vytisknout velikost písma Zahrádkářská sezona 2012: vlastní rajče chutná nejlépe

Od poloviny února do jeho konce je nejvhodnější doba k výsevu rajčat. Připravte si mělčí nádoby, květináčky či misky, do nichž nasypete písčitou kompostovanou zeminu, a na ni rozložte semena. Třeba novinky letošního roku.
Zahrádkářská sezona 2012: vlastní rajče chutná nejlépe

Osivo potom zlehka zakryjte zeminou, pokropte a přikryjte mikrotenovým sáčkem nebo tabulkou skla. 

Jakmile na vás vykouknou první klíčky, víko odstraňte, aby malé rostlinky nezplesnivěly. Postarejte se o udržení rovnoměrné vlhkosti a v půli května se můžete pustit do výsadby sazenic.

Rajčata mají ráda teplo, dopřejte jim je

Dnes vám představíme tři nové kultivary tyčkových (indeterminačních) rajčat. 'Hardy F1' je středně pozdní až pozdní hybridní odrůda určená pro pěstování ve skleníku. 

Klepněte pro větší obrázek
'Hardy F1'; foto: Moravoseed

Z převážně jednoduchého květenství se vyvinou velké, pevné plody, na podélném řezu slabě zploštělého tvaru, bez žebrování u stopky. Dosahují hmotnosti od 170 do 190 gramů. Barva před zralostí bývá světle zelená bez žíhání, ve zralosti červená. Skladovatelnost plodu je dlouhá.

Rajče tyčkové 'Herodes' představuje poloranou odrůda, která se hodí pro pěstování ve sklenících, fóliových krytech i na poli. Květenství je jednoduché i složené.

Velké plody mají na podélném řezu srdčitý tvar a dosahují hmotnosti až 250 gramů. Jsou masité, ve zralosti růžové, s vyšším obsahem sušiny. Příčné řezy plodů jsou vhodné ke grilování, do sendvičů i hamburgerů. 

Klepněte pro větší obrázek
'Herodes'; foto: Moravoseed

Tyčková rajčata nemusí být jen kulatá

Zajímavým jménem piráta 'Corsaro F1' označili šlechtitelé hybridní odrůdu, která patří do nového typu rajčat San Marzano. Jejich původ je v Itálii a je pro ně typický protáhlý, oválný tvar, jenž je běžný u rajčat keříčkovitých.

Charakterizuje je také pevná dužnina s malým počtem semen a slupka, jež má intenzivní, jasně červenou barvu a je lehce oddělitelná.

Plody kultivaru 'Corsaro F1' jsou tedy protáhlé a oválné, o hmotnosti 130 až 150 gramů. Mají výjimečné aroma, chuť i tvar, hodí se pro všechny možné typy teplé kuchyně. 

Klepněte pro větší obrázek
'Corsaro F1'; foto: Semo

Až budete sklízet plody, pamatujte na tři důležitá pravidla:

  • Neskladujte rajčata v lednici! Při nízkých teplotách ztrácejí aroma i chuť.
  • Nechcete mít slupky rajčat v jídle? Plody ponořte ještě před jejich přípravou nakrátko do vroucí vody, slupky pak lehce oloupete.
  • Když je rajče příliš měkké, špatně se krájí. Zkuste ho dát na deset minut do ledové vody, po této lázni výrazně zpevní.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |