vytisknout velikost písma Zahrada v dubnu: Výsev a výsadba ve velkém

V nížinách není po sněhu ani památky, z hor rychle mizí. Letos je zahradnický rok trochu posunutý, ale jaro přišlo náhle a příroda se bude snažit dohnat to, co v březnu nestihla. Čeká nás dvojnásobná dřina.

Okrasná zahrada  čas pro kadeřníka

V dubnu budeme na zahradě skutečnými lazebníky. Nejpoužívanějším nářadím jsou nůžky. Je zapotřebí odstranit z okrasných keřů a stromů všechny suché a poškozené větve. Pryč musí všechno dřevo, které je mrtvé a poškozené. Stříháme až do zdravé tkáně.

Je čas vysazovat okrasné keře bez kořenového balu, tzv. prostokořenné. Ty z kontejnerů můžeme vysazovat i později. Po narašení vysazujeme a přesazujeme borovice.

Postaráme se o trávník. Hráběmi odstraníme mech a stařinu, prokypříme povrch. Pak jej pohnojíme kombinovaným hnojivem, např. cereritem. Na konci měsíce povyskočí pažit a pokud má již více než 10 cm, je potřeba poprvé ho posekat, aby zahoustl. V půli měsíce můžeme prořídlý trávník dosít.

Růže se začínají probouzet, proto je zbavíme zimního "pyžama". Odstraníme chvojí či listí, rozhrneme půdu a sestřihneme větve. U růží k řezu na 2 až 3 očka, u keřových by mělo korunku tvořit 3 až 5 kosterních větví, které se zkrátí na výšku cca 30 cm, podle stáří a velikosti rostliny.

Za okny či ve skleníku vyséváme letničky – laskavce, krásenky, netýkavku a ostálky.

Pokud je příznivá předpověď, mohou na konci měsíce do půdy i mečíky. To si můžeme dovolit jen v nejteplejších oblastech, proto s tím raději počkáme do začátku května.

Vysaďte a ostříhejte růže

Vysaďte a ostříhejte růže

Ovocná zahrada  stříháme a vysazujeme

V sadech a ovocných zahradách zkontrolujeme stromy. Pokud se rozhodneme pro výsadbu nových stromů, zvláště broskvoní, meruněk a vinné révy, stromky před výsadbou namočíme na několik hodin do vody, pak důkladně zavlažíme výsadbovou jámu a celý měsíc zaléváme, dokud sazenice nevyraší a nezačnou růst. V suchých létech mladou výsadbu zaléváme až do podzimu.

Peckoviny můžeme seřezat, proklestit nebo zmladit, ale jen ty, kterým jsme korunu neupravili po odplození minulý rok.

Koncem měsíce je vhodná doba pro roubování za kůru. Míza již proudí a stromy to na sobě nechávají znát rašícími pupeny a květy.

Jarní roubování jabloní a dalších ovocných dřevin

Jarní roubování jabloní a dalších ovocných dřevin

Zeleninová zahrada  za okny paráda

Dlouhodobý teplotní průměr v dubnu se již pohybuje kolem příjemných osmi a půl stupně, což pro rostliny znamená prudký start v růstu a rašení.

Zatím jsou záhony se zeleninou většinou pusté, věnujeme se raději předpěstování sadby za okny. Ošetřujeme papriky a rajčata, které jsme vyseli v únoru a březnu. Koncem měsíce vyséváme cukety a také melouny (v chladnějších oblastech, v teplých můžeme sít přímo na záhon).

Do skleníku můžeme v druhé půli dubna sázet papriky, rajčata, lilky a cukety.

V půli dubna vyséváme do volné půdy ředkvičky, mrkev, karotku, pastinák, řepu, petržel, ředkev, vodnici, tuřín, kopr, zelí, kapustu a pozdní kedlubnu. Nakládačky, tykve, hrách, fazol, bob, cibuli a jarní česnek vysadíme až koncem měsíce. Do prvního května musí být v zemi také brambory.

Z předpěstované sadby na venkovní záhony vysazujeme zelený chřest, rané druhy zelí, kadeřavou kapustu, kedlubny, hlávkový salát, květák a pórek.

Z jarních druhů salátů si můžeme dopřát i netradiční odrůdy. Například salát římský, jenž tvoří až 40 cm vysoké protáhlé hlávky. Z dubnového až červnového výsevu vypěstujeme přepichováním sazenice, které postupně vysazujeme do sponu 30 x 30 cm. Vegetační doba je však poměrně dlouhá, asi tak čtyři měsíce.

Na pěstování a ruční práci je nejméně náročný salát k řezu. Poměrně hustě se vysévá do pařeniště, jakmile počasí dovolí, a za tři až čtyři týdny se listy odřezávají těsně nad zemí.

Pět rad, které vám zajistí úspěšné předpěstování rostlin

Pět rad, které vám zajistí úspěšné předpěstování rostlin

Nezapomeňte na bylinkovou zahrádku

Do truhlíku vysejte kerblík, saturejku, bazalku a fenykl. Ven na záhony sázejte víceleté bylinky: tymián, estragon, meduňku, mátu, šalvěj, levanduli, oregano (dobromysl), libeček, yzop.

Tradiční "šnytlík" čili pažitka v květináči koupená v supermarketu zpravidla dlouho nevydrží, protože se většinou jedná o rychlenou zeleninu, u níž se dlouhá doba životnosti ani nepředpokládá. Jistější výsledek dává pěstování pažitky v domácích podmínkách. Bud´pažitku vysejeme do květináčku právě nyní v dubnu, anebo získáme sazeničku rozdělením staršího trsu pažitky ze zahrady. Před výsadbou si však sazenice musíme upravit. Kořeny řádně očistíme a seřízneme asi na 1 cm délky. Upravené sazeničky pak sázíme do kelímků s běžným substrátem a umístíme je na světlém místě, například na parapetu okna. Často zaléváme a nať šetrně seřezáváme. Pažitka totiž nesnáší hluboký řez, protože pak cibulky zahnívají a celý trs odumírá.

Rady pro celou zahradu

Duben je čas přihnojování. Rašící cibuloviny by měly dostat nejen zásobu kompostu, ale také průmyslová hnojiva (Cererit). Po vyzrálém kompostu lační také trvalky, keře a stromy.

Jahody, ovocné keře a stromy přihnojujeme také průmyslovými hnojivy.

A pamatujte, kupujte vždy čerstvé osivo, neboť semena salátů a kořenové zeleniny rychle stárnou a ztrácí klíčivost.

Hnojiva: jejich uplatnění v zahradě

Hnojiva: jejich uplatnění v zahradě

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
 
 
 
 
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |