5
Fotogalerie

Zahrádkářská sezona 2011: představujeme nové odrůdy zelenin

Stejně jako loni jsem i letos oslovil firmy vyrábějící osiva, aby na webu AbecedaZahrady.cz prezentovaly svoje novinky pro nadcházející sezonu. Přibylo více než dvacet odrůd zelenin, jež můžete zkusit prvně vypěstovat. Které to jsou?

Důvodů pro změnu dříve pěstovaných odrůd může být hned několik. Pokud vám stávající typy nevyhovují, neplodí i přes každoroční střídání stanoviště nebo prostě jen chcete experimentovat, určitě si z následující bohaté nabídky vyberete.

Názvy jako z pohádky

Celer bulvový 'Asterix F1' je ranou, vysoce výnosnou hybridní odrůdou, určenou jak pro letní sklizeň s natí, tak pro podzimní sklizeň pro skladování. Bulvy mají kulatý tvar, přičemž kořenový systém vyrůstá pouze ve spodní části. Velkou předností  této odrůdy je odolnost proti vybíhání do květu a septorióze.

novinky_z1.jpg
Celer 'Asterix F1'; foto: Luboš Srbek, Moravoseed

'Unico F1' a 'Triumf F1', taková jména dostaly dvě polorané hybridní odrůdy cibule kuchyňské.

První z nich má cibule široce elipsovitého tvaru se středně velkým krčkem, druhá se tvarově přibližuje vejci a její krček je spíše slabší.

Kadeřávek je pro letošní rok k dostání ve dvou nových odrůdách, a sice 'Rossignol' a 'Tintoreto', přičemž vynikají stejnou výškou kolem sedmdesáti centimetrů. Obě jsou odolné proti vyvracení košťálu. 'Rossignol' je velmi dekorativní – má silně zkadeřené, úzké olistění tmavě zelené barvy.

novinky_z2.JPG
Kadeřávek 'Tintoreto';  foto: Luboš Srbek, Moravoseed

'Entira F1' je přírůstkem do rodiny kapusty hlávkové. Jedná se o velmi ranou hybridní odrůdu s kompaktní, dobře uzavřenou hlávkou, odolnou proti praskání. V řezu jsou jednotlivé struktury zbarveny do žluta. Vegetační doba dosahuje délky osmdesáti dní, pokud ji chcete zkrátit, rostliny přikryjte netkanou textilií.

Pěstování mrkve má u nás dlouholetou tradici, což dokazuje nabídka nejrůznějších odrůd. Od počátku letošního roku přibylo pět nových – 'Naomi' patří k raným typům, 'Aneta F1' a 'Galaxy' k poloraným. 'Afalon F1' a 'Francis' se řadí k pozdním až polopozdním, poslední jmenovaná patří se svou délkou kořene okolo pětadvaceti centimetrů k velmi výnosným kultivarům.

Odolnost především

Pod názvy 'Alice F1' a 'Marieta F1' najdete okurky nakládačky. Mají převážně samičí květy, plody jsou středně zelené a řídce bradavičnaté. Rostliny poskytují vysoký výnos a jsou vysoce tolerentní k plísni okurkové a rezistentní vůči virové mozaice.

Pokud rádi experimentujete, sežeňte si značně odolnou hadovku japonského typu 'Burpless tasty green'. Plody jsou menšího vzrůstu, dosahují pouhých pětadvaceti centimetrů, vynikají křehkou strukturou a výtečnou chutí.

novinky_z3.JPG
Okurka nakládačka 'Marieta F1';  foto: Luboš Srbek, Moravoseed

Z naší země se postupně stává papriková velmoc. 'Mystery' a 'Paradise F1' jsou rané až středně rané odrůdy, určené pro pěstování ve sklenících a foliovnících. Plod je u první jmenované žlutý, u druhé jasně červený. 'Parade' s červenými plody trojúhelníkovitého tvaru se řadí do známé skupiny kapií.

Zajímavým počinem je hybridní 'Tamina F1', jež vyniká především zvláštně tvarovanými, rajčinovými plody, které přecházejí od zelené k červené barvě. Ze skupiny beraních rohů mohu jmenovat 'Semaroh', což je nepálivá odrůda Cayennského typu s plody červeného a zeleného odstínu. Výborně se hodí do skleníku, v teplých oblastech roste i na záhonech.

novinky_z4.jpg
Paprika 'Semaroh'; foto: Peter Gajdoštin, Semo

Na balkon i do skleníku

Balkonová rajčata se u nás nepěstují moc dlouho, nicméně si získávají čím dál větší oblibu. 'Bajaja' vyžaduje umístění ve větších nádobách. Poskytnete-li je, odmění se pořádnou záplavou malých plodů – na jedné rostlině jich je okolo sedmi set kusů, jsou odolné proti praskání a  mají červenou barvu.

'Galera' a 'Terion' reprezentují kultivary klasických keříčkových rajčat. Jsou polorané, přičemž první z nich má plody vejčité, druhý oválné. 'Tereza F1' patří k poloraným hybridům s velkými, jasně červenými plody o váze až sto padesát gramů.

Mimořádné výnosy nabízí rajče tyčkové 'Hugo'. Je to polopozdní kultivar s velkými plody tvaru papriky o hmotnosti až dvě stě gramů. Můžete jej pěstovat jak ve skleníku, tak pod širým nebem.

Tipy pro labužníky

Jste náročnými strávníky? Pokud ano, vyzkoušejte pěstování rajčete tyčkového zvaného 'Tastier F1'. Jak již název napovídá, jedná se o hybridní odrůdu, a to polopozdní, koktejlového typu, která je vhodná pro rychlení ve sklenících. Plody mají hmotnost okolo padesáti gramů a rodí se jich okolo deseti na jednom vijanu.

novinky_z5.jpg
Plody rajčete 'Hugo' vynikají netradičním tvarem; foto: Luboš Srbek, Moravoseed

Druhou pochoutku představuje máslový salát 'Panter' s bublinatými matně zelenými listy a pěknou kulatou hlávkou. Odrůda je odolná proti plísni okurkové a její vegetační doba dosahuje délky okolo sedmdesáti dní. Oproti jiným salátům je tento vhodný i pro krátkodobé skladování.

Ke krouhání i skladování

Nových odrůd se dočkalo i bílé zelí hlávkové. Hybridní 'Madison F1' je polopozdní, určená pro kruhárenské zpracování i skladování. 'Libreto F1' je také hybrid s hlávkou kulatého tvaru, vhodný především k dlouhodobějšímu skladování.

Doporučujeme

Články odjinud