vytisknout velikost písma Zahrádkářská sezona 2012: ostálky, dokonce i s medailí

Dlouhé a neúnavné kvetení, spousta barev, široké uplatnění na záhonech, v nádobách i k řezu.

To vše dělá z ostálek známých též pod názvem cínie (Zinnia) jednu z nejpopulárnějších zahradních květin. Snad pouze astry a aksamitníky se s nimi mohou rovnat.

Klepněte pro větší obrázek
Ostálky patří k nejpěstovanějším letničkám; foto: Profimedia

Když vezmete v úvahu jednoduché pěstování, bujný růst, neúnavné kvetení a navrch ještě přitažlivost pro motýly a včelky, dostanete rostlinu, bez které se vaše zahrada neobejde.

Variability ostálek je úžasná – odrůdy jiřinkokvěté, kaktusokvěté, pomponkovité, scabiosokvěté. K tomu ostálka haageova, ostálka úzkolistá a ještě i nová ostálka marylandská. Letos přichází pěstitelé s dalšími dvěma novinkami.

Zlatožlutá s červeným žíháním

Tou první je 'Popart golden and red'. Typem květu v ychází z odrůdy 'Pepermint stics' , která má stříkané květy v různých barvách. 'Popart golden and red' je vzhledově konzervativnější, její k věty jsou zlatožluté s červeným žíháním.

Klepněte pro větší obrázek
'Popart golden and red'; foto: Semo

Patří do typu ostálek jiřinkokvětých (Zinnia elegans). Středně vysoké rostliny této odrůdy jsou dostatečně pevné, aby se na záhonu nevylamovaly, jejich výhony jsou ale dost dlouhé na to, aby se daly řezat do váz.

Ostálka s květy v barvě ohně

Druhou novinkou je plnokvětá odrůda 'Zahara double fire' s výraznými jasně oranžovými květy. Jedná se o ostálku marylandskou (Zinnia marylandica), která se od ostatních rostlin svého druhu odlišuje tak výrazně, že získala ocenění Fleuroselect gold medal winner.

Klepněte pro větší obrázek
'Zahara double fire'; foto: Semo

Oč se jedná? Tento titul získá každý rok pouze pár těch skutečně nejlepších novinek mezi letničkami, trvalkami a balkonovými květinami. Jsou to pouze ty odrůdy, jež ve svém druhu přináší něco výrazně nového a výjimečného.

Rostlinný šampionát

O tom, které kultivary budou oceněny, rozhoduje organizace Fleuroselect. Ta vznikla počátkem 70. let minulého století a sdružuje evropské šlechtitele, výrobce a distributory osiv květin.

Jejím cílem je hodnocení, ochrana a propagování nových odrůd generativně i vegetativně množených letniček, trvalek a balkonovek. Kromě vrcholného titulu v podobě zlaté medaile Fleuroselect gold medal mohou rostliny získat také ocenění Fleuroselect Cena kvality a Fleuroselect Novinka.

Hodnocení probíhá podobně jako degustace vína – anonymně. A co se stane s odrůdovými šampiony, kteří se dočkají ocenění? Získají přední místa v katalozích semenářských firem a jsou propagováni po botanických zahradách celého světa.

Klepněte pro větší obrázek
'Zahara double fire'; foto: Semo

Nepěstujete vítěze?

Vzhledem ke čtyřicetileté tradici tohoto evropského klání je docela dobře možné, že na zahrádce pěstujete některé z v dřívějších ročnících oceněných kultivarů. Patří mezi ně modrá převislá petúnie (surfínie) 'Wondervawe blue F1', poschoďová monarda 'Bergamo', hvozdík bradatý 'Noverna clown F1' a gazánie 'Daybreak red stripe F1'.

Klepněte pro větší obrázek
Ostálka: detail květu; foto: Profimedia

Pěstitelské tipy

  • Ostálky vyžadují slunce, sucho a dobře propustnou půdu. Vyberte pro ně na zahradě plně osluněné a vzdušné místo. Rostou prakticky v každé zemině, vyhněte se ale půdám těžkým, slévavým a přemokřeným.
  • Přímý výsev ostálek na záhon u nás sice není obvyklý, přinese vám ale jistý úspěch. Semena vysévejte počátkem května do řádků nebo hnízd a po vytvoření prvních pravých listů semenáčky vyjednoťte.
  • Velkokvěté ostálky profitují z odstraňování odkvetlých uvadlých květů. Zabráníte tvorbě semen, podpoříte další kvetení a ve vlhkém počasí odstraníte zdroj šíření houbových chorob.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |