Svařené víno k vánoční pohodě neodmyslitelně patří. Klasický recept zná snad každý, proto vám dnes chceme představit méně tradiční varianty jeho přípravy.
Jaké víno na svařák?
Nejdříve ale jedno upozornění. Není pravda, že z lepšího vína uděláte lepší svařák. Kvalitní víno svařením znehodnotíte. Z vína, které nemá výjimečnou chuť, ovšem svařením a vhodným okořeněním můžete vytvořit nápoj, na němž si pochutnáte.
Svařené červené víno po skandinávsku
Ingredience:
- 1 l červeného vína
- 6 hřebíčků
- 150 g cukru
- skořice
- pomerančová a citronová kůra
- 60 g rozinek
- 100 g mandlí
Postup:
Do vína dejte hřebíček, skořici, cukr, kousek pomerančové i citronové kůry a svařte jej. V jedné nádobě smíchejte naloupané mandle a rozinky. Poté do ní přeceďte víno a ještě chvíli je vařte, aby se všechny chutě dostatečně prolnuly.
Svařené víno s ovocem
Ingredience:
- 1 l červeného vína
- 6 hřebíčků
- 150 g cukru
- skořice
- pomerančová a citronová kůra
- šťáva z jednoho pomeranče a citronu
Postup:
Do vína přidejte hřebíček, cukr, skořici a kousek pomerančové a citronové kůry. Svařené víno přeceďte a přilijte do něj šťávu z jednoho pomeranče a citronu. Před podáváním nápoj ozdobte pomerančovým nebo citronovým plátkem.
Svařené víno s rumem
Ingredience:
- 1 l červeného vína
- 6 hřebíčků
- 150 g cukru
- skořice
- vanilka
- badyán
- anýz
- fenykl
- dvě jablka
- dvě hrušky
- 0,3 l rumu
Postup:
Do vína přidejte koření a cukr a začněte svařovat. Zhruba pět minut před dokončením procesu přilijte rum. Ovoce nakrájejte na kousky a vložte do již hotového nápoje.