vytisknout velikost písma Záhony letniček ohrožují choroby a škůdci

Ani naše jedno či dvouleté obyvatele zahrady nesmíme přehlížet v boji s chorobami a škůdci. Ačkoli na stanovišti bývají jen jedinou sezónu, škůdci i choroby si na nich touží smlsnout.
Záhony letniček ohrožují choroby a škůdci
Seznam kapitol
  1. Do boje!
  2. Patogenní houby jsou nepřítelem číslo jedna
  3. Škůdci plení letničky v několika frontách

Nejdůležitější je tedy prevence. Letničky a dvouletky vyséváme z namořeného a dobře upraveného semene. Používáme výsevní substrát, který je zbaven všech patogenních zárodků. Vysazujeme na záhony, na nichž nebyly loni nemocné letničky. Nakažené rostliny ihned ošetřujeme nebo likvidujeme. Pravidelně kontrolujeme stav rostlin a se škůdci i chorobami bojujeme v počátcích, ne v momentě, kdy je pozdě. Nemocné jedince likvidujeme, tzn. pálíme nebo vyhazujeme do komunálního odpadu. Největší chybu uděláme tehdy, když nemocné rostliny hodíme do kompostu. S ním se totiž choroba či škůdci rozšíří do celé zahrady.

Následující kapitola
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |