Vzbudili jste kaktusy?

Po kapkách

Během dvou týdnů je třeba, abyste postupně zvyšovali zálivku (ale opatrně, jen po kapkách), až docílíte objemu běžné zálivky v době vegetace. Z kaktusů smyjte šetrně prach odstátou vlažnou vodou z rozprašovače, případně vodou dešťovou, máte-li ji k dispozici. Stejnou vodu používejte i k zalévání.

S novou zeminou to jde lépe

Podívejte se, kolik místa vaše rostliny v květináči mají. Kaktusy, jimž je už příliš těsno, přesaďte. Větší část staré zeminy vyklepněte z nádoby a nahraďte ji čerstvým substrátem určeným přímo pro kaktusy. Při jeho výběru vám poradí odborník v prodejně – některé druhy potřebují trochu vápna, jiné kyselejší substrát a další přimíchání těžké zeminy.

Pokud takového odborníka neseženete, najděte si veškeré informace v odborné literatuře nebo se obraťte na spolky kaktusářů, jež se nacházejí snad v každém větším městě. Jejich přehled je k dispozici na internetové adrese http://www.cs-kaktusy.cz/odkazy.htm.

Ven s kaktusy

Některé kaktusy milují letnění; nebojte se přenést je na balkon či terasu, budou tato místa zdobit. Při stěhování ven je postavte na několik dní do stínu, později do polostínu a teprve poté na plné slunce. Rostliny musí dostat čas, aby si zvolna zvykly. Pokud byste je hned umístili na přímé slunce, hrozí, že přijdete nejen o letošní květy, ale také o celou rostlinu.

Po květu chvilka relaxace

Po postupném zvykání na celou dávku zálivky bychom měli jednotlivým druhům dopřát vodu podle jejich konkrétních nároků. Jakmile jim začnou rašit poupata, přimíchávejte jedenkrát týdně hnojivo na kaktusy, dodržujte dávku napsanou v návodu. Poté, co kaktusy odkvetou, snižte zálivku, omezte také hnojení a rostlinám dopřejte krátký odpočinek.

Doporučujeme

Články odjinud