vytisknout velikost písma Zahrada, sklizeň a děti

S podzimem přichází čas, kdy zahrada dává své plody. Umíte si poradit s jejich skladováním a k tomu ještě zabavit vaše malé pomocníky? Nechte děti, aby vám pomáhaly: kdo si hraje, nezlobí!

Podzim: čas vůní a barev 

Astronomicky začíná podzim rovnodenností dne třiadvacátého září a končí zimním slunovratem jednadvacátého prosince. Toto období je opravdovou pastvou pro oči. Není však čas jen se kochat, čeká na vás i sklizeň zeleniny a česání ovoce.

Nejobvyklejšími druhy zeleniny k zimnímu skladování jsou kedluben, celer, petržel, mrkev, cibule, česnek, pór, červená řepa, kapusta a brambory. Z ovoce převládají jablka a hrušky. Pro každý plod však platí, že potřebuje dobře uskladnit, aby vydržel co nejdéle v daných podmínkách.

Klepněte pro větší obrázek
Děti uvítají netradiční činnosti plné dobrodružství, které zahrada poskytuje

Máte-li malé děti, které chtějí pomáhat, tak je neopomíjejte, budou (v případě, že jim nabídnete zajímavou aktivitu) nadšenými pomocníky a pravděpodobně i přemoudřelými komentátory vaší činnosti. Klidně podporujte jejich touhu spolupracovat a uvidíte, že na nějaké to zlobení ani nebude čas.  

Brambory: nejčastější příloha. Víte, jak je uložit? 

Nejskladovanější zeleninou jsou v naší zemi brambory. Umíte si vůbec představit, že by se měl náš jídelníček obejít bez nich? Lilek brambor (Solanum tuberosum) k nám byl dovezen v osmnáctém století a stal se důležitou potravinou. Obsahuje krom jiného vitamin C a škrob a hodí se i jako dietní strava.

Klepněte pro větší obrázek
Brambory před uskladněním pečlivě proberte

Uskladňujte jen nepoškozené, zdravé a ničím nenapadené hlízy. V dřevěných či plastových přepravkách je uložte v tmavém a větraném prostoru, kde je stálá teplota kolem čtyř stupňů Celsia. Brambory přes zimu pravidelně kontrolujte a poškozené hlízy (například hnilobou) hned vyndejte.

Ke konzumaci nejsou vhodné zelené hlízy, protože mohou mít zvýšenou koncentraci alkaloidů. Namrzlé brambory poznáte podle chuti – jsou nasládlé. Neskladujte je, snadno totiž podléhají hnilobě.

Pokud s vámi pracují děti a péče o brambory je už nebude bavit, vytvořte jim z těchto plodů tiskátka. Postup je jednoduchý. Rozkrojte bramboru na dvě stejné poloviny a na rozkrojenou stranu vyřežte ostrým nožem tvar. Stačí jednoduchý, například sluníčko, mráček, domeček nebo berušku.

Ti zručnější se mohou pustit do tvarů složitějších. Děti si tiskátko namočí na tiskařském polštářku nebo je potřou štětečkem s vodovými či jinými barvami. A když pro ně jejich umělecká činnost pozbude zajímavosti, můžete jim ukázat, jak si jejich prarodiče či praprarodiče pekli brambory v popelu. 

Klepněte pro větší obrázek
Oheň, vůně pečených brambor - ale děti dobře hlídejte, ať si nespálí prsty

Košťálová a kořenová zelenina, základ polévek a omáček. Myslete na ni! 

Další tradiční zeleninou vhodnou k uskladnění je košťálovina, kterou znáte pod hovorovým názvem kedluben. Brukev zelná (Brassica oleracea) obsahuje vitamin C, karoten a vápník. Mladé listy brukve mají dokonce těchto látek několikanásobné množství.

Podobné podmínky pro skladování jako kedluben potřebuje i kořenová zelenina. Červená řepa (Beta vulgaris) nabízí mnoho minerálních látek, podporuje jaterní činnost a příjemně se stará o vaše zažívání. Miřík celer (Apium graveolens) je vhodný pro diabetiky, ocení ji i vaše zažívací ústrojí a ledviny. Je často pro svoje specifické aroma přidáván do kořenících směsí.

Petržel (Petroselinum) je zásobníkem vitaminů A, B i C. A v neposlední řadě si pochutnáte na mrkvi obecné (Daucus carota), zelenině s mnoha vitaminy, z nichž nejdůležitější je provitamin A - karoten. Podporuje činnost srdce i zraku.

Klepněte pro větší obrázek
Mrkev by ve vašem jídelníčku neměla chybět

Košťálovou i kořenovou zeleninu vyjměte ze země a nať zkraťte na tři centimetry, aby vám zůstalo srdíčko rostliny. Doporučuje se nechat zeleninu pár hodin na slunci, jehož přímé paprsky zničí případné škůdce.

Zeleninu poté vložte do připravené přepravky s pískem a upravte tak, aby kořeny byly zahrabány v písku a srdíčka přitom „koukala“ ven. Přepravky uložte do nemrznoucího sklepa nebo krechtu. Lze použít i prázdné pařeniště, ale nutné je ochránit sklizeň v něm před mrazem.

Děti při této práci lehce zabavíte. Dejte jim vlastní menší kbelíček a mohou vám pomáhat při zasypávání uskladňované zeleniny. Zahrajte si s nimi přitom hru, kdo najde nejhezčí tvar, například mrkve. Dětská fantazie je ohromná a jistě najdou mnoho tvarů, které jim budou něco či někoho připomínat. 

Česnek a cibule, základ vašeho zdraví

S touto zeleninou si můžete trochu pohrát. Cibuloviny česnek setý (Allium sativum) a cibule obecná (Allium cepa) se mohou stát vkusným doplňkem vaší kuchyně.

Cibule je základem mnoha jídel, obsahuje hodně vitaminů a je pro naše zdraví velmi prospěšná. Stejně tak česnek, jehož složení a účinky se podobají cibuli, ale počet látek tělu prospěšných je ještě větší. Týdně byste měli sníst několik stroužků česneku, látky v něm působí blahodárně na organismus. Nepříjemného pachu v ústech se neobávejte, zbavíte se ho rozkousáním kmínu nebo kávového zrna či douškem mléka.

Klepněte pro větší obrázek
Česnekový i cibulový cop můžete ještě dozdobit sušenými květy či mašlí

Česneky a cibule o sebe po vyjmutí ze země neoklepávejte, aby se na natlučených místech nekazily. Svažte je nebo spleťte do okrasných copů, které na kratší dobu mohou viset i doma. Skladujte je zavěšené na chladném místě bez mrazu.

Větší děti již samy zvládnou splétat česnekový cop nebo svazovat cibuli. Můžete jim k tomu dát stužku, provázek, lýko nebo sušené květiny na dozdobení. 

Pór a kapusta: zeleninový otužilci

Velmi chutný pór zahradní (Allium porrum) obsahuje velké množství vitaminů a minerálních solí. Je močopudný, doporučuje se při nemoci ledvinových kamenů. Kapusta růžičková (Brassica oleracea), nutričně a biologicky vhodná zelenina, snižuje činnost štítné žlázy. Můžete ji ponechat na záhonku i přes mírné mrazy. Aby nevysychala, přikryjte ji chvojím. 

Klepněte pro větší obrázek
Kapusta vydrží na záhonu i přes mírnější mráz

Pro jídlo, na hraní i na okrasu, dejte tykev na terasu

Moderní záležitostí je pěstování tykví (Cucurbita), ať už jedlých nebo okrasných. Ty jedlé se konzumují již během léta. Na podzim zůstávají na záhonu velké plody, které se kromě konzumace dají využít na výzdobu zahrady, plochy před domem nebo balkonu či terasy – spolu s tykvemi okrasnými.

To ocení zejména děti a hravé povahy. Z tykví vydlabejte vnitřek (můžete ho potom použít jako surovinu k přípravě lahodného koláče), vyřízněte oči, nos a pusu – a ejhle, vyčarovali jste strašidlo! Večer do vytvořených obličejíků vložte svíčku, zapalte ji a nadšení dětí bude vaší zásluhou.

Klepněte pro větší obrázek
Užijte si společné chvíle s dětmi a pusťte se do výroby dýňových krasavců

Jablka a hrušky: bez nich by to nešlo

Ovocem na uskladnění jsou plody jabloní (Malus) obsahující vitamin C a chránící tělo před vznikem rakoviny a jinými chorobami. Jablka upravují i žaludeční mikroflóru. Plody hrušní (Pyrus) mají pod slupkou poměrně hodně vitaminu B. Ovoce se češe ve sklizňové zralosti, podle odrůd.

Jablka na uskladnění by neměla mít plnou zralost, ale nesmí se takzvaně podtrhnout, tedy očesat nezralá. Vyzkoušejte jejich zralost. Vyberte si jeden plod a otočte s ním. Jablko by se mělo samo oddělit od stromu, aniž by se stopka poničila. Pokud je rozříznete, jádra by měla být zbarvená dohněda.

Ovoce skladujte v nepromrzajícím větratelném sklepě. Jablka ukládejte stopkou dolů a hrušky naopak, stopkou nahoru. Doporučovaná teplota je čtyři až šest stupňů Celsia, v žádném případě by neměla klesnout pod dva stupně.

Klepněte pro větší obrázek
Hrušky se dříve skladovaly v seně, ukryté na půdě - a vydržely tam velmi dlouho

Malé pomocníky zabavte urovnáváním jablíček stopičkou dolů. Až je práce přestane bavit, dejte jim za úkol, aby vám vytvořili podzimní svícen. Budou k tomu potřebovat jablko, menší štíhlou svíčku, párátka, sušené ovoce a koření (nemleté – například pepř celý, hřebíček, nové koření a podobně). Svícen zvládnou i menší děti.

Na párátka napíchají sušené ovoce a zapíchají je do jablíčka, do něhož zatlačí i různá koření. Svícnu mohou z párátek udělat i nožičky. Místo stopky se nožem vydlabe malý důlek (u menších dětí pomohou rodiče), kam se zasune svíčka. Svícen vydrží asi týden a je pěknou a voňavou ozdobou. 

A co vy, milí čtenáři? Čím zabavujete své děti, když pracujete na zahradě? Máte nějaké speciální tipy?

 

 

 

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |