vytisknout velikost písma Začněte s rychlením hyacintů, vykvetou vám na Vánoce

V zimě nás potěší květy rychlených cibulovin, mezi nimiž vyniká hyacint. Znáte rozdíl mezi jejich rychlením a přirychlením, víte, co znamená rychlení rané a pozdní a jak hyacinty aranžovat?

Pokud bychom volili nejvoňavější rostlinu jarního období, jejíž přítomnost si však můžeme dopřát i v zimě, určitě by naši soutěž vyhrál hyacint (Hyacinthus). Dokáže nádherně provonět celý byt svěží přírodní vůní, která evokuje tolik očekávané jaro.

Voňavý hyacint prý vznikl z krve

Název této cibuloviny pochází z řeckého jména Hyakinthos, které nosil oblíbenec Apollona, boha slunce. Jeho mladý život skončil následkem zranění při hodu diskem a Apollon nechal na jeho památku vyrůst přímo z Hyakinthovy krve nám známou rostlinu.

Klepněte pro větší obrázek
Hyacinty vypadají působivě v téměř jakémkoliv aranžmá

Na výsluní už od 18. století

V Nizozemsku byly hyacinty populární už v osmnáctém století, kdy se již pěstovalo přes dva tisíce kultivarů. A dodnes zůstalo Nizozemsko zemí, kde se hyacinty pěstují nejvíce. Na jejich popularitě se totiž nic nezměnilo.

Pokud zatoužíte po květech rychlených hyacintů, máte dvojí možnost. Buď si je koupíte v květinářství, nebo je přirychlíte sami. V tomto rozhodování hraje zásadní roli roční období, podle něhož rozlišujeme rychlení rané a pozdní.

Rychlení rané versus pozdní

Pro rané rychlení, typické pro dobu Vánoc, kdy rostliny nakvétají od listopadu do ledna, se používají tepelně ošetřené cibule, k nimž nemá běžný zahrádkář přístup. V domácích podmínkách se proto provádí pouze pozdní rychlení (přirychlení).

Klepněte pro větší obrázek
Skupina více exemplářů zaujme shodnou barvou květu

Tehdy hyacinty vykvétají během února a března, kdy nám zpříjemní čekání na jaro. Abyste se dočkali květů včas, musíte se pustit do přípravy během září až října, kdy nejdříve necháte cibule zakořenit na chladném místě a poté je přenesete do světlé, teplejší místnosti.

Hyacint lze rychlit i ve váze, ale ne ledajaké

Hyacinty můžete rychlit i ve speciální skleněné nádobě s vodou, která dosahuje jen ke kořenům, takže cibule neuhnije. Nevýhodou je, že rostlina nemá žádný přísun živin, takže některé hyacinty jsou po odkvětu natolik vysílené, že se nehodí k dalšímu pěstování.

Klepněte pro větší obrázek
Vázy určené pro rychlené cibuloviny se dají koupit v květinářstvích či hobbymarketech

Která barva květů se hodí právě pro vás?

Předností hyacintů je kromě delikátní vůně, krásného tvaru květenství a jednotlivých květů i jejich barevná paleta, díky níž se s nimi dá v interiéru velmi dobře experimentovat. Rozhodně se nebojte zkrášlit prostor kolem sebe hyacinty!

Květy hyacintů mohou být bílé, smetanové, růžové, fialové, oranžové, červené, modré nebo žluté. To je natolik bohatá paleta barev, že si vybere každý, ať již podle oblíbené barvy či momentální nálady.

Jakou barvu má květ mít? Vyberte ji podle cibule

Výhodou těchto rostlin je, že už podle jejich cibulky lze poznat barvu budoucího květu. Z bílé cibulky vyroste bílý květ, z načervenalé červený květ a z modré modrý.

Bílá a pastelové odstíny růžové a fialové pomáhají navodit decentní, romantickou atmosféru. Ostře růžové a modře zbarvené odrůdy jednoznačně poutají pozornost. Pokud usilujete o veselý a hravý dojem, můžete ho dosáhnout kombinací různých barev květů, například bílé, růžové, oranžové a žluté. 

Klepněte pro větší obrázek
Kvetoucí hyacinty můžete přizdobit v duchu Vánoc a stejně tak i jara; záleží jen na dekoracích, které k tomu použijete

Aby hyacint vynikl, potřebuje vhodný obal

Hyacint v keramickém či skleněném obalu nebo váze dostává velmi moderní vzhled. Často se setkáváme s tím, že cibule a kořeny jsou viditelné, což působí přitažlivě, a navíc nádherná struktura rostliny v průhledné nádobě ještě více vynikne. Máme tak možnost pozorovat růst rostliny každým dnem, téměř v přímém přenosu.

Tradičnější obal, například proutěný košíček nebo váza s barokním nádechem, naopak dodá hyacintu zcela jiný charakter − hrdý, téměř královský vzhled, který je ideální pro klasičtěji či rustikálněji zařízený interiér. 

Klepněte pro větší obrázek
Hyacinty vykvétají při teplotě kolem šestnácti až dvaceti stupňů Celsia. Kvetou obvykle jedenadvacet dní, při vyšších teplotách se tato doba zkracuje

Balkonové pěstování

Stále oblíbenější je pěstování rostlin v truhlících a kontejnerech na balkonech. Na to si však budeme muset počkat do jara, kdy se náš životní prostor díky teplejšímu počasí rozšiřuje i o prostory, jako jsou balkony, terasy, patia či zahrady.

Pokud jste zapomněli na podzim zasadit cibuloviny do volné půdy na zahrádce, nevadí, i hrnkové hyacinty můžete na jaře přesadit do venkovních truhlíků či jiných okrasných nádob a vyzdobit jimi balkon či terasu a hlavně si pohledem na ně zpříjemnit každý den.

Klepněte pro větší obrázek
Péče o rychlené cibuloviny není náročná: obejdou se bez přihnojování, stačí jen udržovat mírně vlhký kořenový bal

Na balkon se velmi dobře hodí přírodně laděné aranžmá z hyacintů, například v květináči z kůry doplněné zeleným mechem. Nebo můžete sesadit několik hyacintů do kovové nádoby.

Vůně, křehká krása, úžasné barvy – to jsou atributy, které by neměly chybět žádnému dárku. Hyacint, náležitě dozdobený, se může stát hezkým dárkem k svátku či narozeninám. A proč si jej nekoupit jen tak pro sebe? Dodá nám energii a zlepší náladu.

Foto: HKK

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |