vytisknout velikost písma Zahrádkářská sezona 2012: ať žijí papriky

Těšíte se na novinky z říše paprik? Polovina února je ideální dobou vhodnou k výsevu semen této oblíbené zeleniny. Vyzkoušejte kultivary, které trh nabízí letos poprvé. Přímo od šlechtitelů na vaši zahrádku!
Zahrádkářská sezona 2012: ať žijí papriky

Základem bohaté úrody je pečlivý výběr osiva vhodného pro pěstební podmínky, které máte k dispozici. 

Pro majitele skleníků

Ranému hybridu 'Komtesa F1' se bude dařit ve sklenících a v teplejších oblastech i na poli. Vyznačuje se dlouze úzce trojúhelníkovitými plody, které jsou světle žlutozelené v technické zralosti a tmavě červené ve zralosti botanické.

Rostliny tohoto kultivaru bývají vyšší, dosahují metrového vzrůstu, tudíž potřebují vyvazování. Průměrná hmotnost plodu je 110 gramů. 

Klepněte pro větší obrázek
'Kubista F1'; foto: Moravoseed

Paprika roční 'Kubista F1' je středně raný hybrid určený pro pěstování ve sklenících. Má kvadratické plody o průměrné hmotnosti 190 gramů, jejichž zbarvení je v období technické zralosti tmavě zelené a v botanické zralosti oranžové.

Papriky nejen k plnění

O kultivaru 'Amyka F1' hovoří šlechtitelé jako o třetí sestře starších oblíbených odrůd 'Amy' a 'Superamy F1'. Barvou i tvarem plodu zapadá do rodiny, tlustostěnné jehlance jsou bez antokyanu (stejně jako u 'Superamy F1' a na rozdíl od 'Amy'). 

Klepněte pro větší obrázek
'Amyka F1'; foto: Semo

Ten způsobuje jemné fialovění plodů za nižších teplot koncem vegetace, které pro rostliny představují stresové podmínky. Ačkoliv se nejedná o žádnou nemoc, šlechtitelům se podařilo tuto vlastnost potlačit.

V porovnání se 'Superamy F1' má 'Amyka F1' plody menší, jsou ale krásně tvarově vyrovnané a odrůda násadou obě své sestry překonává. Kromě přímého konzumu jsou její plody velmi vhodné i na plnění. 

  • Nechte plody vyzrát, sbírejte je ale smetanově bílé, tehdy jsou nejchutnější. Při nalévání a zakulacování plodu roste do šířky jeho stěna. Nevyzrálé, podtržené plody jsou méně chutné a rychle vadnou.

Pálivost vítána

Ostrá jídla si pomalu nachází cestu i do české kuchyně, a tak nelze vynechat novinku mezi pálivými paprikami. Intenzita pálivosti u nás asi nikdy nedosáhne úrovně, kterou se vyznačuje kuchyně indická nebo mexická, nicméně i v českém guláši nebo v omáčkách na těstoviny již jemný či střední nádech ostrosti často najdete.

Jestli chcete ocenit jemnou pálivost spolu s delikátní chutí, sáhněte spíš po beraních a kozích rozích. Jejich uplatnění je jasně dané – konzervace celých plodů bez vybírání jádřinců a semen. Delikatesa, která může být sladká, mírně pálivá i hodně ostrá.

V minulém roce vyšlechtěné odrůdy tohoto typu – sladký 'Semaroh' a mírně pálivý 'Pálivec' letos doplňuje beraní roh 'Ohnivec'. Již z názvu je patrné, že úroveň pálivosti je u něj ze zmiňované trojice nejvyšší. 

Klepněte pro větší obrázek
Beraní roh 'Ohnivec'; foto: Semo

Typický je pro něj delší plod, který má v technické zralosti světle zelenou barvu. Je určen především pro sterilaci celých nevyjádřincovaných plodů a pro konzumaci čerstvých lusků.

  • Za pálivost paprik je odpovědný alkaloid capsaicin, který podporuje zažívání: zlepšuje sekreci žaludečních šťáv a prokrvuje sliznice.
    Tato látka snižuje hladinu cholesterolu v krvi a vědci předpokládají, že menší počet chorob srdce a cév u jižanských národů souvisí právě s účinkem capsaicinu.

    Capsaicin zmírňuje projevy artritidy, snižuje srážlivost krve a tím i nebezpečí infarktu, snižuje příznaky lupénky. Vědci také ověřují vliv capsaicinu na potlačení zhoubného bujení.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Co zasít v srpnu, abyste ještě letos mohli sklízet zeleninu?

Co zasít v srpnu, abyste ještě letos mohli sk…

Máte pocit, že je v srpnu na sázení zeleniny pozdě? Omyl. Když zasejete nyní, budete mít čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky až do prvních mrazíků.

11.  8.  2019 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže. Další užitečné rady najdete i ve videu v úvodu článku.

včera |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

24.  7.  2019 |