vytisknout velikost písma Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Dlouho před tím, než Kolumbus objevil Ameriku, objevili její původní obyvatelé kukuřici. Jim tedy vděčíme za všechny dnes známé typy, vypěstované z původní divoké trávy. Díky velkozrnné kukuřici přestali lidé za potravou kočovat a usadili se jako zemědělci.

Od kukuřice krmné k lahůdkové

Na polích se ve velkém pěstuje kukuřice na zrno (Zea mays indentata), říká se jí krmná nebo také „koňský zub“, a sice pro podobnost semen se zuby koně. Je to velice důležitá plodina pro výrobu škrobu, potravin a mouky.

Kukuřice obecná (Zea mays indurata) se liší tvarem zrn, která jsou kratší, tvrdá a kulatější. Má podobné využití, ale u nás se moc nepěstuje. Rozšířená je spíše v zámoří, hlavně v Jižní Americe.

Klepněte pro větší obrázek
Odrůdy lahůdkové kukuřice s malými úzkými klásky jsou vhodné k nakládání do láku

Cukrová kukuřice (Zea mays invar. saccharata) bude zajímat zahrádkáře. Je zařazena mezi zeleninu a konzumuje se syrová nebo na mnoho způsobů v kuchyňské úpravě. Semena obsahují hodně cukru, vitaminu B i vlákniny. 

Pukancovou kukuřici (Zea mays everta) znají milovníci popcornu v podobě pražených puklých zrn. Díky vysokému obsahu škrobu bobtnajícího při zahřátí jsou pražená zrna mnohem větší, než byla v původní velikosti.

Klepněte pro větší obrázek
Indiánská nebo také peruánská kukuřice se zrny různých barev a odstínů v jednom klasu

Moučná kukuřice (Zea mays amylacea) má měkká zrna složená převážně ze škrobovin. Používá se k výrobě mouky na speciální pečivo (tortilly a podobně), bývá i barevná. U nás se nepěstuje, takže ji uvádím spíše pro zajímavost.

Zbývá ještě indiánská kukuřice, druh s menšími klasy a různobarevnými zrny. Jedná se o kukuřici okrasnou, která je využívána jako dekorace. Vypadá úžasně, a tak není divu, že její obliba se mezi pěstiteli rychle šíří.

Poznáte zralá zrna?

Doba kukuřičné sklizně je tu, a tak je potřeba vědět, kdy se do této činnosti pustit. Jak zaschnou kukuřici „vlasy“, zkuste rozbalit klas a dloubnout nehtem do zrnka. Pokud je měkké a tekutina vodová, ještě je na sklizeň čas.

Ze zralého zrna po narušení prýští mléčná tekutina, zato přezrálé zrno je jen moučnatě škrobovité. Sklizené klasy nechte v suknicích, loupejte je až před úpravou, aby neztrácely chuť.

Klepněte pro větší obrázek
Těsně před zráním začnou vlákna klasů kukuřice zasychat. V té době zkontrolujte její zralost

Vařte ji bez soli!

Kukuřici můžete jíst syrovou, kuchyňsky upravovat vařením či v mikrovlnné troubě, grilovat i zamrazovat. Syrové klasy neskladujte dlouho, moučnatí a ztrácí svěží chuť. Při vaření kukuřice nepřidávejte do vody sůl, zrna by ztvrdla, přidejte ale lžíci cukru – zvýrazní se chuť i vůně.

S kukuřicí si nejen pochutnáte, ale i polepšíte: látky v zrnech obsažené zahání stres a zásobí mozek okamžitou energií. Odbourávají také únavu a podrážděnost, podporují soustředění a zvyšují vaši odolnost proti špatným náladám.

Sladké klasy na zahradě

Pokud vám lahůdková kukuřice chutná, není problém vypěstovat si ji na zahradě. Semena (odrůda může být i barevná) se vysévají v době, kdy má půda teplotu alespoň osm stupňů. Hybridy ji chtějí ještě prohřátější, s výsevem není radno spěchat, protože při nižších teplotách nevyklíčí.

Předpěstování je možné od března ve skleníku, asi po pěti týdnech jsou sazeničky vhodné k vysazování. Před výsadbou je aspoň deset dní otužujte. Přesazování se nebojte, kukuřice je snáší velmi dobře. Rostliny vysazujte na dvacet pět centimetrů od sebe, řádky by měly mít vzdálenost tak sedmdesát pět centimetrů.

Předpěstováním získáte o tři týdny časnější sklizeň. Pro postupnou (prodlouženou) sklizeň vysévejte kukuřici postupně v intervalu dvou týdnů, další jarní výsevy po oteplení už nemusíte předpěstovávat.

Klepněte pro větší obrázek
Rostliny z přímého výsevu je třeba vyjednotit, přebývající sazenice můžete použít k výsadbě dalšího řádku

Milovnice slunce a tepla

Kukuřice je poměrně vysoká rostlina. Myslete na to při výsadbě, aby vám nestínila záhony s jinou zeleninou. Potřebuje plně osluněný záhon a k sobě pár dalších jedinců kvůli opylení.

Pyl přenáší vítr na velké vzdálenosti, proto sladkou kukuřici nepěstujte poblíž jiného druhu, aby se vzájemně neopylovaly. Protože je kukuřice vysoká a mělce kořenící, je dobré k ní postupně nahrnovat zeminu po celé délce řádku (nízký hrůbek), aby měla dostatečnou stabilitu.

Do větrných poloh se příliš nehodí. Zemina jí vyhovuje propustná, s dostatkem dusíku. Během růstu lze kukuřici mělce okopávat, zálivku přivítá až v počátku kvetení a vývoje klasů.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Zamilovali jste si sušičku prádla? Tyhle kousky ale do ní nikdy nedávejte!

Zamilovali jste si sušičku prádla? Tyhle kous…

Sušička na prádlo je v domácnostech stále oblíbenější, protože šetří čas. Ne všechny kousky ze šatníku v ní ale můžete bez obav sušit. Co do ní rozhodně nepatří?

14.  2.  2020 |
Závěsné vychytávky nejen do malé kuchyně: Jaké se dají sehnat a za kolik

Závěsné vychytávky nejen do malé kuchyně: Jak…

Máte pocit, že ve vaší kuchyni vládne chaos a stále něco hledáte? Řešením jsou závěsné systémy, díky kterým budete mít vše srovnané a stále po ruce. Našli jsme pro vás třicet nejzajímavějších výrobků. Prohlédněte si je v galerii a vyberte si ty, bez kterých se neobejdete.

17.  9.  2019 |
Masopusty v ČR: Které byste si neměli nechat ujít?

Masopusty v ČR: Které byste si neměli nechat …

Dlouho očekávané období veselení a hodování je tu! Pokud se tedy i vy rádi bavíte, milujete karnevaly, průvody masek a klasické české zabíjačkové pochoutky, určitě byste si neměli nechat ujít některý z masopustů, které se každoročně konají. Zmapovali jsme pro vás situaci po celé České republice a našli ty nejzajímavější.

18.  1.  2020 |
Kombucha prospívá trávení, léčí i kožní problémy. Jak ji připravit?

Kombucha prospívá trávení, léčí i kožní probl…

Mluví se o ní téměř jako o zázraku, který dokáže léčit mnoho neduhů. Jak si připravit nápoj z kombuchy, abyste si mohli jeho účinky vyzkoušet na vlastní zažívání?

21.  2.  2020 |
Čemeřice – kráska, která si klidně rozkvete uprostřed zimy. Jak ji pěstovat?

Čemeřice – kráska, která si klidně rozkvete u…

Péče o ni je nenáročná, je ovšem potřeba vybrat správné stanoviště. Ještě důležitější je hlína, do níž čemeřici zasadíte. Když jí dopřejete, co potřebuje, bude vám dělat radost dlouhá léta.

9.  2.  2020 |