vytisknout velikost písma Yzop a tymián: voňaví společníci

Oblíbené druhy yzop lékařský a tymián obecný můžete dobře využít jak k úlevě při některých zdravotních potížích, tak v kuchyni na dochucení pokrmů. Neznáte-li je, seznamte se s nimi!

Nebojte se nůžek  

Tymián vám poroste na zahradě i v květináči za oknem, měli byste mu ale dopřát lehkou zeminu. Dávejte pozor, aby úplně nevyschla. Po odkvětu rostlinku seřízněte. V zimě potřebuje chránit před mrazem, takže ji ke konci léta seřízněte a před příchodem zimy přikryjte chvojím.

Klepněte pro větší obrázek
Nemáte-li zahrádku, nevadí; bylinky porostou i v květináči

Yzop je k pěstování nenáročná trvalka, které se nejlépe daří na dobře propustných půdách a hodně slunných místech. Máte-li obavu, zda jí budete moci věnovat dost péče, nebojte se. I tak se jí nic nestane. Nepotřebuje živiny ani časté zálivky.

V případě, že yzop máte jako okrasnou rostlinu, ostříhejte ho na podzim – zjara potom bujně poroste. Jestli slouží na čaj a k vaření, ostříhejte ho nejen na podzim, ale i koncem jara, těsně před květem.

Sbírejte a sušte  

Čas pro sklizeň yzopu nastává v červenci až v září. Sbírejte nať s květy – bez plodů a silnějších zdřevnatělých stonkových částí. Vše sušte v deseti až dvaceticentimetrových vrstvách na stinném, větraném místě nebo uměle, do teploty čtyřicet stupňů Celsia. Usušený yzop má svěží zelenou barvu a modrofialové květy.

Klepněte pro větší obrázek
Tymián se pro svou schopnost posílit organismus podával i starověkým gladiátorům

Tymián se ze zahrady sbírá od května do srpna. Nať sušte ve vrstvách do třiceti centimetrů přirozeným teplem nebo umělým, do čtyřiceti stupňů Celsia.

Tymián alias penicilin chudých  

Tymián má velmi silnou chuť, která sušením ještě víc zesílí. Lístky i celé větvičky tymiánu můžete vařit nebo dusit. V kuchyni se hodí ke zvěřině a drůbeži, rybám a sekaným masům, dále k luštěninám, zelenině, rajčatovým omáčkám a ke všem těžce stravitelným jídlům.

Pomáhá při trávení, kašli a nachlazení. Má antibakteriální schopnosti a účinkuje proti plísním, bakteriím a střevním parazitům. Proto ho kloktejte, koupejte se v něm a vyplachujte jím ústa.

Klepněte pro větší obrázek
S konzumací bylin buďte opatrní - nic se nemá přehánět

Tymián se používá dokonce i při výrobě zubních past a ústních vod, protože odstraňuje zápach z dutiny ústní. Ovšem je toxický, může poškodit štítnou žlázu a nedoporučuje se užívat v těhotenství.

Posvátný yzop 

Nať yzopu se v léčitelství užívá při léčbě zánětu průdušek, močových cest, ústní dutiny, při zvýšeném nočním pocení, astmatu, nadýmání, při bolestivé menstruaci a k docílení vnitřní harmonie.

Nálev z květenství můžete použít proti kašli, kataru, revmatu, bolesti v krku a ke zlepšení trávení. Nezanedbatelný je i obsah vitaminu C. Pleťovou vodou či listy lze ošetřit bodnutí hmyzem, řezné rány, pohmožděniny, infekci uší a očí.

Klepněte pro větší obrázek
Yzop se řadí k ceněným medonosným rostlinám

Yzop od dávných dob sloužil k náboženským účelům. Očišťoval posvátná místa, a tak se jeho větvičkami zametalo v chrámech a dalších místech. Pokožka hlavy se jím natírala proti vším a kromě toho, že kořenil jídlo, ho dávali třeba dobytku proti kašli.

I jeho je však třeba užívat v rozumné míře, ve vyšších dávkách totiž způsobuje křeče. V kuchyni využijte toto koření s jemnou vůní do polévek, omáček, zeleninových salátů, pečených a dušených mas.

Koupejte se s tymiánem! 

Teplá tymiánová koupel vám pomůže zvládnout vyčerpanost a nervozitu. To však není vše. Ponořeni ve voňavé lázni vdechujete éterické oleje a bojujete i s kašlem. Navíc tak podporujete trávicí trakt.

Teplou koupel si připravíte velmi jednoduše. Dva až tři litry vody, které prošly krátce varem, zasypte jednou až dvěma hrstmi čerstvého nebo usušeného tymiánu a nechte přibližně deset minut vyluhovat. Celé množství poté přilijte do vany s vodou teplou asi třicet sedm stupňů Celsia.

Ve vodě zůstaňte dvacet až třicet minut. Pokud máte raději vodu teplejší, klidně si ji dopřejte! Důležité je, abyste hned po vykoupání ulehli do postele a dobře se vyspali. Přinejmenším musíte zůstat ležet alespoň dvě až tři hodiny a relaxovat.

Tymiánovým olejem proti stárnutí 

Chcete si osvěžit kožní buňky a zkusit zabojovat proti stárnutí? Připravte si směs z vrcholků rostlin tymiánu i s květy! Na přípravu potřebujete dvě lžíce tymiánu a čtvrt litru kokosového nebo avokádového oleje. Vložíte je do nádobky, přidáte lžičku vinného octa, nádobku uzavřete a uložíte na slunci.

Klepněte pro větší obrázek
Čerpejte zdraví a sílu z přírody

Denně musíte lahvičku protřepávat. Po týdnu bylinku přecedíte a dáte dovnitř čerstvou. Takto opakujete třikrát a poté slijete do jantarově žluté lahve. Zvlhčující olejíček lehce vklepávejte do pokožky jednou denně.

Bylinkový ocet 

Do salátů se vám jistě bude hodit chutný bylinkový ocet. Připravte si trošku yzopu, tymiánu, saturejky, libečku, rozmarýnu, šalvěje a máty. Bylinky nasekejte nadrobno a ponořte na čtyři dny do octa. Poté přeceďte a používejte dle chuti.

Vyzkoušené yzopové tipy:

  • Yzop zasazený v blízkosti révy vinné zvýší výnos sklizně.
  • Yzop rostoucí pod ovocnými stromy působí jako odpuzovač mšic.

Klepněte pro větší obrázek
Napadnou-li mšice konečky větví, odstřihněte je, do koruny stromu rozvěste kelímky a v nich zasazený yzop

  • Yzop odpuzuje bělásky zelné.
  • Pokud se rozhodnete pro voňavý živý plot, zkuste si vysadit právě yzop, protože jeho keřovitý a hustý vzrůst se dobře tvaruje.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |