Milí čtenáři, budete letos patřit k těm zahrádkářům, kteří musí přemýšlet, jak zpracovat přebytek jablek? Pokud máte rádi mošt, ale dosud jste žádnou moštárnu nenavštívili, přečtěte si, jak se na její návštěvu připravit.
- Základním pravidlem je, že k moštování se hodí pouze zdravé, dobře oprané ovoce (většinou se takto zpracovávají jablka).
- Do moštárny si vždy raději přineste vlastní nádoby.
- Většina moštáren počítá s tím, že odpad po moštování si zákazník vezme a následně sám zlikviduje. Existují i výjimky, nicméně je třeba informovat se předem, abyste pak nebyli překvapení.
- Výtěžnost jablečného moštu je 0,5 až 0,7 litru z jednoho kilogramu jablek.
- Víte, kolik zaplatíte? Obvykle se uvádí cena za jeden litr moštu (většinou je to něco kolem tří až šesti korun podle dalšího zpracování), méně často za jeden kilogram zmoštovaného ovoce (kilogram jablek je srovnatelný zhruba s 0,6 litru moštu).
- Jestliže jablka nemáte, nezoufejte. Některé moštárny prodávají mošt volný, takže žádné plody nemusíte shánět. Počítejte pak ale s vyšší částkou.