Podzim vrcholí a kromě příjemných věcí s sebou přináší dlouhé tmavé večery. Ideálním způsobem, jak s nimi bojovat, je připravit si lahodný punč, který vám nejenže prohřeje tělo, ale také zlepší náladu.
Domácí punče mají řadu výhod; není obtížné je připravit, ale jsou také velmi chutné. Dopřejte si je i vy.
Svou tradici má punč v Evropě již od sedmnáctého století, kdy byl dovezen z Indie britskými kolonisty. Za ta léta vznikla celá řada způsobů, jak tento chutný nápoj připravit. S několika takovými recepty vás seznámíme.

Včelí punč
Ingredience:
125 ml vody
250 g medu
kousek skořice
3-5 hřebíčků
kůra z pomeranče a citronu
šťáva z půlky citronu
300 ml rumu
Med, skořici, hřebíček a pomerančovou a citronovou kůru svaříme se 125 ml vody. Při svaření odstraňujeme pěnu. Po svaření punč přecedíme a přidáme do něj rum i šťávu z citronu.

Listopadový punč
Ingredience:
½ l vody
12 dkg cukru
½ l bílého vína
šťáva z půlky citronu a z půlky pomeranče
2 dcl rumu
Svaříme vodu s cukrem. Mezitím si zvlášť ohřejeme bílé víno. Přidáme je spolu se šťávou z citronu a pomeranče do svařené vody. Na závěr přidáme rum.

Horký třešňový punč
Ingredience:
250 ml třešňové šťávy
500 ml vody
80 g moučkového cukru
šťáva z půlky citronu
rum (jedna velká lžíce na jednu sklenici)
Svaříme vodu s cukrem, potom přidáme třešňovou i citronovou šťávu a nápoj rozlijeme do sklenic. Do každé sklenice přidáme lžíci rumu, případně i více podle naší chuti.