vytisknout velikost písma Zahrádkářská sezona 2012: okurky

Na výsev okurek je ještě dost času, ale vybrat si kultivary, které budete letos pěstovat, můžete už teď. Nezapomeňte, že okurky jsou náročné na pěstební podmínky: budou potřebovat dobře propustnou a vyhnojenou půdu.
Zahrádkářská sezona 2012: okurky

Ke svým oblíbeným odrůdám můžete přidat dvě novinky: nakládačku 'Corveta F1' a hadovku 'Orca F1'. 

Okurka nakládačka 'Corveta F1' je raná, vysoce výnosná odrůda s převážně samičím kvetením. Plody jsou tmavě zelené, geneticky nehořké, s výraznou hrubou řídkou bradavičnatostí a bílými ostny.

Poměr délky a šířky plodů činí 3,6 : 1. 'Corveta F1' je vysoce tolerantní proti plísni okurkové a hodí se do všech oblastí pěstování okurek. 

Klepněte pro větší obrázek
'Corveta F1'; foto: Moravoseed

Co dokáže partenokarpie

Mnoho zahrádkářů pěstuje krátké a středně dlouhé hadovky, a to proto, že jsou ranější a mají výrazně vyšší odolnost k deformacím plodů.

Nový raný hybrid 'Orca F1' představuje opravdu velmi dlouhou partenokarpickou salátovou okurku typu Multifruit, která je velmi výnosná. Co přesně znamená, že je partenokarpická? Normální rostliny okurek tvoří květy samčí i samičí.

Klepněte pro větší obrázek
'Orca F1'; foto: Semo

Samčí jsou jalové a slouží pouze jako zdroj pylu k opylení květů samičích, z nichž se vyvíjejí plody. Aby ovšem k opylení došlo, musí se ke květům dostat včely nebo čmeláci – žádný jiný druh hmyzu to nedokáže.

Při pěstování okurek ve sklenících či fóliovnících je obtížnější zajistit přítomnost hmyzu podle potřeby, a proto byly vyšlechtěny partenokarpií odrůdy, které umí vytvořit plody i bez opylení.

'Orca F1' má plody dlouhé 40 až 50 centimetrů, tmavě zelené, geneticky nehořké. Tuto odrůdu je vhodné pěstovat ve sklenících, a to i na podzim a v zimě, je totiž tolerantní ke zkracujícímu se dni.

  • Pro dosažení optimálního výnosu je vhodné odstranit u rostlin do třetího až čtvrtého nodu boční letorosty a od čtvrtého až pátého nodu zaštipovat boční letorosty za druhým listem.
  • Odplozené letorosty odstraňujte.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |