vytisknout velikost písma Záhony letniček ohrožují choroby a škůdci

Ani naše jedno či dvouleté obyvatele zahrady nesmíme přehlížet v boji s chorobami a škůdci. Ačkoli na stanovišti bývají jen jedinou sezónu, škůdci i choroby si na nich touží smlsnout.
Záhony letniček ohrožují choroby a škůdci
Seznam kapitol
  1. Do boje!
  2. Patogenní houby jsou nepřítelem číslo jedna
  3. Škůdci plení letničky v několika frontách

Nejdůležitější je tedy prevence. Letničky a dvouletky vyséváme z namořeného a dobře upraveného semene. Používáme výsevní substrát, který je zbaven všech patogenních zárodků. Vysazujeme na záhony, na nichž nebyly loni nemocné letničky. Nakažené rostliny ihned ošetřujeme nebo likvidujeme. Pravidelně kontrolujeme stav rostlin a se škůdci i chorobami bojujeme v počátcích, ne v momentě, kdy je pozdě. Nemocné jedince likvidujeme, tzn. pálíme nebo vyhazujeme do komunálního odpadu. Největší chybu uděláme tehdy, když nemocné rostliny hodíme do kompostu. S ním se totiž choroba či škůdci rozšíří do celé zahrady.

Následující kapitola
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A