vytisknout velikost písma Vyzkoušejte: zelená dovolená v Bílých Karpatech

Vyzkoušejte: zelená dovolená v Bílých Karpatech

Pokud ještě nemáte vymyšleno, kam pojedete o letošních prázdninách na dovolenou, máme pro vás zajímavý tip. Vydejte se do Hostětína, kde se od 25. do 29. srpna můžete ubytovat v ekopenzionu Centra Veronica a účastnit se zajímavého programu, díky němuž se blíže seznámíte s malebnou přírodou Bílých Karpat, možnostmi zpracování přírodních materiálů, ovocnářskými tradicemi i domácí ekologií v praxi.

Pobyt je koncipován jako kombinace individuálních výletů po doporučených trasách, doplněný o každodenní společný program, setkávání a zážitky. Program bude časově upraven do jednotlivých dní podle počasí, jeho součástí budou například následující akce:

  • řemeslný workshop zaměřený na zpracování přírodních materiálů;
  • zoologická vycházka za plazy v Bílých Karpatech s odborníkem Mojmírem Vlašínem z Ekologického institutu Veronica;
  • bylinkový workshop;
  • lektorovaná exkurze po hostětínských ekologických projektech (celá vesnice funguje s využitím ekologické infrastruktury – výtopna na biomasu, kořenová čistírna odpadních vod, šetrné veřejné osvětlení, biomoštárna, řada solárních kolektorů a fotovoltaické elektrárny, pasivní dům);
Klepněte pro větší obrázek
Hostětín je proslavený jako ekologická vesnička, do které zavítal i britský princ Charles při své návštěvě České republiky
  • výlety s příběhem – v rámci individuálních (či po domluvě skupinových) výletů se můžete na základě nějakého příběhu vydat poznávat unikátní krajinu Moravských Kopanic s roztroušeným pasekářským osídlením, prozkoumáte majestátní horu Královec nad Valašskými Klobouky či zříceninu hradu Brumov-Bylnice, milovníci lázeňských měst se vydají na výlet do Luhačovic a ochutnávku minerálních pramenů.

Ubytování je zajištěno v ekopenzionu Centra Veronica, který je postaven jako moderní energeticky úsporný pasivní dům. Pro svůj provoz využívá obnovitelné zdroje energie i řadu přírodních materiálů (slaměné izolace, hliněné omítky či přírodní linoleum) a jako jediné ubytovací zařízení na Moravě nese certifikát Ekologicky šetrná služba.

Jak vypadá ukázková přírodní zahrada a sad 

Sadem a zahradou vede naučná stezka, která seznamuje návštěvníky s principy přírodních zahrad. Především pro děti je určeno vrbové bludiště, vrbová jurta s tunely, potok ke stavbě vodních hrází a vodních mlýnků a fazolové tee-pee. Při procházce sadem můžete využít pracovní listy Průvodce sadem, což je sada šesti otázek, hádanek a kvízů. Stáhnout si ho můžete na stránkách hostětínského Centra.

Klepněte pro větší obrázek
Jednou z činností Centra Veronica je záchrana starých a regionálních odrůd ovoce

V ceně 3590 Kč pro dospělé a 2190 Kč pro děti do deseti let je také domácí strava (polopenze plus 1x oběd), připravovaná především s využitím biopotravin a Fair trade produktů. Cena: 3590 Kč (děti do 10 let 2190 Kč). Pro více informací kontaktujte Mgr. Hanu Machů (e-mail: hana.machu@veronica.cz, telefon: 572 630 670, 739 569 264).

Foto: Centrum Veronica Hostětín

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |