I když je spolknutí vitaminové tabletky nejjednodušším způsobem, jak dodat tělu, co potřebuje, rozhodně se nejedná o metodu efektivní. Tělo totiž stačí zužitkovat jen asi čtvrtinu látek.
Je proto daleko účinnější a konec konců i chutnější postarat se o dodávku vitaminů konzumací ovoce a zeleniny – nejlépe v čerstvém stavu nebo zpracovanými tak, aby došlo k co nejmenším ztrátám prospěšných látek.

Jejich množství snižuje dlouhodobé skladování čerstvého či mraženého ovoce a zeleniny a ještě více dlouhé vaření, sterilizace a především mikrovlnná trouba.
Úroda v zimě: ze sklepa či záhonu
Optimální podmínky pro skladování výpěstků představuje dobře větrané, tmavé místo s teplotami v rozmezí od nuly do plus pěti stupňů. Nutná je vysoká vlhkost vzduchu, mezi osmdesáti pěti až devadesáti pěti procenty.
Pro cibuli a česnek je třeba vlhkost nižší, mezi šedesáti až osmdesáti procenty, aby nehnily nebo nezačaly klíčit. Kořenové zelenině postačí i tmavý, chladnější prostor, kam ji umístíte do truhlíku s vlhkým pískem.

Přímo na záhon si můžete, není-li půda příliš zmrzlá, chodit pro čerstvý pórek, zimní i růžičkovou kapustu, kořenovou petržel, křen, černý kořen, exotičtější topinambury. Při teplotách nad nulou si nezapomeňte utrhnout čerstvou petrželovou nať.
Šetrná konzervace
Rychlé hluboké zmražení patří k šetrnějším způsobům uchování ovoce a zeleniny. Další možností je konzervace sušením nebo naložením v cukru či soli.
Béčka a céčka jsou jedničky
Nejznámějším a nejužívanějším z vitaminové řady je vitamin C. Působí jako přírodní bariéra proti infekcím, zahání únavu, snižuje obsah cukru v krvi. Nachází se ve všech částech rostlin.
Vitaminové počty aneb Budete se divit
Vlastníte-li zahradu, není nijak těžké mít zajištěný jeho trvalý přísun, protože ho ve větším či menším množství obsahuje téměř každá pěstovaná zelenina nebo ovoce, nejvíce pak křen, paprika, jahody, černý rybíz, petrželová nať, pažitka.

Oproti nim je citron jen nekale protěžovaným favoritem. Obsah vitaminu C je u něho okolo čtyřiceti miligramů na sto gramů ovoce, kdežto takový křen ho obsahuje dokonce pětkrát více, petrželová nať má až desetkrát navrch, paprika a černý rybíz zhruba třikrát víc, pažitka jednou tolik a jahody mají převahu poloviční.
Proti zánětlivým onemocněním pomáhá vitamin B1 neboli thiamin. Doporučená denní dávka je jeden až dva miligramy. Získáte ho z ořechů, brokolice, mrkve, kapusty, špenátu. Pozor, černá káva a překvapivě i konzumace černého rybízu způsobí v těle více jak padesátiprocentní likvidaci tohoto vitaminu.

Jako brzda rozvinutí zánětů pomáhá vitamin B2 čili riboflavin. Dopřejte si ho v podobě ovoce a mladé zeleniny. Při užívání antibiotik je nejdůležitějším doplňkem vitamin B6 známý jako pyridoxin.
Ten je hojně zastoupen v kvasnicích, vejcích, banánech a ořechách, ale i některé zelenině. Doporučená denní dávka představuje pro dospělé až dva miligramy, pro děti jeden až jedna celá čtyři miligramy. Jak vidno, vyplatí se přestat běhat do obchodů a spolehnout se na vlastní zásoby.
Jaké množství vitaminů v různých druzích ovoce a zeleniny najdete, vám ukáže následující tabulka:
Druh ovoce, zeleniny
|
B1 |
B2 |
C |
dýně |
0,05 |
0,12 |
12 |
jahody |
0,03 |
0,07 |
60 |
jeřabiny |
0,04 |
0,02 |
40 |
křen |
0,06 |
0,07 |
200 |
květák |
0,1 |
0,1 |
55 |
mrkev |
0,06 |
0,06 |
6 |
ořechy vlašské |
0,48 |
0,13 |
3 |
rajče |
0,06 |
0,04 |
30 |
rybíz černý |
0,04 |
0,06 |
110 |
rybíz červený |
0,04 |
0 |
36 |
třešně |
0,05 |
0,06 |
8 |
Pozn.: Obsah vitaminů je uváděn v miligramech na sto gramů váhy čerstvého ovoce či zeleniny. Křen a paprika
Křen nepatří jen k ovaru a párkům na Silvestra. Hodí se jako výrazná složka do mnoha studených i teplých jídel. Nastrouhaný s jablky je tradičním dochucovadlem k vařenému hovězímu masu, jako změnu zkuste namísto jablek použít topinambury.
Výbornou přílohou je i křenová omáčka. Strouhaný křen dodá říz i pomazánkám. Připravit si můžete i oblíbené šunkové nebo sýrové rolky plněné tvarohovou pomazánkou nebo šlehačkou s křenem.
Neméně široké využití má i paprika. Je chutnou a efektní ozdobou jídel, dodá chuť zeleninovým salátům i guláši. Plněnou ji můžete podávat v syrovém i vařeném provedení.

Křenová delikatesa
menší křen
3 jablka
citron
mandle
cukr
Nastrouhaný křen spařte horkou vodou. Přidejte k němu nastrouhaná jablka a posekané mandle. Zakápnete citronem, podle chuti přislaďte, promíchejte a nechte den dva odležet.
Papriky plněné rybí pomazánkou (pro čtyři osoby)
1 až 2 nepálivé papriky na osobu (nejlépe běžné bílé)
2 konzervy sardinek nebo tuňáka v oleji či pikantní omáčce
200 g taveného sýra
50 g majonézy
l cibule
sůl, pepř
Pomazánku můžete připravit ručně nebo s pomocí elektrického mixéru. Do mixéru vložíte všechny ingredience a umixujete z nich pomazánku. Máte-li raději výraznější chuť cibule, vmíchejte ji, na kostičky nakrájenou, až do hotové pomazánky.
Při ruční přípravě nejdříve utřete sýr s majonézou dohladka. Nevadí-li vám tučnější jídlo, přilijte k sýru olej z rybiček. Přisypte ryby (sardinky je vhodnější nejdříve očistit a zbavit páteře). Podle chuti přisolte, připepřete. Přisypte nakrájenou cibulku. Vše dobře promíchejte.
Papriky omyjte, odkrojte vršek, vykrojte semeník a vypláchněte. Papriky naplňte pomazánkou a dejte do chladničky vychladit. Je-li pomazánka tužší, dají se papriky nakrájet na kolečka, která položíte na kolečka rohlíků nebo střídek chleba. Papriky lze také podélně rozpůlit a naplnit. Vhodnou zeleninou k plnění jsou i salátové okurky a rajčata, z ovoce pak avokádo.
Jahody v zimě z vlastní sklizně?
I v zimě nemusí být jahody vzácnou lahůdkou. Stačí otevřít kouzelná dvířka mrazáku a za chvíli může být na stole jahodový dezert. Třeba ten nejsnazší z jahod a šlehačky.

Mrkev, jablka a citron připomenou dětství
Z dětských let jistě pamatujete strouhaná jablka s mrkví, dochucená šťávou z citronu a oslazená, případně doplněná piškoty. Tato pochutina zdaleka není určena jen dětem. Vynechejte piškoty, oslaďte nerafinovaným cukrem a máte energetickou i vitaminovou bombu.