vytisknout velikost písma Vyzkoušejte „římana”

No sláva, už nemusíme shánět zahraniční odrůdy a konečně si můžeme pěkně po česku vypěstovat pravý římský salát. Co si s ním počít? A jaké odrůdy jsou na trhu? To vše se dozvíte z našeho článku.
Vyzkoušejte „římana”
Dlouhé, úzké a křehké listy lehce nahořklé chuti – tak takhle vypadá římský salát, Lactuca sativa var. romana. Jak je podle latinského názvu patrné, nejvíce se pěstuje v Itálii. Parmská šunka, losos, pomeranč a pikantní dresink jsou rovnocennými společníky křehkých listů, protože mísa čerstvého salátu zklidní nervy a zaručí klidný spánek.

Klepněte pro větší obrázek
Salát vašemu zdraví prospěje

To věděli už staří Římané, proto salát nesměl chybět na žádné velké hostině. Kromě tradičního syrového salátu se „říman“ konzumuje dušený, zapékaný nebo vařený v polévce. Všeobecně salát obsahuje hodně vlákniny, karoten, komplex vitaminů B, vitamin C a železo. Látka lactucin, která je v něm obsažená, příznivě ovlivňuje trávení, uvolňuje křeče a celkově uklidňuje.

Kde vzal své jméno?

Zeleninou a ovocem se člověk živil téměř odjakživa. Zpočátku sbíral kořínky, plody, houby a divoce rostoucí rostliny. Až s rozvojem zemědělství se rozmanitost stravy zvětšovala. Na římské tabuli bychom našli například celerový salát s olivami, pikantní cibulky nebo čerstvý fenykl. Mimochodem, salát dostal pojmenování podle latinského výrazu „herba salta“, který se používal pro osolené rostliny (zeleninu, byliny).

Římský salát je náš

Základem dobré sklizně je volba vhodné odrůdy pro každé pěstební období. Zelený římský salát Athos je odrůda vhodná pro pěstování systémem Babyleaf, o němž jsme psali v únorovém článku „Saláty jako z růže květ“.

Jedná se o výsev na záhon na široko, ale nejlépe do řádků vzdálených deset až dvanáct centimetrů. Hustý porost římskému salátu nevadí, naopak, sklízí se velmi brzo a výtěžnost je na malé ploše velmi vysoká.

Mezi letošní novinky patří unikátní odrůda římského salátu Globus s velkými kulovitými a dobře uzavřenými hlávkami, jehož bublinaté a křehké listy vytvářejí volnou, protáhlou hlávku.

Pěstitelé mají letos jedinečnou příležitost vyzkoušet i první českou odrůdu římského salátu pro jarní a podzimní výsev. Gelban má hlávky se světle až žlutozelenými listy odolnými vůči všem rasám plísně salátové.

Klepněte pro větší obrázek
Pěstování salátů není obtížné

Postupná sklizeň

Saláty jsou chladnomilné rostliny, které nejlépe prospívají při teplotách od deseti do dvaceti stupňů Celsia. Daří se jim na slunečném stanovišti a v horkém počasí ocení mírné zastínění. Pro dobrý pěstitelský výsledek jsou důležité chladné noci.

I když salát není zařazen do skupiny náročných zelenin, potřebuje úrodnou půdu schopnou udržet vláhu. Římský salát vyséváme každý týden od konce jara až do začátku léta a pak až na podzim. Sejeme do řádků vzdálených třináct centimetrů a po vzejití rostlinky vyjednotíme na dva a půl centimetru od sebe.

Klepněte pro větší obrázek
S výsevem římského salátu začneme koncem jara

Úroda nadvakrát

K dobrému růstu salát potřebuje dostatek vody. Nejlépe je zalévat jej ráno, aby listy rychle oschly, tím omezíme riziko napadení houbovými chorobami. Postupná sklizeň křehkých listů „římana“ nastává asi za čtyři týdny od vysetí.

Listy řežeme asi dva a půl centimetru nad zemí, když dorostou výšky osmi až dvanácti centimetrů. Na druhou sklizeň se můžeme těšit o tři až osm týdnů později. Římský salát dozrává později než ostatní odrůdy a je vhodnější pro chladné klima.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |