vytisknout velikost písma Zahrádkářská sezona 2012: okurky

Na výsev okurek je ještě dost času, ale vybrat si kultivary, které budete letos pěstovat, můžete už teď. Nezapomeňte, že okurky jsou náročné na pěstební podmínky: budou potřebovat dobře propustnou a vyhnojenou půdu.
Zahrádkářská sezona 2012: okurky

Ke svým oblíbeným odrůdám můžete přidat dvě novinky: nakládačku 'Corveta F1' a hadovku 'Orca F1'. 

Okurka nakládačka 'Corveta F1' je raná, vysoce výnosná odrůda s převážně samičím kvetením. Plody jsou tmavě zelené, geneticky nehořké, s výraznou hrubou řídkou bradavičnatostí a bílými ostny.

Poměr délky a šířky plodů činí 3,6 : 1. 'Corveta F1' je vysoce tolerantní proti plísni okurkové a hodí se do všech oblastí pěstování okurek. 

Klepněte pro větší obrázek
'Corveta F1'; foto: Moravoseed

Co dokáže partenokarpie

Mnoho zahrádkářů pěstuje krátké a středně dlouhé hadovky, a to proto, že jsou ranější a mají výrazně vyšší odolnost k deformacím plodů.

Nový raný hybrid 'Orca F1' představuje opravdu velmi dlouhou partenokarpickou salátovou okurku typu Multifruit, která je velmi výnosná. Co přesně znamená, že je partenokarpická? Normální rostliny okurek tvoří květy samčí i samičí.

Klepněte pro větší obrázek
'Orca F1'; foto: Semo

Samčí jsou jalové a slouží pouze jako zdroj pylu k opylení květů samičích, z nichž se vyvíjejí plody. Aby ovšem k opylení došlo, musí se ke květům dostat včely nebo čmeláci – žádný jiný druh hmyzu to nedokáže.

Při pěstování okurek ve sklenících či fóliovnících je obtížnější zajistit přítomnost hmyzu podle potřeby, a proto byly vyšlechtěny partenokarpií odrůdy, které umí vytvořit plody i bez opylení.

'Orca F1' má plody dlouhé 40 až 50 centimetrů, tmavě zelené, geneticky nehořké. Tuto odrůdu je vhodné pěstovat ve sklenících, a to i na podzim a v zimě, je totiž tolerantní ke zkracujícímu se dni.

  • Pro dosažení optimálního výnosu je vhodné odstranit u rostlin do třetího až čtvrtého nodu boční letorosty a od čtvrtého až pátého nodu zaštipovat boční letorosty za druhým listem.
  • Odplozené letorosty odstraňujte.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdobu

Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdo…

Zavzpomínejte na své zesnulé blízké, navštivte jejich hrob, ozdobte ho a zapalte svíčku. Dekorace na hrob nemusí být drahá. Dušičkovou výzdobu můžete snadno vyrobit doma. Nápady najdete v naší galerii.

29.  10.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |