vytisknout velikost písma Z pěkných jablek zdravý mošt

Milí čtenáři, budete letos patřit k těm zahrádkářům, kteří musí přemýšlet, jak zpracovat přebytek jablek? Pokud máte rádi mošt, ale dosud jste žádnou moštárnu nenavštívili, přečtěte si, jak se na její návštěvu připravit. 
  • Základním pravidlem je, že k moštování se hodí pouze zdravé, dobře oprané ovoce (většinou se takto zpracovávají jablka).
  • Do moštárny si vždy raději přineste vlastní nádoby.
  • Většina moštáren počítá s tím, že odpad po moštování si zákazník vezme a následně sám zlikviduje. Existují i výjimky, nicméně je třeba informovat se předem, abyste pak nebyli překvapení.
  • Výtěžnost jablečného moštu je 0,5 až 0,7 litru z jednoho kilogramu jablek.
  • Víte, kolik zaplatíte? Obvykle se uvádí cena za jeden litr moštu (většinou je to něco kolem tří až šesti korun podle dalšího zpracování), méně často za jeden kilogram zmoštovaného ovoce (kilogram jablek je srovnatelný zhruba s 0,6 litru moštu).
  • Jestliže jablka nemáte, nezoufejte. Některé moštárny prodávají mošt volný, takže žádné plody nemusíte shánět. Počítejte pak ale s vyšší částkou.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |