vytisknout velikost písma Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Dlouho před tím, než Kolumbus objevil Ameriku, objevili její původní obyvatelé kukuřici. Jim tedy vděčíme za všechny dnes známé typy, vypěstované z původní divoké trávy. Díky velkozrnné kukuřici přestali lidé za potravou kočovat a usadili se jako zemědělci.

Od kukuřice krmné k lahůdkové

Na polích se ve velkém pěstuje kukuřice na zrno (Zea mays indentata), říká se jí krmná nebo také „koňský zub“, a sice pro podobnost semen se zuby koně. Je to velice důležitá plodina pro výrobu škrobu, potravin a mouky.

Kukuřice obecná (Zea mays indurata) se liší tvarem zrn, která jsou kratší, tvrdá a kulatější. Má podobné využití, ale u nás se moc nepěstuje. Rozšířená je spíše v zámoří, hlavně v Jižní Americe.

Klepněte pro větší obrázek
Odrůdy lahůdkové kukuřice s malými úzkými klásky jsou vhodné k nakládání do láku

Cukrová kukuřice (Zea mays invar. saccharata) bude zajímat zahrádkáře. Je zařazena mezi zeleninu a konzumuje se syrová nebo na mnoho způsobů v kuchyňské úpravě. Semena obsahují hodně cukru, vitaminu B i vlákniny. 

Pukancovou kukuřici (Zea mays everta) znají milovníci popcornu v podobě pražených puklých zrn. Díky vysokému obsahu škrobu bobtnajícího při zahřátí jsou pražená zrna mnohem větší, než byla v původní velikosti.

Klepněte pro větší obrázek
Indiánská nebo také peruánská kukuřice se zrny různých barev a odstínů v jednom klasu

Moučná kukuřice (Zea mays amylacea) má měkká zrna složená převážně ze škrobovin. Používá se k výrobě mouky na speciální pečivo (tortilly a podobně), bývá i barevná. U nás se nepěstuje, takže ji uvádím spíše pro zajímavost.

Zbývá ještě indiánská kukuřice, druh s menšími klasy a různobarevnými zrny. Jedná se o kukuřici okrasnou, která je využívána jako dekorace. Vypadá úžasně, a tak není divu, že její obliba se mezi pěstiteli rychle šíří.

Poznáte zralá zrna?

Doba kukuřičné sklizně je tu, a tak je potřeba vědět, kdy se do této činnosti pustit. Jak zaschnou kukuřici „vlasy“, zkuste rozbalit klas a dloubnout nehtem do zrnka. Pokud je měkké a tekutina vodová, ještě je na sklizeň čas.

Ze zralého zrna po narušení prýští mléčná tekutina, zato přezrálé zrno je jen moučnatě škrobovité. Sklizené klasy nechte v suknicích, loupejte je až před úpravou, aby neztrácely chuť.

Klepněte pro větší obrázek
Těsně před zráním začnou vlákna klasů kukuřice zasychat. V té době zkontrolujte její zralost

Vařte ji bez soli!

Kukuřici můžete jíst syrovou, kuchyňsky upravovat vařením či v mikrovlnné troubě, grilovat i zamrazovat. Syrové klasy neskladujte dlouho, moučnatí a ztrácí svěží chuť. Při vaření kukuřice nepřidávejte do vody sůl, zrna by ztvrdla, přidejte ale lžíci cukru – zvýrazní se chuť i vůně.

S kukuřicí si nejen pochutnáte, ale i polepšíte: látky v zrnech obsažené zahání stres a zásobí mozek okamžitou energií. Odbourávají také únavu a podrážděnost, podporují soustředění a zvyšují vaši odolnost proti špatným náladám.

Sladké klasy na zahradě

Pokud vám lahůdková kukuřice chutná, není problém vypěstovat si ji na zahradě. Semena (odrůda může být i barevná) se vysévají v době, kdy má půda teplotu alespoň osm stupňů. Hybridy ji chtějí ještě prohřátější, s výsevem není radno spěchat, protože při nižších teplotách nevyklíčí.

Předpěstování je možné od března ve skleníku, asi po pěti týdnech jsou sazeničky vhodné k vysazování. Před výsadbou je aspoň deset dní otužujte. Přesazování se nebojte, kukuřice je snáší velmi dobře. Rostliny vysazujte na dvacet pět centimetrů od sebe, řádky by měly mít vzdálenost tak sedmdesát pět centimetrů.

Předpěstováním získáte o tři týdny časnější sklizeň. Pro postupnou (prodlouženou) sklizeň vysévejte kukuřici postupně v intervalu dvou týdnů, další jarní výsevy po oteplení už nemusíte předpěstovávat.

Klepněte pro větší obrázek
Rostliny z přímého výsevu je třeba vyjednotit, přebývající sazenice můžete použít k výsadbě dalšího řádku

Milovnice slunce a tepla

Kukuřice je poměrně vysoká rostlina. Myslete na to při výsadbě, aby vám nestínila záhony s jinou zeleninou. Potřebuje plně osluněný záhon a k sobě pár dalších jedinců kvůli opylení.

Pyl přenáší vítr na velké vzdálenosti, proto sladkou kukuřici nepěstujte poblíž jiného druhu, aby se vzájemně neopylovaly. Protože je kukuřice vysoká a mělce kořenící, je dobré k ní postupně nahrnovat zeminu po celé délce řádku (nízký hrůbek), aby měla dostatečnou stabilitu.

Do větrných poloh se příliš nehodí. Zemina jí vyhovuje propustná, s dostatkem dusíku. Během růstu lze kukuřici mělce okopávat, zálivku přivítá až v počátku kvetení a vývoje klasů.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

28.  11.  2018 |
Fíkus: Pěstování od A do Z

Fíkus: Pěstování od A do Z

Pokojové fíkusy patří k oblíbeným rostlinám hlavně proto, že dokáží čistit vzduch a mají minimální nároky na péči. Přesto ale existují věci, na které si při pěstování těchto pokojovek musíte dát pozor. Které to jsou?

9.  1.  2019 |
Drhání je zase v módě: Vyrobte si kabelku, závěs na květináč či lapač snů

Drhání je zase v módě: Vyrobte si kabelku, zá…

V 70. letech bylo velmi populární. Drhané doplňky zdobily nejen každý interiér, ale i většinu žen. Pak ale upadlo v zapomnění. Nyní se však tato technika, nazývaná také makramé, opět vrací do módy. Pro vaši inspiraci jsme připravili galerii těch nejzajímavějších výrobků. Který se vám líbí nejvíc?

6.  1.  2019 |
Barva roku 2019 je medově hnědá i korálově růžová. Co dokáží s interiérem?

Barva roku 2019 je medově hnědá i korálově rů…

Zajímáte se o interiérový design a sledujete aktuální trendy? Pak už určitě netrpělivě čekáte na informaci, která z barev se letos stane tou nej. Na světe je několik společností, které určují trendy. Jejich volba tentokrát padla na medově hnědou, korálově růžovou, terakotovou a velmi tmavě zelenou. V naší velké fotogalerii si je můžete prohlédnout.

13.  1.  2019 |