vytisknout velikost písma Zahrádkářská sezona 2012: okurky

Na výsev okurek je ještě dost času, ale vybrat si kultivary, které budete letos pěstovat, můžete už teď. Nezapomeňte, že okurky jsou náročné na pěstební podmínky: budou potřebovat dobře propustnou a vyhnojenou půdu.
Zahrádkářská sezona 2012: okurky

Ke svým oblíbeným odrůdám můžete přidat dvě novinky: nakládačku 'Corveta F1' a hadovku 'Orca F1'. 

Okurka nakládačka 'Corveta F1' je raná, vysoce výnosná odrůda s převážně samičím kvetením. Plody jsou tmavě zelené, geneticky nehořké, s výraznou hrubou řídkou bradavičnatostí a bílými ostny.

Poměr délky a šířky plodů činí 3,6 : 1. 'Corveta F1' je vysoce tolerantní proti plísni okurkové a hodí se do všech oblastí pěstování okurek. 

Klepněte pro větší obrázek
'Corveta F1'; foto: Moravoseed

Co dokáže partenokarpie

Mnoho zahrádkářů pěstuje krátké a středně dlouhé hadovky, a to proto, že jsou ranější a mají výrazně vyšší odolnost k deformacím plodů.

Nový raný hybrid 'Orca F1' představuje opravdu velmi dlouhou partenokarpickou salátovou okurku typu Multifruit, která je velmi výnosná. Co přesně znamená, že je partenokarpická? Normální rostliny okurek tvoří květy samčí i samičí.

Klepněte pro větší obrázek
'Orca F1'; foto: Semo

Samčí jsou jalové a slouží pouze jako zdroj pylu k opylení květů samičích, z nichž se vyvíjejí plody. Aby ovšem k opylení došlo, musí se ke květům dostat včely nebo čmeláci – žádný jiný druh hmyzu to nedokáže.

Při pěstování okurek ve sklenících či fóliovnících je obtížnější zajistit přítomnost hmyzu podle potřeby, a proto byly vyšlechtěny partenokarpií odrůdy, které umí vytvořit plody i bez opylení.

'Orca F1' má plody dlouhé 40 až 50 centimetrů, tmavě zelené, geneticky nehořké. Tuto odrůdu je vhodné pěstovat ve sklenících, a to i na podzim a v zimě, je totiž tolerantní ke zkracujícímu se dni.

  • Pro dosažení optimálního výnosu je vhodné odstranit u rostlin do třetího až čtvrtého nodu boční letorosty a od čtvrtého až pátého nodu zaštipovat boční letorosty za druhým listem.
  • Odplozené letorosty odstraňujte.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |
Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiďte si sadbu hřibů či křemenáčů

Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiď…

Domácí úroda má tu výhodu, že není závislá na počasí. Podmínky vhodné pro růst hub totiž můžete snadno simulovat. Nejčastěji se pěstují žampiony a hlíva ústřičná. Pokud máte pár vzrostlých stromů, můžete koupit sadbu hřibovitých hub, která se prodává v práškové variantě či jako suspenze s živými zárodky.

15.  9.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |