vytisknout velikost písma Záblesk exotiky: Proč nezkusit vypěstovat ženšen?

Ženšen je léčivá rostlina, kterou zná (alespoň podle jména) téměř každý. Zkuste se s ní seznámit blíže, a to přímo ve vaší zahradě! 

Proč to nezkusit?

Semena této exotické rostliny se vysévají na podzim, neboť musí projít obdobím zimy a chladu, aby na jaře vyklíčila.

Kdo si počká, ten se dočká

První sklizně se sice dočkáte nejdříve až po čtyřech letech, ale i předtím vás ženšen bude těšit svými tmavozelenými lesklými listy a červenými bobulemi.

Rostlina se vysévá do písčitohlinité, mírně kyselé půdy. Dopřejete-li jí k tomu polostinné stanoviště, doroste do výšky kolem padesáti centimetrů.

Není ženšen jako ženšen

Na trhu se můžete setkat jak se semeny všehoje ženšenového (Panax ginseng), tak i všehoje pětilistého (Panax quinquefolius). Ten je známý také pod názvem ženšen kanadský či americký a je o něco mrazuvzdornější než všehoj ženšenový.

Schopnost léčit

A jaké má ženšen účinky na lidský organismus? Chrání játra, urychluje krvetvorbu, posiluje krevní oběh a snižuje vysoký tlak i hladinu cholesterolu.

Zlepšuje činnost a funkce mozku, což ocení zejména lidé s duševně namáhavou prací, studenti a starší lidé, kteří mají problém s pamětí.Ženšen však podporuje i tělesnou výkonnost.

Kromě toho léčí nechutenství, nespavost, žaludeční poruchy – a především, což ocení úplně všichni – zpomaluje proces stárnutí.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |