vytisknout velikost písma Vyzkoušejte netradiční bramborovou bábovku

Vyzkoušejte netradiční bramborovou bábovku

Bábovka patří bezesporu k nejoblíbenějším sladkostem, které si rádi dopřáváme. Asi znáte bábovku olejovou, rumovou, jablečnou, tvarohovou či mramorovou. Vyzkoušeli jste ji ale už někdy připravit z brambor? Pokud ne, zkuste to. Uvidíte, že náš recept vás příjemně překvapí.

Jaké ingredience budete potřebovat

Na přípravě bramborové bábovky je příjemné, že snad vše, z čeho ji budete dělat, mívá člověk běžně v lednici a ve spíži, takže nemusí nakupovat nic speciálního.

  • 250 g brambor (varný typ C) 
  • 200 g másla nebo jiného tuku
  • 250 g cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 70 ml smetany
  • 4 vejce
  • 50 g hrozinek
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
 

Aby vám brambory dlouho vydržely

Pokud si brambory sami pěstujete nebo jste si jich koupili víc do zásoby, skladujte je v tmavé, dobře větratelné místnosti, kde nemrzne, ale je chladno a sucho. Teplota by se ideálně měla pohybovat od 4 do 6 stupňů Celsia a relativní vlhkost kolem 55 procent.

 

Jak postupovat

Oloupejte brambory a dejte je vařit. Poté oddělte žloutky od bílků. Žloutky našlehejte spolu s cukrem, vanilkovým cukrem a máslem do husté pěny. Do ní vmíchejte už vychladlé a prolisované brambory a smetanu. Poté do vzniklé hmoty přidejte mouku, prášek do pečiva a hrozinky.

Vše nakonec odlehčete sněhem, který vyšleháte z bílků. Po důkladném promíchání ingrediencí umístěte hmotu do vymazané a vysypané formy. Bábovku nechte péct zhruba pětačtyřicet minut při sto osmdesáti stupních Celsia.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

15.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

18.  9.  2018 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce. Jak rozeznat tento jedovatý žampion, který vás může dostat do nemocnice, od žampionu jedlého?

31.  7.  2018 |