vytisknout velikost písma Zahrádkářská sezona 2012: zelenina kořenová, cibulová a listová

Nebaví vás zima? Netěší vás mráz a sníh? Věnujte se něčemu, co vám udělá radost: seznamte se s nově vyšlechtěnými kultivary zelenin, které mohou už letos růst i na vaší zahradě. Vybírat je z čeho, posuďte sami.

V dnešním článku vám představíme novinky z řad zeleniny kořenové, cibulové a listové. Neváhejte a pusťte se do jejího pěstování!

Jen u zeleniny z vlastní zahrádky skutečně víte, zda, případně čím byla hnojena. Právě kvůli této jistotě se do pěstování užitkových rostlin pouští stále více lidí. Současní hobby pěstitelé se zaměřují především na druhovou pestrost a výslednou kvalitu. 

Afrodiziakum ze zahrady

Petržel kořenová 'Osborne' je polopozdní vysoce výnosná odrůda, určená pro podzimní sklizně bez natě a k dlouhodobému skladování. Má rovný, silný, dlouze kuželovitý kořen, který dosahuje 22 až 25 centimetrů. Jeho barva je šedobílá, dužnina smetanově bílá, kompaktní. Tato odrůda dobře snáší mírné přísušky v letním období.

Klepněte pro větší obrázek
Petržel kořenová 'Osborne'; foto: Moravoseed

Když se spojí mrkev a petržel

Zkoušeli jste už někdy vypěstovat pastiňák? Možná by vám přišel vhod 'Kamo', chuťově připomínající směs mrkve a petržele. Jedná se o polopozdní kultivar pro přímý konzum, konzervaci, sušení i dlouhodobé skladování.

Bělavý kořen tohoto pastiňáku je středně dlouhý a kónický. Při konzumaci oceníte vysoký obsah aromatických látek. V našich podmínkách nevymrzá a kořeny lze sklízet i následně v jarním období. 

Klepněte pro větší obrázek
Pastiňák 'Kamo'; foto: Moravoseed

Neplačte, cibule je léčivá

Pro odrůdu cibule kuchyňské 'Tandem' je typická vynikající skladovatelnost a hmotnost plodů až 135 gramů. Má žlutohnědé, pevné suknice, které silně přiléhají a jsou odolné proti mechanickému poškození. Cibule jsou kulovité, větší, vhodné jak pro přímý konzum, tak pro skladování.

Šalotka množená semenem, to je 'Prisma F1' s venkovními načervenalými suknicemi. Vyznačuje se dobrým výnosem, jemně česnekovou příjemnou vůní i harmonickou a lahodnou chutí. Nesnažte se pěstovat ji druhým rokem z drobnějších cibulek, narostly by vám sice cibule větší, ale rovněž nedělené.

Klepněte pro větší obrázek
Šalotka 'Prisma F1'; foto: Semo

Pórku se daří i v chladnějších oblastech

Máte-li v oblibě pór, možná vás zaujme 'Terminal' či 'Winner'. Poloraná odrůda ‘Terminal’ je určená pro letní a rané podzimní sklizně. Středně vysoká až vysoká rostlina má vzpřímené listy středně až tmavě šedozelené listy se silnou voskovou vrstvou.

Pór pravý 'Winner' patří k výnosným kultivarům vhodným pro podzimní sklizeň, přezimování i postupnou sklizeň až do jarních měsíců. Jeho listy jsou tmavě modrozelené. Snáší teploty až do minus 15 stupňů Celsia!

Klepněte pro větší obrázek
Pór pravý 'Winner'; foto: Moravoseed

Salát plný vitaminů

Během roku si jistě budete chtít pochutnat na křehkém křupavém salátku. I když se dá v obchodech koupit téměř celoročně, nad salát z vlastního záhonku prostě není. Vždyť labužníci říkají, že nejlepší je ten úplně čerstvý a šťavnatý, sklizený tehdy, když je již na stole prostřeno.

'Neferin' je raný hlávkový salát máslového typu, který se hodí pro studené rychlení a rané polní pěstování. Má polovzpřímené listy kruhovitého tvaru a středně zelené barvy, bez antokyanu.

Povrch jeho listů je mírně bublinatý, s velmi slabě zvlněným okrajem. Hlávka je středně velká, kruhovitého tvaru, středně překrytá a hustá. Tento kultivar vykazuje totální rezistenci k plísni salátové. 

Klepněte pro větší obrázek
Hlávkový salát 'Neferin'; foto: Semo

'Adinal', tak se jmenuje poloraná odrůda máslového typu s kulatými, středně velkými hlávkami a slabě bublinatými, světle až středně zelenými listy. Dobře snáší krátkodobé skladování po sklizni. Je odolná proti vybíhání do květu i proti plísni salátové, dá se pěstovat celoročně.

  • Častou chorobou rychlených salátů je plíseň salátová. Projevuje se vznikem světlezelených až žlutozelených různě velikých skvrn, mnohy ohraničených nervaturou, zejména na starších listech. Skvrny se postupně zvětšují, splývají, zasychají a nekrotizují. Na jejich spodní straně je zřejmý bělavý poprašek reprodukčních orgánů houby.

  • Zasažené listy většinou hynou a opadávají. Jsou-li napadeny mladé rostliny, mohou uhynout. Chorobu podporuje vysoká vzdušná vlhkost (nad 90 procent), ovlhčení listů (deštivé počasí, nevhodná zálivka) a teploty mezi 15 a 20 stupni Celsia. Suché a slunečné počasí s nočními teplotami nad 15 stupňů průběh infekce zastavuje.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |