jsou-li napadeny mladé rostliny, mohou uhynout. Chorobu podporuje vysoká vzdušná vlhkost (nad 90 procent), ovlhčení listů (deštivé počasí, nevhodná zálivka) a teploty mezi 15 a 20 stupni Celsia. Suché a slunečné počasí s nočními teplotami nad 15 stupňů průběh infekce zastavuje.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Samosběr jahod: Kde si nasbírat jahody a ušetřit? Přehled míst v celé ČR

Samosběr jahod: Kde si nasbírat jahody a ušet…

Milujete čerstvé jahody? Pokud člověk nemá zahradu a nechce jahody kupovat v obchodě, nabízí se samosběr jahod. Přinášíme vám přehled míst v jednotlivých krajích České republiky, kde si můžete nasbírat jahody.

17.  6.  2017 |
Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Jak připravit vynikající med z květů černého …

Na nachlazení, kašel, horečku i bolest v krku. Med z květů černého bezu je nejen chutný a voňavý, ale i zdravý. A jeho výroba nevyjde vůbec draze.

16.  6.  2017 |
Co dokáže na zahradě flox alias plamenka?

Co dokáže na zahradě flox alias plamenka?

Plamenka patří právem k nejoblíbenějším trvalkám, protože vytvoří květinovou bariéru přesně tam, kde ji potřebujete – u cesty, na záhoně či v nádobě. Květy hýří barvami, nádherně voní a lákají motýly. Co chtít víc?

20.  6.  2017 |
Přerostly vám doma květiny? Ostříhejte je!

Přerostly vám doma květiny? Ostříhejte je!

Většina pokojových rostlin řez nepotřebuje, ale občas se stane, že některá vyroste příliš do výšky či šířky anebo ztratí svůj původní tvar. Tehdy je čas sáhnout po nůžkách.

4.  6.  2017 |
Jak pěstovat jahody? Podle desatera

Jak pěstovat jahody? Podle desatera

Péče o jahody nespočívá jen ve výsadbě a sklizni. Je toho mnohem víc, aby jahody dávaly bohatou úrodu. Nabízíme vám přehled toho nejdůležitějšího, co jahodám vyhovuje a co potřebují.

30.  5.  2017 |