vytisknout velikost písma Zahrádkářská sezona 2012: ať žijí papriky

Těšíte se na novinky z říše paprik? Polovina února je ideální dobou vhodnou k výsevu semen této oblíbené zeleniny. Vyzkoušejte kultivary, které trh nabízí letos poprvé. Přímo od šlechtitelů na vaši zahrádku!
Zahrádkářská sezona 2012: ať žijí papriky

Základem bohaté úrody je pečlivý výběr osiva vhodného pro pěstební podmínky, které máte k dispozici. 

Pro majitele skleníků

Ranému hybridu 'Komtesa F1' se bude dařit ve sklenících a v teplejších oblastech i na poli. Vyznačuje se dlouze úzce trojúhelníkovitými plody, které jsou světle žlutozelené v technické zralosti a tmavě červené ve zralosti botanické.

Rostliny tohoto kultivaru bývají vyšší, dosahují metrového vzrůstu, tudíž potřebují vyvazování. Průměrná hmotnost plodu je 110 gramů. 

Klepněte pro větší obrázek
'Kubista F1'; foto: Moravoseed

Paprika roční 'Kubista F1' je středně raný hybrid určený pro pěstování ve sklenících. Má kvadratické plody o průměrné hmotnosti 190 gramů, jejichž zbarvení je v období technické zralosti tmavě zelené a v botanické zralosti oranžové.

Papriky nejen k plnění

O kultivaru 'Amyka F1' hovoří šlechtitelé jako o třetí sestře starších oblíbených odrůd 'Amy' a 'Superamy F1'. Barvou i tvarem plodu zapadá do rodiny, tlustostěnné jehlance jsou bez antokyanu (stejně jako u 'Superamy F1' a na rozdíl od 'Amy'). 

Klepněte pro větší obrázek
'Amyka F1'; foto: Semo

Ten způsobuje jemné fialovění plodů za nižších teplot koncem vegetace, které pro rostliny představují stresové podmínky. Ačkoliv se nejedná o žádnou nemoc, šlechtitelům se podařilo tuto vlastnost potlačit.

V porovnání se 'Superamy F1' má 'Amyka F1' plody menší, jsou ale krásně tvarově vyrovnané a odrůda násadou obě své sestry překonává. Kromě přímého konzumu jsou její plody velmi vhodné i na plnění. 

  • Nechte plody vyzrát, sbírejte je ale smetanově bílé, tehdy jsou nejchutnější. Při nalévání a zakulacování plodu roste do šířky jeho stěna. Nevyzrálé, podtržené plody jsou méně chutné a rychle vadnou.

Pálivost vítána

Ostrá jídla si pomalu nachází cestu i do české kuchyně, a tak nelze vynechat novinku mezi pálivými paprikami. Intenzita pálivosti u nás asi nikdy nedosáhne úrovně, kterou se vyznačuje kuchyně indická nebo mexická, nicméně i v českém guláši nebo v omáčkách na těstoviny již jemný či střední nádech ostrosti často najdete.

Jestli chcete ocenit jemnou pálivost spolu s delikátní chutí, sáhněte spíš po beraních a kozích rozích. Jejich uplatnění je jasně dané – konzervace celých plodů bez vybírání jádřinců a semen. Delikatesa, která může být sladká, mírně pálivá i hodně ostrá.

V minulém roce vyšlechtěné odrůdy tohoto typu – sladký 'Semaroh' a mírně pálivý 'Pálivec' letos doplňuje beraní roh 'Ohnivec'. Již z názvu je patrné, že úroveň pálivosti je u něj ze zmiňované trojice nejvyšší. 

Klepněte pro větší obrázek
Beraní roh 'Ohnivec'; foto: Semo

Typický je pro něj delší plod, který má v technické zralosti světle zelenou barvu. Je určen především pro sterilaci celých nevyjádřincovaných plodů a pro konzumaci čerstvých lusků.

  • Za pálivost paprik je odpovědný alkaloid capsaicin, který podporuje zažívání: zlepšuje sekreci žaludečních šťáv a prokrvuje sliznice.
    Tato látka snižuje hladinu cholesterolu v krvi a vědci předpokládají, že menší počet chorob srdce a cév u jižanských národů souvisí právě s účinkem capsaicinu.

    Capsaicin zmírňuje projevy artritidy, snižuje srážlivost krve a tím i nebezpečí infarktu, snižuje příznaky lupénky. Vědci také ověřují vliv capsaicinu na potlačení zhoubného bujení.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |