vytisknout velikost písma Zahrádkářská sezona 2012: ať žijí papriky

Těšíte se na novinky z říše paprik? Polovina února je ideální dobou vhodnou k výsevu semen této oblíbené zeleniny. Vyzkoušejte kultivary, které trh nabízí letos poprvé. Přímo od šlechtitelů na vaši zahrádku!

Základem bohaté úrody je pečlivý výběr osiva vhodného pro pěstební podmínky, které máte k dispozici. 

Pro majitele skleníků

Ranému hybridu 'Komtesa F1' se bude dařit ve sklenících a v teplejších oblastech i na poli. Vyznačuje se dlouze úzce trojúhelníkovitými plody, které jsou světle žlutozelené v technické zralosti a tmavě červené ve zralosti botanické.

Rostliny tohoto kultivaru bývají vyšší, dosahují metrového vzrůstu, tudíž potřebují vyvazování. Průměrná hmotnost plodu je 110 gramů. 

Klepněte pro větší obrázek
'Kubista F1'; foto: Moravoseed

Paprika roční 'Kubista F1' je středně raný hybrid určený pro pěstování ve sklenících. Má kvadratické plody o průměrné hmotnosti 190 gramů, jejichž zbarvení je v období technické zralosti tmavě zelené a v botanické zralosti oranžové.

Papriky nejen k plnění

O kultivaru 'Amyka F1' hovoří šlechtitelé jako o třetí sestře starších oblíbených odrůd 'Amy' a 'Superamy F1'. Barvou i tvarem plodu zapadá do rodiny, tlustostěnné jehlance jsou bez antokyanu (stejně jako u 'Superamy F1' a na rozdíl od 'Amy'). 

Klepněte pro větší obrázek
'Amyka F1'; foto: Semo

Ten způsobuje jemné fialovění plodů za nižších teplot koncem vegetace, které pro rostliny představují stresové podmínky. Ačkoliv se nejedná o žádnou nemoc, šlechtitelům se podařilo tuto vlastnost potlačit.

V porovnání se 'Superamy F1' má 'Amyka F1' plody menší, jsou ale krásně tvarově vyrovnané a odrůda násadou obě své sestry překonává. Kromě přímého konzumu jsou její plody velmi vhodné i na plnění. 

  • Nechte plody vyzrát, sbírejte je ale smetanově bílé, tehdy jsou nejchutnější. Při nalévání a zakulacování plodu roste do šířky jeho stěna. Nevyzrálé, podtržené plody jsou méně chutné a rychle vadnou.

Pálivost vítána

Ostrá jídla si pomalu nachází cestu i do české kuchyně, a tak nelze vynechat novinku mezi pálivými paprikami. Intenzita pálivosti u nás asi nikdy nedosáhne úrovně, kterou se vyznačuje kuchyně indická nebo mexická, nicméně i v českém guláši nebo v omáčkách na těstoviny již jemný či střední nádech ostrosti často najdete.

Jestli chcete ocenit jemnou pálivost spolu s delikátní chutí, sáhněte spíš po beraních a kozích rozích. Jejich uplatnění je jasně dané – konzervace celých plodů bez vybírání jádřinců a semen. Delikatesa, která může být sladká, mírně pálivá i hodně ostrá.

V minulém roce vyšlechtěné odrůdy tohoto typu – sladký 'Semaroh' a mírně pálivý 'Pálivec' letos doplňuje beraní roh 'Ohnivec'. Již z názvu je patrné, že úroveň pálivosti je u něj ze zmiňované trojice nejvyšší. 

Klepněte pro větší obrázek
Beraní roh 'Ohnivec'; foto: Semo

Typický je pro něj delší plod, který má v technické zralosti světle zelenou barvu. Je určen především pro sterilaci celých nevyjádřincovaných plodů a pro konzumaci čerstvých lusků.

  • Za pálivost paprik je odpovědný alkaloid capsaicin, který podporuje zažívání: zlepšuje sekreci žaludečních šťáv a prokrvuje sliznice.
    Tato látka snižuje hladinu cholesterolu v krvi a vědci předpokládají, že menší počet chorob srdce a cév u jižanských národů souvisí právě s účinkem capsaicinu.

    Capsaicin zmírňuje projevy artritidy, snižuje srážlivost krve a tím i nebezpečí infarktu, snižuje příznaky lupénky. Vědci také ověřují vliv capsaicinu na potlačení zhoubného bujení.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Videonávod: Jak se plete pomlázka

Videonávod: Jak se plete pomlázka

Chcete na Velikonoce překvapit ženy vlastoručně upletenou pomlázkou, ale nemůžete si vybavit správný postup?

14.  4.  2017 | | 3 N/A
Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstování

Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstován…

Že je moc brzo? Kdepak, ve fóliáku rajčata porostou jak z vody a na výsev tyčkových rajčat pro výsadbu po zmrzlých není nač čekat.

11.  4.  2017 |
Vyrobte si mramorované kraslice pomocí pěny na holení

Vyrobte si mramorované kraslice pomocí pěny n…

K Velikonocům neodmyslitelně patří zdobení vajíček. Pokud vás ale už omrzely obyčejné barvy, obtisky i barvení v cibulových šlupkách, buďte kreativní a vyzkoušejte tuhle originální metodu.

15.  4.  2017 |
Kvetoucí skalka po celý rok: Čím ji osázet, aby kvetla a nedala moc práce

Kvetoucí skalka po celý rok: Čím ji osázet, a…

Pěkně založená skalka je jako diamant. Čím bude starší, tím více na zahradě vynikne. Poradíme vám, jak ji osázet, aby kvetla po celý rok, dala co nejméně práce a rostlinám se co nejlépe dařilo.

28.  3.  2017 |
Návštěva v Keukenhofu: Takhle vypadá největší květinový park v Evropě

Návštěva v Keukenhofu: Takhle vypadá největší…

Jen kousek od mořského pobřeží se uprostřed nekonečných barevných květinových polí a větrných mlýnů nachází u půvabné holandské vesničky Lisse místo, které se vyplatí alespoň jednou za život navštívit - květinový park Keukenhof.

16.  4.  2017 |