vytisknout velikost písma Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Dlouho před tím, než Kolumbus objevil Ameriku, objevili její původní obyvatelé kukuřici. Jim tedy vděčíme za všechny dnes známé typy, vypěstované z původní divoké trávy. Díky velkozrnné kukuřici přestali lidé za potravou kočovat a usadili se jako zemědělci.

Od kukuřice krmné k lahůdkové

Na polích se ve velkém pěstuje kukuřice na zrno (Zea mays indentata), říká se jí krmná nebo také „koňský zub“, a sice pro podobnost semen se zuby koně. Je to velice důležitá plodina pro výrobu škrobu, potravin a mouky.

Kukuřice obecná (Zea mays indurata) se liší tvarem zrn, která jsou kratší, tvrdá a kulatější. Má podobné využití, ale u nás se moc nepěstuje. Rozšířená je spíše v zámoří, hlavně v Jižní Americe.

Klepněte pro větší obrázek
Odrůdy lahůdkové kukuřice s malými úzkými klásky jsou vhodné k nakládání do láku

Cukrová kukuřice (Zea mays invar. saccharata) bude zajímat zahrádkáře. Je zařazena mezi zeleninu a konzumuje se syrová nebo na mnoho způsobů v kuchyňské úpravě. Semena obsahují hodně cukru, vitaminu B i vlákniny. 

Pukancovou kukuřici (Zea mays everta) znají milovníci popcornu v podobě pražených puklých zrn. Díky vysokému obsahu škrobu bobtnajícího při zahřátí jsou pražená zrna mnohem větší, než byla v původní velikosti.

Klepněte pro větší obrázek
Indiánská nebo také peruánská kukuřice se zrny různých barev a odstínů v jednom klasu

Moučná kukuřice (Zea mays amylacea) má měkká zrna složená převážně ze škrobovin. Používá se k výrobě mouky na speciální pečivo (tortilly a podobně), bývá i barevná. U nás se nepěstuje, takže ji uvádím spíše pro zajímavost.

Zbývá ještě indiánská kukuřice, druh s menšími klasy a různobarevnými zrny. Jedná se o kukuřici okrasnou, která je využívána jako dekorace. Vypadá úžasně, a tak není divu, že její obliba se mezi pěstiteli rychle šíří.

Poznáte zralá zrna?

Doba kukuřičné sklizně je tu, a tak je potřeba vědět, kdy se do této činnosti pustit. Jak zaschnou kukuřici „vlasy“, zkuste rozbalit klas a dloubnout nehtem do zrnka. Pokud je měkké a tekutina vodová, ještě je na sklizeň čas.

Ze zralého zrna po narušení prýští mléčná tekutina, zato přezrálé zrno je jen moučnatě škrobovité. Sklizené klasy nechte v suknicích, loupejte je až před úpravou, aby neztrácely chuť.

Klepněte pro větší obrázek
Těsně před zráním začnou vlákna klasů kukuřice zasychat. V té době zkontrolujte její zralost

Vařte ji bez soli!

Kukuřici můžete jíst syrovou, kuchyňsky upravovat vařením či v mikrovlnné troubě, grilovat i zamrazovat. Syrové klasy neskladujte dlouho, moučnatí a ztrácí svěží chuť. Při vaření kukuřice nepřidávejte do vody sůl, zrna by ztvrdla, přidejte ale lžíci cukru – zvýrazní se chuť i vůně.

S kukuřicí si nejen pochutnáte, ale i polepšíte: látky v zrnech obsažené zahání stres a zásobí mozek okamžitou energií. Odbourávají také únavu a podrážděnost, podporují soustředění a zvyšují vaši odolnost proti špatným náladám.

Sladké klasy na zahradě

Pokud vám lahůdková kukuřice chutná, není problém vypěstovat si ji na zahradě. Semena (odrůda může být i barevná) se vysévají v době, kdy má půda teplotu alespoň osm stupňů. Hybridy ji chtějí ještě prohřátější, s výsevem není radno spěchat, protože při nižších teplotách nevyklíčí.

Předpěstování je možné od března ve skleníku, asi po pěti týdnech jsou sazeničky vhodné k vysazování. Před výsadbou je aspoň deset dní otužujte. Přesazování se nebojte, kukuřice je snáší velmi dobře. Rostliny vysazujte na dvacet pět centimetrů od sebe, řádky by měly mít vzdálenost tak sedmdesát pět centimetrů.

Předpěstováním získáte o tři týdny časnější sklizeň. Pro postupnou (prodlouženou) sklizeň vysévejte kukuřici postupně v intervalu dvou týdnů, další jarní výsevy po oteplení už nemusíte předpěstovávat.

Klepněte pro větší obrázek
Rostliny z přímého výsevu je třeba vyjednotit, přebývající sazenice můžete použít k výsadbě dalšího řádku

Milovnice slunce a tepla

Kukuřice je poměrně vysoká rostlina. Myslete na to při výsadbě, aby vám nestínila záhony s jinou zeleninou. Potřebuje plně osluněný záhon a k sobě pár dalších jedinců kvůli opylení.

Pyl přenáší vítr na velké vzdálenosti, proto sladkou kukuřici nepěstujte poblíž jiného druhu, aby se vzájemně neopylovaly. Protože je kukuřice vysoká a mělce kořenící, je dobré k ní postupně nahrnovat zeminu po celé délce řádku (nízký hrůbek), aby měla dostatečnou stabilitu.

Do větrných poloh se příliš nehodí. Zemina jí vyhovuje propustná, s dostatkem dusíku. Během růstu lze kukuřici mělce okopávat, zálivku přivítá až v počátku kvetení a vývoje klasů.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži 2: Vyklízení šatníku mě bolelo nejvíc

Minimalistická výzva na vlastní kůži 2: Vyklí…

Můj domov o rozloze 50 m² přetékal věcmi. Žijeme tu čtyři a musíme se vejít. Takže když mě kamarádka vyzvala k měsíční minimalistické výzvě, což znamenalo vyhodit 465 věcí za měsíc, ráda jsem přijala. Jak mi to šlo na začátku, už jsem psala minulý týden, teď se pojďme podívat na šatník a papíry. A rovnou říkám, že to nebyla legrace.

13.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |