vytisknout velikost písma Za honzíky do Botanické zahrady v Praze Tróji

Honzík, křivůtka, bouloň – to vše jsou různá pojmenování jediné pokojové rostliny s latinským názvem Achimenes, jejíž pěstování bylo u nás zvlášť rozšířené v dobách našich babiček. Možná i vy vlastníte tuto nevelkou rostlinu, která se pravidelně zahaluje do modré, fialové, bílé, růžové, žluté či červené barvy květů.

Květy v barvách tradičních i téměř neznámých

Pracovníci Botanické zahrady hlavního města Prahy připravili na terase skleníku Fata Morgana výstavu více než osmdesáti taxonů těchto rostlin, a to včetně plnokvětých a velkokvětých hybridů s květy dosahujícími velikosti až šest centimetrů.

Kromě uvedených barev květů lze spatřit i kultivary vícebarevné, přičemž sortiment představovaný na výstavě bude průběžně obměňován a doplňován podle nakvetení jednotlivých zástupců. Během trvání celé akce, tedy od 1. do 30. srpna 2009 (od úterý do neděle od 9.00 do 19.00 hodin), tak nebude o stále nové a nové květy nouze.

Informační ochutnávka

Patříte-li k obdivovatelům něžné krásy honzíků, nenechte si tuto akci ujít. Krom neobvyklých barev květů, které uvidíte, se dozvíte informace o pěstování těchto rostlin a mnoho zajímavostí – například že: 
  • Zástupci rodu Achimenes jsou plazivé, převislé, nebo vzpřímené rostliny s vejčitě kopinatými ochmýřenými listy v různých tónech zelené barvy, někdy jsou i nafialovělé nebo šedé. Vyrůstají z vytrvalých šupinatých oddenků. Rodiče dnešních kříženců většinou pocházejí z Mexika. 

  • Tato u nás již dlouho pěstovaná pokojová rostlina upřednostňuje dobře osvětlené stanoviště, chráněné před přímými slunečními paprsky. Nejenže přebohatě kvete, dalším jejím kladem je, že odpadá péče v zimě. Na podzim totiž rostliny zatahují a nepříznivé období přečkávají v podobě hlízek.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |