vytisknout velikost písma Vyzkoušejte netradiční bramborovou bábovku

Vyzkoušejte netradiční bramborovou bábovku

Bábovka patří bezesporu k nejoblíbenějším sladkostem, které si rádi dopřáváme. Asi znáte bábovku olejovou, rumovou, jablečnou, tvarohovou či mramorovou. Vyzkoušeli jste ji ale už někdy připravit z brambor? Pokud ne, zkuste to. Uvidíte, že náš recept vás příjemně překvapí.

Jaké ingredience budete potřebovat

Na přípravě bramborové bábovky je příjemné, že snad vše, z čeho ji budete dělat, mívá člověk běžně v lednici a ve spíži, takže nemusí nakupovat nic speciálního.

  • 250 g brambor (varný typ C) 
  • 200 g másla nebo jiného tuku
  • 250 g cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 70 ml smetany
  • 4 vejce
  • 50 g hrozinek
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
 

Aby vám brambory dlouho vydržely

Pokud si brambory sami pěstujete nebo jste si jich koupili víc do zásoby, skladujte je v tmavé, dobře větratelné místnosti, kde nemrzne, ale je chladno a sucho. Teplota by se ideálně měla pohybovat od 4 do 6 stupňů Celsia a relativní vlhkost kolem 55 procent.

 

Jak postupovat

Oloupejte brambory a dejte je vařit. Poté oddělte žloutky od bílků. Žloutky našlehejte spolu s cukrem, vanilkovým cukrem a máslem do husté pěny. Do ní vmíchejte už vychladlé a prolisované brambory a smetanu. Poté do vzniklé hmoty přidejte mouku, prášek do pečiva a hrozinky.

Vše nakonec odlehčete sněhem, který vyšleháte z bílků. Po důkladném promíchání ingrediencí umístěte hmotu do vymazané a vysypané formy. Bábovku nechte péct zhruba pětačtyřicet minut při sto osmdesáti stupních Celsia.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |