Základem bohaté úrody je pečlivý výběr osiva vhodného pro pěstební podmínky, které máte k dispozici.
Pro majitele skleníků
Ranému hybridu 'Komtesa F1' se bude dařit ve sklenících a v teplejších oblastech i na poli. Vyznačuje se dlouze úzce trojúhelníkovitými plody, které jsou světle žlutozelené v technické zralosti a tmavě červené ve zralosti botanické.
Rostliny tohoto kultivaru bývají vyšší, dosahují metrového vzrůstu, tudíž potřebují vyvazování. Průměrná hmotnost plodu je 110 gramů.

'Kubista F1'; foto: Moravoseed
Paprika roční 'Kubista F1' je středně raný hybrid určený pro pěstování ve sklenících. Má kvadratické plody o průměrné hmotnosti 190 gramů, jejichž zbarvení je v období technické zralosti tmavě zelené a v botanické zralosti oranžové.
Papriky nejen k plnění
O kultivaru 'Amyka F1' hovoří šlechtitelé jako o třetí sestře starších oblíbených odrůd 'Amy' a 'Superamy F1'. Barvou i tvarem plodu zapadá do rodiny, tlustostěnné jehlance jsou bez antokyanu (stejně jako u 'Superamy F1' a na rozdíl od 'Amy').

'Amyka F1'; foto: Semo
Ten způsobuje jemné fialovění plodů za nižších teplot koncem vegetace, které pro rostliny představují stresové podmínky. Ačkoliv se nejedná o žádnou nemoc, šlechtitelům se podařilo tuto vlastnost potlačit.
V porovnání se 'Superamy F1' má 'Amyka F1' plody menší, jsou ale krásně tvarově vyrovnané a odrůda násadou obě své sestry překonává. Kromě přímého konzumu jsou její plody velmi vhodné i na plnění.
- Nechte plody vyzrát, sbírejte je ale smetanově bílé, tehdy jsou nejchutnější. Při nalévání a zakulacování plodu roste do šířky jeho stěna. Nevyzrálé, podtržené plody jsou méně chutné a rychle vadnou.
Pálivost vítána
Ostrá jídla si pomalu nachází cestu i do české kuchyně, a tak nelze vynechat novinku mezi pálivými paprikami. Intenzita pálivosti u nás asi nikdy nedosáhne úrovně, kterou se vyznačuje kuchyně indická nebo mexická, nicméně i v českém guláši nebo v omáčkách na těstoviny již jemný či střední nádech ostrosti často najdete.
Jestli chcete ocenit jemnou pálivost spolu s delikátní chutí, sáhněte spíš po beraních a kozích rozích. Jejich uplatnění je jasně dané – konzervace celých plodů bez vybírání jádřinců a semen. Delikatesa, která může být sladká, mírně pálivá i hodně ostrá.
V minulém roce vyšlechtěné odrůdy tohoto typu – sladký 'Semaroh' a mírně pálivý 'Pálivec' letos doplňuje beraní roh 'Ohnivec'. Již z názvu je patrné, že úroveň pálivosti je u něj ze zmiňované trojice nejvyšší.

Beraní roh 'Ohnivec'; foto: Semo
Typický je pro něj delší plod, který má v technické zralosti světle zelenou barvu. Je určen především pro sterilaci celých nevyjádřincovaných plodů a pro konzumaci čerstvých lusků.
- Za pálivost paprik je odpovědný alkaloid capsaicin, který podporuje zažívání: zlepšuje sekreci žaludečních šťáv a prokrvuje sliznice.
Tato látka snižuje hladinu cholesterolu v krvi a vědci předpokládají, že menší počet chorob srdce a cév u jižanských národů souvisí právě s účinkem capsaicinu.
Capsaicin zmírňuje projevy artritidy, snižuje srážlivost krve a tím i nebezpečí infarktu, snižuje příznaky lupénky. Vědci také ověřují vliv capsaicinu na potlačení zhoubného bujení.