6
Fotogalerie

Zahrádkářská sezona 2010: představujeme vám nová osiva okrasných rostlin

Jaké okrasné rostliny, jejichž semena si již tento rok budete moci poprvé zasít, si pro pěstitele připravily šlechtitelské firmy? Nabídka je opravdu pestrá; letos můžete svoji zahradu zaplavit půvabnými a voňavými květy více než dvaceti novinek.

Některé novinkové okrasné rostliny udělají parádu nejen v zahradě, ale i na balkoně nebo na terase. Mezi takovými se zajisté budou těšit oblibě aksamitník, muškát nebo petunie. Uvedené druhy však patří k těm poměrně citlivým na mrazíky; mějte proto na paměti, že sebemenší přímrazek na nich dokáže napáchat velké škody.

Aksamitník, lidově nazývaný afrikán, má od letošního roku hned tři nové odrůdy. První z nich, 'Bonanza bolero', má plné žlutooranžové květy s tmavě oranžovým žíháním, druhá se jmenuje 'Mauglí' a nese dvoubarevné květy.

novinky1.jpg
Afrikán patří již tradičně do každé zahrady; foto: Peter Gajdoštin, Semo

D třetice uveďme hybridní 'Taishan F1'. Tento typ afrikánů není příliš rozšířenou variantou, jedná se totiž o odrůdu s velikými kulovitými květy, jež mají nejčastěji žlutou nebo oranžovou barvu.

Astra čínská v kultivaru 'Andella super mix' vás okouzlí svými kopretinovitými květy různých barev. Rostliny jsou vysoké stejně jako jehlicovité odrůdy a vyžadují každoroční střídání stanoviště coby preventivní opatření  před napadením fuzariózou, jež se projevuje jako známé ,,padání aster“. 

Seznamte se s drchničkou

novinky4.jpg
Drchnička je letošní úplnou novinkou; foto: Peter Gajdoštin, Semo

Úplně novou okrasnou rostlinou na českém trhu je drchnička. Jedná se o keříčkovitě rostoucí letničku s velkými, sytě modrými květy, které se na noc a při dešti zavírají. Její hlavní předností je dlouhá doba kvetení. Vyžaduje stále mírně vlhkou půdu a slunnou polohu. 

'Zahara mix' a 'Zahara starlight rose', to jsou jména dvou kultivarů ostálky. První z nich je velkokvětou směsí složenou z bílé, žluté, červené a růžové, druhá odrůda má výjimečně velké bílé květy s růžovou kresbou.

novinky3.jpg
Ostálku většina lidí zná pod názvem cínie; foto: Peter Gajdoštin, Semo

Lichořeřišnice 'Princess of India' má šarlatové květy a temně zeleně zbarvené listy se zajímavým načervenalým odstínem. Její vlastnosti umožňují i pěstování rostlin v nádobách. V zahradě pak svým charakteristickým zápachem pomáhá odpuzovat škůdce a celkově působí velice dekorativně.

'Tristar mix F1', tak se jmenuje nový mix odrůd izotomy. Tato u nás nepříliš známá rostlina s krásnými hvězdicovitými květy pochází až z daleké Austrálie. Uvedená směska se skládá z hybridních odrůd typu 'Tristar' v tmavě modré, světle modré, růžové a bílé barvě.

novinky2.jpg
Rozkvetlá izotoma; foto: Peter Gajdoštin, Semo

Jiřinka proměnlivá se od letošního roku nabízí také v různobarevné odrůdě s žíhanými květy, a sice pod názvem 'Fireworks'. Stejně jako jiné druhy jiřinek i tato žádá po svém majiteli slunnou polohu a dobře ošetřovanou půdu.

Měsíček, známý z dob babiček

Měsíček se v naší zemi pěstuje už od dob našich babiček a prababiček. Rostlina, oblíbená pro svoje  léčivé účinky, se v letošním roce dočkala podoby s plnými květy a výrazným středovým terčíkem, a to pod názvem 'Cablouna mix'.

novinky5.jpg
Měsíček v novém kultivaru 'Cablouna'; foto: Peter Gajdoštin, Semo

Klasika do truhlíků

Všude známé pelargonie se nabízejí v kultivaru 'Horizon star F1'. Rostlina je vzpřímená, kompaktní a bohatě se větví. Nese růžová květenství s hvězdicovitou kresbou. Velkým překvapením je 'Aurelika F1' se zlatavě zbarvenými listy.

Petunie se nově nabízí ve třech dalších kultivarech. 'Debonair dusty rose F1' je novou barevnou kombinací, kdy růžová barva přechází do žlutého středu. 'Sophistica lime bicolour F1' má růžové květenství s podélným žlutým panašováním.

Poslední novinkou v sortimentu petunií je 'Rose Vein Velvet F1'. Jedná se o převislý typ surfinie  s růžovými květy s tmavým žilkováním v jícnu květu. Tato odrůda je velmi odolná  nepříznivému počasí.

Rostliny i do vázy

Nejen ke zkrášlení interiérů se hodí zajímavý kultivar slunečnice 'Orange Hobbit F1'. Je to nízká, větvená rostlina s oranžovými sterilními květy bez pylu. Tak jako jiné slunečnice vyžaduje i tato slunné stanoviště a vláhu.

novinky6.jpg
Třapatka 'Paradiso'; foto: Peter Gajdoštin, Semo

Třapatka, známá i pod svým latinským názvem Echinacea, jistě udělá radost nejednomu pěstiteli. Je nyní k mání ve směsi nazvané 'Paradiso'. Ta obsahuje botanické druhy i jejich hybridní kultivary. Rostliny se liší jak barvou květu, tak i výškou a květenstvím. A ve váze vydrží báječně dlouho.

 

Doporučujeme

Články odjinud