vytisknout velikost písma Zahrádkářská sezona 2012: okurky

Na výsev okurek je ještě dost času, ale vybrat si kultivary, které budete letos pěstovat, můžete už teď. Nezapomeňte, že okurky jsou náročné na pěstební podmínky: budou potřebovat dobře propustnou a vyhnojenou půdu.
Zahrádkářská sezona 2012: okurky

Ke svým oblíbeným odrůdám můžete přidat dvě novinky: nakládačku 'Corveta F1' a hadovku 'Orca F1'. 

Okurka nakládačka 'Corveta F1' je raná, vysoce výnosná odrůda s převážně samičím kvetením. Plody jsou tmavě zelené, geneticky nehořké, s výraznou hrubou řídkou bradavičnatostí a bílými ostny.

Poměr délky a šířky plodů činí 3,6 : 1. 'Corveta F1' je vysoce tolerantní proti plísni okurkové a hodí se do všech oblastí pěstování okurek. 

Klepněte pro větší obrázek
'Corveta F1'; foto: Moravoseed

Co dokáže partenokarpie

Mnoho zahrádkářů pěstuje krátké a středně dlouhé hadovky, a to proto, že jsou ranější a mají výrazně vyšší odolnost k deformacím plodů.

Nový raný hybrid 'Orca F1' představuje opravdu velmi dlouhou partenokarpickou salátovou okurku typu Multifruit, která je velmi výnosná. Co přesně znamená, že je partenokarpická? Normální rostliny okurek tvoří květy samčí i samičí.

Klepněte pro větší obrázek
'Orca F1'; foto: Semo

Samčí jsou jalové a slouží pouze jako zdroj pylu k opylení květů samičích, z nichž se vyvíjejí plody. Aby ovšem k opylení došlo, musí se ke květům dostat včely nebo čmeláci – žádný jiný druh hmyzu to nedokáže.

Při pěstování okurek ve sklenících či fóliovnících je obtížnější zajistit přítomnost hmyzu podle potřeby, a proto byly vyšlechtěny partenokarpií odrůdy, které umí vytvořit plody i bez opylení.

'Orca F1' má plody dlouhé 40 až 50 centimetrů, tmavě zelené, geneticky nehořké. Tuto odrůdu je vhodné pěstovat ve sklenících, a to i na podzim a v zimě, je totiž tolerantní ke zkracujícímu se dni.

  • Pro dosažení optimálního výnosu je vhodné odstranit u rostlin do třetího až čtvrtého nodu boční letorosty a od čtvrtého až pátého nodu zaštipovat boční letorosty za druhým listem.
  • Odplozené letorosty odstraňujte.
Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspirovat útulným bydlením v cottage stylu

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspiro…

Také vás při sledování filmů z anglického venkova vždy zaujme styl bydlení nazývaný English cottage? Útulné, kamenné domky s doškovými střechami, elegantní interiéry s klasickým nábytkem z tmavého masivu, dělená okna, kvalitní textilie často s rostlinnými či vzorovanými motivy, husté koberce a v neposlední řadě krb. Pokochejte se fotkami takovýchto britských stavení a nechte se jimi inspirovat.

15.  9.  2023 |
Kateřina Hradová
Bydlení
Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkuste tyto tipy z Pinterestu!

Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkust…

Bobulovité plody, jako je aronie, réva, zimolez, borůvky či muchovník, ale třeba i sladké hrušky a obyčejná rajčata, je potřeba při dozrávání ochránit před ptáky i hmyzem, kteří si na plodech také rádi pochutnají. Škodí i včely a vosy: naruší slupku plodů a ty pak začnou hnít. Jak tedy ochránit úrodu, aby pro pěstitele něco zbylo?

29.  8.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
Ochrana před škůdci
Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě nebo v truhlíku na balkoně?

Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě ne…

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

19.  9.  2023 |
Irena Forejtová
Okrasná zahrada
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

Poznáte hořké hřiby? Vypadají krásně, ale stačí jediný kousek a celá smaženice bude zkažená. A to v lepším případě! Po konzumaci jedovatých hřibů si totiž můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

22.  8.  2023 |
Markéta Žídková
Houby
Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchání. Nejlepší recept, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchán…

Jak nejlépe zpracovat zralé hrušky, které jsou sladké a šťavnaté, a stejně tak i hrušky mírně přezrálé, jež spadly z hrušně a jsou otlačené, případně i rozmáčknuté? Nejlepším řešením jsou hrušková povidla bez míchání: na přípravu nejsou nijak náročná.

5.  9.  2023 |
Lucie Kořistová
Povidla