vytisknout velikost písma Vyzkoušejte: zelená dovolená v Bílých Karpatech

Vyzkoušejte: zelená dovolená v Bílých Karpatech

Pokud ještě nemáte vymyšleno, kam pojedete o letošních prázdninách na dovolenou, máme pro vás zajímavý tip. Vydejte se do Hostětína, kde se od 25. do 29. srpna můžete ubytovat v ekopenzionu Centra Veronica a účastnit se zajímavého programu, díky němuž se blíže seznámíte s malebnou přírodou Bílých Karpat, možnostmi zpracování přírodních materiálů, ovocnářskými tradicemi i domácí ekologií v praxi.

Pobyt je koncipován jako kombinace individuálních výletů po doporučených trasách, doplněný o každodenní společný program, setkávání a zážitky. Program bude časově upraven do jednotlivých dní podle počasí, jeho součástí budou například následující akce:

  • řemeslný workshop zaměřený na zpracování přírodních materiálů;
  • zoologická vycházka za plazy v Bílých Karpatech s odborníkem Mojmírem Vlašínem z Ekologického institutu Veronica;
  • bylinkový workshop;
  • lektorovaná exkurze po hostětínských ekologických projektech (celá vesnice funguje s využitím ekologické infrastruktury – výtopna na biomasu, kořenová čistírna odpadních vod, šetrné veřejné osvětlení, biomoštárna, řada solárních kolektorů a fotovoltaické elektrárny, pasivní dům);
Klepněte pro větší obrázek
Hostětín je proslavený jako ekologická vesnička, do které zavítal i britský princ Charles při své návštěvě České republiky
  • výlety s příběhem – v rámci individuálních (či po domluvě skupinových) výletů se můžete na základě nějakého příběhu vydat poznávat unikátní krajinu Moravských Kopanic s roztroušeným pasekářským osídlením, prozkoumáte majestátní horu Královec nad Valašskými Klobouky či zříceninu hradu Brumov-Bylnice, milovníci lázeňských měst se vydají na výlet do Luhačovic a ochutnávku minerálních pramenů.

Ubytování je zajištěno v ekopenzionu Centra Veronica, který je postaven jako moderní energeticky úsporný pasivní dům. Pro svůj provoz využívá obnovitelné zdroje energie i řadu přírodních materiálů (slaměné izolace, hliněné omítky či přírodní linoleum) a jako jediné ubytovací zařízení na Moravě nese certifikát Ekologicky šetrná služba.

Jak vypadá ukázková přírodní zahrada a sad 

Sadem a zahradou vede naučná stezka, která seznamuje návštěvníky s principy přírodních zahrad. Především pro děti je určeno vrbové bludiště, vrbová jurta s tunely, potok ke stavbě vodních hrází a vodních mlýnků a fazolové tee-pee. Při procházce sadem můžete využít pracovní listy Průvodce sadem, což je sada šesti otázek, hádanek a kvízů. Stáhnout si ho můžete na stránkách hostětínského Centra.

Klepněte pro větší obrázek
Jednou z činností Centra Veronica je záchrana starých a regionálních odrůd ovoce

V ceně 3590 Kč pro dospělé a 2190 Kč pro děti do deseti let je také domácí strava (polopenze plus 1x oběd), připravovaná především s využitím biopotravin a Fair trade produktů. Cena: 3590 Kč (děti do 10 let 2190 Kč). Pro více informací kontaktujte Mgr. Hanu Machů (e-mail: hana.machu@veronica.cz, telefon: 572 630 670, 739 569 264).

Foto: Centrum Veronica Hostětín

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovocné stromy v zimě?

Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovo…

Na zahradě je stále co dělat. A nejen na ní, při přebírání uskladněného ovoce zakopneme o staré hrábě, což nám připomene, že je čas na údržbu nářadí, postarat se o vysazené stromy a začít se připravovat na jaro.

2.  1.  2018 |
Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Kiwi už se stalo běžnou součástí jídelníčku i u nás. Většinou známe jen to zelené, není však jediné. Ochutnáte i plody jinak zbarvené?

3.  1.  2018 |