vytisknout velikost písma Zahrádkářská sezona 2012: okurky

Na výsev okurek je ještě dost času, ale vybrat si kultivary, které budete letos pěstovat, můžete už teď. Nezapomeňte, že okurky jsou náročné na pěstební podmínky: budou potřebovat dobře propustnou a vyhnojenou půdu.
Zahrádkářská sezona 2012: okurky

Ke svým oblíbeným odrůdám můžete přidat dvě novinky: nakládačku 'Corveta F1' a hadovku 'Orca F1'. 

Okurka nakládačka 'Corveta F1' je raná, vysoce výnosná odrůda s převážně samičím kvetením. Plody jsou tmavě zelené, geneticky nehořké, s výraznou hrubou řídkou bradavičnatostí a bílými ostny.

Poměr délky a šířky plodů činí 3,6 : 1. 'Corveta F1' je vysoce tolerantní proti plísni okurkové a hodí se do všech oblastí pěstování okurek. 

Klepněte pro větší obrázek
'Corveta F1'; foto: Moravoseed

Co dokáže partenokarpie

Mnoho zahrádkářů pěstuje krátké a středně dlouhé hadovky, a to proto, že jsou ranější a mají výrazně vyšší odolnost k deformacím plodů.

Nový raný hybrid 'Orca F1' představuje opravdu velmi dlouhou partenokarpickou salátovou okurku typu Multifruit, která je velmi výnosná. Co přesně znamená, že je partenokarpická? Normální rostliny okurek tvoří květy samčí i samičí.

Klepněte pro větší obrázek
'Orca F1'; foto: Semo

Samčí jsou jalové a slouží pouze jako zdroj pylu k opylení květů samičích, z nichž se vyvíjejí plody. Aby ovšem k opylení došlo, musí se ke květům dostat včely nebo čmeláci – žádný jiný druh hmyzu to nedokáže.

Při pěstování okurek ve sklenících či fóliovnících je obtížnější zajistit přítomnost hmyzu podle potřeby, a proto byly vyšlechtěny partenokarpií odrůdy, které umí vytvořit plody i bez opylení.

'Orca F1' má plody dlouhé 40 až 50 centimetrů, tmavě zelené, geneticky nehořké. Tuto odrůdu je vhodné pěstovat ve sklenících, a to i na podzim a v zimě, je totiž tolerantní ke zkracujícímu se dni.

  • Pro dosažení optimálního výnosu je vhodné odstranit u rostlin do třetího až čtvrtého nodu boční letorosty a od čtvrtého až pátého nodu zaštipovat boční letorosty za druhým listem.
  • Odplozené letorosty odstraňujte.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |