vytisknout velikost písma Zahrádkářská sezona 2012: ostálky, dokonce i s medailí

Dlouhé a neúnavné kvetení, spousta barev, široké uplatnění na záhonech, v nádobách i k řezu.

To vše dělá z ostálek známých též pod názvem cínie (Zinnia) jednu z nejpopulárnějších zahradních květin. Snad pouze astry a aksamitníky se s nimi mohou rovnat.

Klepněte pro větší obrázek
Ostálky patří k nejpěstovanějším letničkám; foto: Profimedia

Když vezmete v úvahu jednoduché pěstování, bujný růst, neúnavné kvetení a navrch ještě přitažlivost pro motýly a včelky, dostanete rostlinu, bez které se vaše zahrada neobejde.

Variability ostálek je úžasná – odrůdy jiřinkokvěté, kaktusokvěté, pomponkovité, scabiosokvěté. K tomu ostálka haageova, ostálka úzkolistá a ještě i nová ostálka marylandská. Letos přichází pěstitelé s dalšími dvěma novinkami.

Zlatožlutá s červeným žíháním

Tou první je 'Popart golden and red'. Typem květu v ychází z odrůdy 'Pepermint stics' , která má stříkané květy v různých barvách. 'Popart golden and red' je vzhledově konzervativnější, její k věty jsou zlatožluté s červeným žíháním.

Klepněte pro větší obrázek
'Popart golden and red'; foto: Semo

Patří do typu ostálek jiřinkokvětých (Zinnia elegans). Středně vysoké rostliny této odrůdy jsou dostatečně pevné, aby se na záhonu nevylamovaly, jejich výhony jsou ale dost dlouhé na to, aby se daly řezat do váz.

Ostálka s květy v barvě ohně

Druhou novinkou je plnokvětá odrůda 'Zahara double fire' s výraznými jasně oranžovými květy. Jedná se o ostálku marylandskou (Zinnia marylandica), která se od ostatních rostlin svého druhu odlišuje tak výrazně, že získala ocenění Fleuroselect gold medal winner.

Klepněte pro větší obrázek
'Zahara double fire'; foto: Semo

Oč se jedná? Tento titul získá každý rok pouze pár těch skutečně nejlepších novinek mezi letničkami, trvalkami a balkonovými květinami. Jsou to pouze ty odrůdy, jež ve svém druhu přináší něco výrazně nového a výjimečného.

Rostlinný šampionát

O tom, které kultivary budou oceněny, rozhoduje organizace Fleuroselect. Ta vznikla počátkem 70. let minulého století a sdružuje evropské šlechtitele, výrobce a distributory osiv květin.

Jejím cílem je hodnocení, ochrana a propagování nových odrůd generativně i vegetativně množených letniček, trvalek a balkonovek. Kromě vrcholného titulu v podobě zlaté medaile Fleuroselect gold medal mohou rostliny získat také ocenění Fleuroselect Cena kvality a Fleuroselect Novinka.

Hodnocení probíhá podobně jako degustace vína – anonymně. A co se stane s odrůdovými šampiony, kteří se dočkají ocenění? Získají přední místa v katalozích semenářských firem a jsou propagováni po botanických zahradách celého světa.

Klepněte pro větší obrázek
'Zahara double fire'; foto: Semo

Nepěstujete vítěze?

Vzhledem ke čtyřicetileté tradici tohoto evropského klání je docela dobře možné, že na zahrádce pěstujete některé z v dřívějších ročnících oceněných kultivarů. Patří mezi ně modrá převislá petúnie (surfínie) 'Wondervawe blue F1', poschoďová monarda 'Bergamo', hvozdík bradatý 'Noverna clown F1' a gazánie 'Daybreak red stripe F1'.

Klepněte pro větší obrázek
Ostálka: detail květu; foto: Profimedia

Pěstitelské tipy

  • Ostálky vyžadují slunce, sucho a dobře propustnou půdu. Vyberte pro ně na zahradě plně osluněné a vzdušné místo. Rostou prakticky v každé zemině, vyhněte se ale půdám těžkým, slévavým a přemokřeným.
  • Přímý výsev ostálek na záhon u nás sice není obvyklý, přinese vám ale jistý úspěch. Semena vysévejte počátkem května do řádků nebo hnízd a po vytvoření prvních pravých listů semenáčky vyjednoťte.
  • Velkokvěté ostálky profitují z odstraňování odkvetlých uvadlých květů. Zabráníte tvorbě semen, podpoříte další kvetení a ve vlhkém počasí odstraníte zdroj šíření houbových chorob.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |