vytisknout velikost písma Zahrádkářská sezona 2012: okrasné rostliny milující slunce

Až budete vybírat semena okrasných rostlin k výsevu, zkuste mezi ně zařadit i novinky, které jsou na trhu letos poprvé.

Pokud máte chuť zkrášlit si zahradu či balkon pár druhy květin, ale nemáte na jejich výsevy příliš času ani dostatek prostoru, máme pro vás dobrý tip.

  • Domluvte se se svými přáteli a každý vysejte jen jeden druh. Až vyrostou sazeničky, podělíte se o ně a každý tak bude mít vzorek hned několika různých rostlin.

Gazánie snese, že ji občas zapomenete zalít

K nejvděčnějším letničkám patří gazánie. Snesou plné slunce a kvetou po celé léto až do prvních mrazů. Na osluněné balkony jako stvořené! Mají jenom jeden malý šrám na kráse, a sice zavírání květů za deště a podmračeného počasí.

Klepněte pro větší obrázek
'New day clear orange F1'; foto: Semo

Kdo je ale jednou pěstoval, tuto malou nectnost jim odpustí. Velké úbory květů v jasných barvách na záhonu i v truhlících skutečně září. Do jejich širokého sortimentu letos přibyly dvě krásné novinky.

Čistě oranžová odrůda 'New day clear orange F1' a v růžových a nafialovělých odstínech 'New day pink F1'. Obě patří do série New day, jež se vyznačuje velkými květy, kompaktními rostlinami a dlouhým kvetením.

Optimální teplota pro klíčení gazánií je od 21 do 24 stupňů Celsia, po přepikýrování snižte teplotu na 18 stupňů ve dne a 12 až 16 v noci. Rostliny vysazujte ven až po „zmrzlých“, raději až koncem května.

Klepněte pro větší obrázek
'New day pink F1'; foto: Semo

Plně osluněná lokalita je pro pěstování podmínkou. Doporučujeme lehčí, dobře propustnou půdu. Gazánie mají nižší vzrůst (20 až 25 centimetrů), vysaďte je proto na okraj smíšeného záhonu. Jedna rostlina je krásná, skupina rostlin ale lépe vynikne.

Zajímavým jevem u gazánií je hetrofylie neboli různolistost. Znamená to, že listy na jedné rostlině můžou být štíhlé a kopinaté, laločnaté, ale i hluboce laločnaté. Často jsou na rubu stříbřité a plstnaté, což je obrana rostliny proti přílišnému odpařování vody.

  • Gazánie milují plné slunce, navíc snesou občasné opomenutí zálivky a mírné proschnutí substrátu. Zalévejte je vždy ráno, tak, aby listy přes den oschly – omezíte tím šíření houbových chorob na listech.

Třapatky nově červené!

Třapatky neboli rudbékie by u nás mohly patřit k nejoblíbenějším letničkám. Svou nenáročností, bohatostí a délkou kvetení se řadí hned za aksamitníky, daleko před bezpočet jiných známějších letniček. Jejich handicapem je, vlastně až dosud byla, malá variabilita v barvě – květy jsou převážně ve žlutých a bronzových odstínech.

Klepněte pro větší obrázek
'Cherry brandy'; foto: Semo

Novinkou letošního roku je tmavě červená třapatka 'Cherry brandy' s bohatým větvením. Tato 50 až 60 centimetrů vysoká rostlina nese množství velkých, sametově červených květů s tmavým středovým terčem. Kvete od konce června až do zámrazu.

Její pěstování je jednoduché. Semena se vysévají v březnu, předpěstování sadby trvá přibližně 2 měsíce. Na záhon rostliny vysaďte v polovině května. Pro 'Cherry brandy ' vyberte plně osluněné místo, protože sluneční paprsky miluje.

Gazánie jako trpaslík

Za vyzkoušení stojí i odrůda 'Toto ', trpaslík mezi třapatkami. Pro svůj nízký vzrůst byla zařazena do kolekce, kterou firma Semo nazvala Mini zahrádka. 

Rostliny dosahují výšky pouze 30 centimetrů a jsou vhodné na okraje záhonů i do nádob na balkony a terasy. Odrůda je nabízena ve směsích 'Toto lemon' (citronově žlutá), 'Toto gold' (zlatožlutá) a 'Toto rustic' (mahagonové odstíny).

Středomořská oáza i u nás: vonná levandule

Levandule se stala synonymem vůně a ve světě se komerčně pěstuje na tisících hektarech. Silice, které obsahuje, se extrahují a následně využívají v kosmetickém průmyslu. Tato krásná bylinka se hodí jak na balkon, tak do zahrady.

Bude ozdobou jakéhokoli prostoru a její květy využijete i v kuchyni. Můžete je přidat do ovocných salátů, jako vonnou přísadu do míchaných nápojů nebo zapéct do perníku. A čaj z nich, to je dobrota!

Když tmavě modrá kontrastuje se stříbrnou

Nový kultivar levandule lékařské dostal jméno 'Munstead blue'. Jeho keříky jsou doslova obaleny velkými tmavě modrými květy na kratších stopkách. Již zdálky vás zaujme kontrast stříbřitých listů a tmavých květů. Rostlina vyniká výrazným a vyváženým aroma.

  • Semenáčky levandule rostou pomalu. Ti, kdo mají vhodné podmínky a chtějí docílit kvetení v prvním roce, vyseli semena již v lednu. Pro zahrádkáře je ale rozumnější počkat na lepší podmínky do března až dubna a oželet květy v prvním roce.

Klepněte pro větší obrázek
'Munstead blue'; foto: Semo

Pomalu klíčící semena nechte v klíční misce 10 dní při pokojové teplotě a pak je umístěte do lednice nebo ven do teploty kolem 5 stupňů Celsia. Nízká teplota pomáhá odbourat inhibiční látky v semenu a zajistí rychlejší vzejití.

  • Víte, že za rozšířením levandule po celé Evropě stojí staří Římané? Asi byste neřekli, že sazenice této původně středomořské byliny s sebou vozili při svých výbojích. Odhadnete proč? V příhodných podmínkách se totiž snažili najít místní pěstitele, protože levandulový olej byl pro Římany nezbytnou přísadou do koupelí.
  • Aby vám keříky levandule nepřerostly, seřízněte je několik týdnů po odkvětu přibližně o třetinu. Do prvních mrazů obrazí a zachovají si kompaktní tvar.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |