vytisknout velikost písma Vyzkoušejte netradiční bramborovou bábovku

Vyzkoušejte netradiční bramborovou bábovku

Bábovka patří bezesporu k nejoblíbenějším sladkostem, které si rádi dopřáváme. Asi znáte bábovku olejovou, rumovou, jablečnou, tvarohovou či mramorovou. Vyzkoušeli jste ji ale už někdy připravit z brambor? Pokud ne, zkuste to. Uvidíte, že náš recept vás příjemně překvapí.

Jaké ingredience budete potřebovat

Na přípravě bramborové bábovky je příjemné, že snad vše, z čeho ji budete dělat, mívá člověk běžně v lednici a ve spíži, takže nemusí nakupovat nic speciálního.

  • 250 g brambor (varný typ C) 
  • 200 g másla nebo jiného tuku
  • 250 g cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 70 ml smetany
  • 4 vejce
  • 50 g hrozinek
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
 

Aby vám brambory dlouho vydržely

Pokud si brambory sami pěstujete nebo jste si jich koupili víc do zásoby, skladujte je v tmavé, dobře větratelné místnosti, kde nemrzne, ale je chladno a sucho. Teplota by se ideálně měla pohybovat od 4 do 6 stupňů Celsia a relativní vlhkost kolem 55 procent.

 

Jak postupovat

Oloupejte brambory a dejte je vařit. Poté oddělte žloutky od bílků. Žloutky našlehejte spolu s cukrem, vanilkovým cukrem a máslem do husté pěny. Do ní vmíchejte už vychladlé a prolisované brambory a smetanu. Poté do vzniklé hmoty přidejte mouku, prášek do pečiva a hrozinky.

Vše nakonec odlehčete sněhem, který vyšleháte z bílků. Po důkladném promíchání ingrediencí umístěte hmotu do vymazané a vysypané formy. Bábovku nechte péct zhruba pětačtyřicet minut při sto osmdesáti stupních Celsia.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |