vytisknout velikost písma Vyzkoušejte „římana”

No sláva, už nemusíme shánět zahraniční odrůdy a konečně si můžeme pěkně po česku vypěstovat pravý římský salát. Co si s ním počít? A jaké odrůdy jsou na trhu? To vše se dozvíte z našeho článku.
Vyzkoušejte „římana”
Dlouhé, úzké a křehké listy lehce nahořklé chuti – tak takhle vypadá římský salát, Lactuca sativa var. romana. Jak je podle latinského názvu patrné, nejvíce se pěstuje v Itálii. Parmská šunka, losos, pomeranč a pikantní dresink jsou rovnocennými společníky křehkých listů, protože mísa čerstvého salátu zklidní nervy a zaručí klidný spánek.

Klepněte pro větší obrázek
Salát vašemu zdraví prospěje

To věděli už staří Římané, proto salát nesměl chybět na žádné velké hostině. Kromě tradičního syrového salátu se „říman“ konzumuje dušený, zapékaný nebo vařený v polévce. Všeobecně salát obsahuje hodně vlákniny, karoten, komplex vitaminů B, vitamin C a železo. Látka lactucin, která je v něm obsažená, příznivě ovlivňuje trávení, uvolňuje křeče a celkově uklidňuje.

Kde vzal své jméno?

Zeleninou a ovocem se člověk živil téměř odjakživa. Zpočátku sbíral kořínky, plody, houby a divoce rostoucí rostliny. Až s rozvojem zemědělství se rozmanitost stravy zvětšovala. Na římské tabuli bychom našli například celerový salát s olivami, pikantní cibulky nebo čerstvý fenykl. Mimochodem, salát dostal pojmenování podle latinského výrazu „herba salta“, který se používal pro osolené rostliny (zeleninu, byliny).

Římský salát je náš

Základem dobré sklizně je volba vhodné odrůdy pro každé pěstební období. Zelený římský salát Athos je odrůda vhodná pro pěstování systémem Babyleaf, o němž jsme psali v únorovém článku „Saláty jako z růže květ“.

Jedná se o výsev na záhon na široko, ale nejlépe do řádků vzdálených deset až dvanáct centimetrů. Hustý porost římskému salátu nevadí, naopak, sklízí se velmi brzo a výtěžnost je na malé ploše velmi vysoká.

Mezi letošní novinky patří unikátní odrůda římského salátu Globus s velkými kulovitými a dobře uzavřenými hlávkami, jehož bublinaté a křehké listy vytvářejí volnou, protáhlou hlávku.

Pěstitelé mají letos jedinečnou příležitost vyzkoušet i první českou odrůdu římského salátu pro jarní a podzimní výsev. Gelban má hlávky se světle až žlutozelenými listy odolnými vůči všem rasám plísně salátové.

Klepněte pro větší obrázek
Pěstování salátů není obtížné

Postupná sklizeň

Saláty jsou chladnomilné rostliny, které nejlépe prospívají při teplotách od deseti do dvaceti stupňů Celsia. Daří se jim na slunečném stanovišti a v horkém počasí ocení mírné zastínění. Pro dobrý pěstitelský výsledek jsou důležité chladné noci.

I když salát není zařazen do skupiny náročných zelenin, potřebuje úrodnou půdu schopnou udržet vláhu. Římský salát vyséváme každý týden od konce jara až do začátku léta a pak až na podzim. Sejeme do řádků vzdálených třináct centimetrů a po vzejití rostlinky vyjednotíme na dva a půl centimetru od sebe.

Klepněte pro větší obrázek
S výsevem římského salátu začneme koncem jara

Úroda nadvakrát

K dobrému růstu salát potřebuje dostatek vody. Nejlépe je zalévat jej ráno, aby listy rychle oschly, tím omezíme riziko napadení houbovými chorobami. Postupná sklizeň křehkých listů „římana“ nastává asi za čtyři týdny od vysetí.

Listy řežeme asi dva a půl centimetru nad zemí, když dorostou výšky osmi až dvanácti centimetrů. Na druhou sklizeň se můžeme těšit o tři až osm týdnů později. Římský salát dozrává později než ostatní odrůdy a je vhodnější pro chladné klima.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

28.  11.  2018 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

11.  12.  2018 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

5.  12.  2018 |
Vánoční stromek v květináči: Je lepší smrk, borovice, nebo jedle?

Vánoční stromek v květináči: Je lepší smrk, b…

Umělý vánoční strom nevoní, řezaný opadává, a proto upřednostňujete stromek živý v květináči? Který zvolit? Poradíme vám, jaké mají jednotlivé druhy stromků vlastnosti a jak se o ně postarat, aby pobyt v teple přežily.

včera |
Jak pěstovat vánoční kaktus, aby za rok opět vykvetl?

Jak pěstovat vánoční kaktus, aby za rok opět …

Kvetoucí vánoční kaktus je právě teď ozdobou mnoha domácností. Co myslíte, přežije u vás do příštích Vánoc? Nemáte-li s jeho pěstováním zkušenosti, přečtěte si, jak o něj pečovat tak, aby za rok opět vykvetl.

4.  12.  2018 |