vytisknout velikost písma Vzpřímené pelargonie: zaplňte svůj balkon krásnými květy

Představte si záplavu červených, růžových a bílých květů. Zdá se vám ten sen nesplnitelný? Se vzpřímenými muškáty a našimi radami, jak se o ně postarat, si jej můžete uskutečnit!

Aby vám bohatě kvetly

Pro co možná největší násadu květů je nutné vybrat silné, hrnkované sazenice s výškou alespoň patnáct centimetrů. I já musím dát za pravdu své kolegyni Aleně Menclové, která v článku o převislých muškátech poukázala na výhodnost použití samozávlahových truhlíků.

Ano, je to tak, tyto truhlíky jsou nejlepším řešením pro každou terasu či balkon, protože rostliny zaléváte svrchu jen v počátku růstu. Jakmile se vytvoří dostatečně silný kořenový systém, přejděte na zavlažování zespodu. Vodu nalévejte do rezervoáru ve spodní části truhlíků. Rostliny pak budou silnější a vitálnější.
 

Klepněte pro větší obrázek
Vzájemnou kombinací barevných odrůd vznikne nádherné dílo; foto: www.cernyseed.cz

Přesazujte, upravujte

Právě teď je vhodná doba pro přesazení hrnkovaných sazenic. Připravte si samozavlažovací truhlíky, zeminu pro muškáty, nůžky nebo zahradnické kleště a vodu na zalévání. Sadbu nejprve zkontrolujte, nesmí být napadena žádnou chorobou ani škůdci.

Často se stává, že sazenice bývají od pěstitele napadeny mšicemi a po přenesení do bytu se vám „vesele“ vrhnou i na pokojové rostliny. Pokud si chcete být jistí, že muškáty budou zdravé, zakupte si v zahradnickém obchodě přípravek Perfect Plant-Insecticid. Rostliny jím postříkáte, získáte klid v duši a škůdců se nemusíte obávat.

Klepněte pro větší obrázek
Vzpřímené muškáty, které nechyběly v oknech našich babiček, se opět stávají módní záležitostí

A můžete sázet! Pro tuto činnost raději počkejte do večera, aby nové přírůstky na vašem balkoně hned nespálilo sluníčko. Jeho svit je v odpoledních hodinách nejnebezpečnější co se nově vsazených rostlin týče.

Do truhlíku s délkou čtyřicet až padesát centimetrů sázejte maximálně tři rostliny, do většího se sedmdesáti centimetry čtyři. Řidší osazení volte proto, že muškáty po přepikýrování do truhlíků značně rostou a při větší hustotě by došlo k jejich zakrnění a málo by kvetly.

Klepněte pro větší obrázek
Podomácku vypěstované sazeničky se v truhlíku velmi rychle adaptují a prudce vzrostou

Příští sezonu vyzkoušejte předpěstovat si muškáty doma. Sazenice se vyvíjejí poměrně pomalu a prudce vzrostou až po přesazení. V lednu si opatřete semena a experimentujte podle vlastní libosti. Pak se můžete přátelům a známým pochlubit s krásně rozkvetlým balkonem, kde každá rostlinka je opravdu jen váš výpěstek.

Květnová péče: častá zálivka a hnojení

Když jste všechny sazeničky přepikýrovali a umístili je na jejich letní stanoviště, začněte je pravidelně zalévat a přihnojovat. Tam, kde jsou rostliny orientovány směrem k západu, zalévejte postupně se vzrůstajícími denními teplotami zhruba každý druhý den. Voda se zde při silném slunečním záření velice rychle vypařuje, a to i ze samozavlažovacích truhlíků.

Při přemokření dochází k hnilobě kořenů a žloutnutí celé rostliny. Nikdy nezalévejte na list, ale podmokem. Po zmohutnění rostliny, když kořeny prorostou až do zásobníku ve spodní části truhlíku, zalévejte už jen zavlažovacími kanálky.

Klepněte pro větší obrázek
Pěstování muškátů v lodžii je efektní, ale při teplotách nad dvacet stupňů je dobré otevřít okna a větrat

Vzpřímené muškáty přihnojte nejlépe jednou za dva týdny. Používejte tekuté hnojivo pro pokojové nebo balkonové rostliny s vyšším obsahem fosforu pro dostatečně bohatou násadu krásných různobarevných květů. Ale pozor! Při přihnojování zalévejte pouze vlhký substrát a použijte metodu zalévání podmokem.

Jak jste na tom, milí čtenáři? Máte již nasázeno? Pokud jste zatím nenašli čas, můžete si podle tabulky známých kultivarů vybrat ty odrůdy, které si při nejbližší volné chvíli pořídíte.

Muškáty vzpřímené s jednoduchými květy
Kultivar Barva květů Barva listů
'Alena F1' tmavě červená zelená s výraznou kresbou
'Black Velvet Rose F1' fialovoružová hnědá
'Black Velvet Salmon F1' lososově růžová velmi tmavě hnědá
'Black Velvet Scarlet F1' světle červená velmi tmavě hnědá
'Blanka F1' čistě sněhově bílá sytě zelená
'Červený' sytě červená zelená
'Eva F1' červenofialová zelená s výraznou kresbou
'Gizela F1' zářivě červená zelená
'Heda F1' růžovočervená, velké květy zelená s výraznou kresbou
'Helena F1' růžová s bílou zelená s výraznou kresbou
'Horizon ripple' růžová s purpurovou kresbou sytě zelená
'Jitka F1' lososově růžová sytě zelená
'Lada F1' světle lososově růžová, velké květy sytě zelená
'Lucie F1' oranžová sytě zelená
'Marie F1' lososově oranžová zelená s výraznou kresbou
'Miranda F1' červená, velké květy zelená s výraznou kresbou
'Mirka F1' karmínově červená zelená s výraznou kresbou
'Pavla F1' fialovorůžová s bílým okem sytě zelená
'Regina F1' světle červená zelená s výraznou kresbou
'Sandra Salmon F1' lososově růžová středně hnědá
'Simona F1' fialovorůžová s červeným okem zelená
'Směs' růžová, červená a oranžová sytě zelená s výraznou kresbou
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |