6
Fotogalerie

Zahrádkář a počasí: naučte se číst z oblohy

I laik si může pozorováním oblohy a přírodních jevů osvojit schopnost odhadnout vývoj počasí na příští den, někdy lze odvodit jeho změny i na pár dnů dopředu. Uměly to generace před námi, naučte se to i vy.

Počasí je naším stálým společníkem a jeho proměnlivost ovlivňuje i naše snažení na zahradách.

Často pozorujeme s obavami zataženou oblohu před bouří a přívalovými dešti, zato modré nebe nad hlavou nás potěší.

Mraky nad hlavou

Nejviditelnějším prvkem v každém ročním období jsou na denní obloze mraky. Mají různou podobu a podle ní i různá pojmenování. Na jasné obloze tak můžete vidět například řasy (cirrus) lehké jak peříčka nebo kupové mraky (kupa = cumulus) a mraky vrstevnaté (stratus).

počasí_3.jpg
Spodní oblačná řasa opravdu připomíná lehounké peříčko. Řasy na modré obloze jsou na pozorování zajímavým objektem

  • vysoké vrstevnaté oblaky (cirrostratus): jsou ve výškách nad šest tisíc metrů, skládají se z ledových krystalků

  • střední vrstevnaté oblaky (altostratus): vznikají ve výškách od dvou tisíc metrů, tvoří pole šedého či namodralého zbarvení;

  • nízké vrstevnaté oblaky (nimbostratus): dosahují výšky pod dva tisíce metrů, temně šedá pole nesou srážky v létě dešťové a v zimě sněhové.

Zajímavým jevem na noční obloze mohou být noční svítící oblaka, jejichž vliv na počasí je prakticky nulový. Jsou to oblaka vysoká nad sedmdesát kilometrů a svítí rozptýleným slunečním světlem. K vidění bývají pouze několik hodin a nejsou příliš častým úkazem.

počasí_5.jpg
Občas se před bouřkou objeví zvláštní oblačné útvary, například tento „netopýr“

Podívejte se, jak bude zítra

Uvidíte-li na modrém nebi houstnout řasy, pak se rychle blíží teplá fronta se srážkami. Přidá-li se vznik řas ke kupovitým vodorovným oblakům, přijdou vydatnější srážky a frontální bouřky.

Při pěkném počasí se někdy objeví řasy táhnoucí se od východu k západu, které se během dne rozpouštějí. Pohybují se velmi pomalu a nenesou žádné deště.

Kupovitá oblaka (cumulus) prozářená sluncem se postupně shlukují do mohutných oblačných věží. Stojí za to pozorovat proměnu jejich tvarů: třepí-li se vrcholy oblačných věží, dá se očekávat bouřka, pokud menší shluky kup v létě mizí tak rychle, jak vznikaly, říká se jim kupy pěkného počasí.

Tah vrstevnatých oblaků (stratus) všech druhů způsobí postupné blednutí modré oblohy, po čase nebe zšedne a příští den už Slunce svítí jak přes mléčné sklo. Tyto mraky vždy ohlašují začátek špatného počasí, oblaka se přibližují k zemi a stále víc tmavnou. Přinášejí srážky, v chladnějším období přinášejí sněžení.

počasí_2.jpg
Vypadá to, že během dne přijde bouřka: kupovitá oblaka tmavnou a jejich vrcholy se rozptylují

Když se ženou kroupy

Typický mrak přinášející kroupy je vysoká oblačná věž (cumulonimbus). Varuje nás spodní část oblaků – bývá šedočerná se sírově žlutým odstínem. Krupobití zasáhne obvykle jen ohraničenou oblast několika kilometrů čtverečních (a méně) a netrvá zpravidla déle jak čtvrt hodiny.

I za tu chvíli ale může způsobit rozsáhlé škody na polnostech, sadech a vinicích, proto se stále hledá obrana proti krupobití. Do bouřkových mraků se v ohrožených oblastech zkouší vystřelování jodidu stříbrného nebo jiných sloučenin stříbra, aby se zamezilo růstu krup.

Prší, prší, jen se leje

Čím vydatněji prší a čím jsou dešťové kapky větší, tím kratší je trvání deště. Pokud po vytrvalém dešti táhnou po obloze nízké mraky, bude deštivé počasí pokračovat.

  • Víte, jak jsou velké dešťové kapky? Při trvalém dešti mají velikost jeden až tři milimetry, v lijáku a přívalovém dešti až šest milimetrů.

Dešťové srážky se při teplotách kolem nuly mění na sněžení, které bývá často husté a padají typické sněhové „hvězdičky“ rozmanitých tvarů. Jakmile teploty klesají, sněží stále méně. Na jaře a na podzim je častý výskyt sněhových přeháněk i při teplotách nad nulou.

počasí_1.jpg
Dešťová oblaka v dáli se zbavují nashromážděné vody

Mrazy, mrazíky a jejich hrátky

Postrachem zahrádkářů jsou jarní přízemní mrazíky, kdy teplota vzduchu ve výšce dvou metrů klesne pod nulu. Pokud je brzy zjara navečer jasno a bezvětří, je výskyt přízemních mrazíků pravděpodobnější.

Nepříjemná je také ledovka. Jestliže padá déšť na promrzlou zem, je o klouzačku postaráno. Stejný efekt způsobí i přechlazený déšť na silnici. Předpovědět vznik ledovky bez dalších ukazatelů (vlhkost vzduchu, předpokládaná teplota) lze dost těžko.

počasí_6.jpg
Malým mráčkům ve velkých shlucích se dostalo lidového pojmenování beránci

Vítr dovede překvapit

Proudění vzduchu má na svědomí neustálá výměna různě prohřátých vzduchových vrstev. Zjednodušeně řečeno: teplý vzduch stoupá vzhůru, studený klesá k zemi, a máme tu vítr. Směrem větru je míněna vždy světová strana, odkud fouká: severní vítr přichází od severu a vane na jih.

počasí_4.jpg
Krásný soumrak s červánky: v nejbližší době začne pofukovat

Rychlost větru se měří při zemi, ve vyšších vrstvách atmosféry dosahuje tentýž vítr mnohem vyšší rychlosti. V předpovědích počasí se dozvíte rychlost větru v metrech za sekundu. Existuje Beaufortova stupnice, podle níž si můžete udělat představu o síle větru.

Naši předkové věděli, že červánky na obloze věští větrné počasí. Odhadovat však dopředu sílu větru nelze, záleží na mnoha faktorech, které bez přístrojů a znalosti meteorologie nezjistíte. Spolehněte se proto raději na údaje v předpovědi počasí.

Doporučujeme

Články odjinud