vytisknout velikost písma Výživa okurek: základ bohaté úrody

Kdo pěstuje okurky, spolehlivě potvrdí, že v nárocích na kvalitní a výživnou půdu je plodová zelenina nepřekonatelná. Poradíme vám proto, čím okurky nakrmit a co jim dopřát, aby rostly jako z vody.
Výživa okurek: základ bohaté úrody

V čem jsou okurky jiné než ostatní zelenina?

Botanicky se okurka řadí mezi jednoleté byliny s plazivou lodyhou. Důležitou roli z hlediska výživy hrají její kořeny, jež jsou uloženy mělce pod povrchem půdy a jsou poměrně málo rozvětvené.

Proto chudý kořenový systém zpracovává dodávané živiny postupně, je náchylný na sucho i přemokření a nesnáší okopávání. Jakákoliv nevyrovnanost ve výživě se projeví na listech, tvorbě květů a později i plodech. Chcete-li sklízet dostatek pěkných okurek, je třeba rostlinám dopřát kvalitní půdu a hnojivo.  

Klepněte pro větší obrázek
Okurky potřebují přesně dávkovanou výživu 

Počítejte s tím, že okurka je choulostivá a náročná primadona

Je jedno, pěstujete-li okurky na záhoně či ve skleníku. Pěkně vyzrálý hnůj je základním kamenem dobré úrody. Živiny v přírodní formě jsou pro rostliny nejvhodnější z hlediska dobrého zdravotního stavu.

Neduživé rostliny mnoho úrody nepřinesou a stejně tak i přehnojení může přinést řadu potíží, kdy dochází k fyziologickým poruchám na listech, květech i plodech. Pořádnou dávku živin připravte okurkám ještě před výsadbou. Záhon zásobený vyzrálým hnojem ale nároky okurky na výživu nestačí pokrýt. Ptáte se proč?

Hnůj má totiž za úkol spíše upravit strukturu půdy než rostlinu„živit“. Ano, v kvalitním hnoji je sice obsažen převážně dusík v přijatelné formě pro rostliny, ale to na celou sezonu nestačí. Pro okurky není důležité jen množství živin, ale především „pestrá strava“.  

Tři králové: dusík, fosfor a draslík

Důležitými prvky pro dobrý tvar plodů jsou draslík a fosfor a pro vybarvení plodů je to dusík. Nedostatek draslíku zabraňuje části plodu u stopky, aby se správně vyvinula. Typickou a častou chorobou, jež se na okurkách při nedostatku draslíku projeví, je mezižeberní nekróza na listech.

Typické jsou pro ni výrazně ohraničené žluté skvrny, které později zasychají. V listu zůstávají dírky a ten později usychá. Rostlina ztrácí asimilační plochu a samozřejmě přestane kvést i plodit.

Klepněte pro větší obrázek
Znaky nekrózy nelze přehlédnout  

Častější než nedostatek draslíku je jeho přebytek – ten způsobuje nepoměr ve výživě. Přehnojení draslíkem se totiž daleko dříve projeví ve formě takzvané kalciózy, což je nedostatek vápníku. Poměr draslíku a vápníku jdou spolu ruku v ruce. Je-li v půdě draslíku více, než je potřeba, není rostlina schopna přijmout vápník v dostatečném množství.  

Nedostatek fosforu způsobuje matně bronzově zelené zbarvení plodů. Nejdříve to však poznáte na okrajích listů, kde se tvoří nepravidelné zasychající skvrny. O tom, že byste okurky fosforem přehnojili, si nedělejte starosti, protože takový případ není znám.  

S dávkováním opatrně, dusík může opravdu dusit!

Je známo, že vysoké dávky dusíku způsobují oddálení počátku kvetení, na druhé straně jeho nízké dávky během dozrávání plodů mají za následek snížení počtu vyvinutých plodů. Přehnojení je daleko víc nebezpečné (a častější) než nedostatek.

Rostliny sice rostou jako o závod, tvoří dostatek zelené hmoty, ale špatně plodí. Projevuje se to shazováním nasazených malých plůdků a samozřejmě i sníženou odolností vůči chorobám. 

Kdo se postará o silný a zdravý růst?

Stejně jako u člověka, kdy organismus potřebuje pro stavbu kostí vápník, tak i rostlina okurky začne strádat, má-li tohoto prvku nedostatek. Deficit se projevuje postupně na celé rostlině. Příznaky nedostatku vápníku se projeví již na mladých listech.

Ty jsou sice pěkně zelené, ale lžícovitě se svinují směrem ke spodní straně listu. Rostlina pak přestane růst a na konci stonku začne zasychat Jedinou pomocí je při objevení prvních příznaků rychle vápník doplnit kapalným přípravkem Wuxal Kalcium.

Aplikuje se jako listová výživa krátce po nasazení plodů, opakovat ho musíte po dvou týdnech a naposledy jej použijete dva týdny před poslední sklizní. Prodává se ve čtvrtlitrovém balení a vůbec neuškodí jahodám, paprikám i rajčatům, které vápník potřebují stejně jako okurky, takže jednu lahvičku během sezony snadno spotřebujete.

Přehnojení ve většině případů nehrozí. Může se projevit jen na vápnitých půdách, kde hnojivo zvýší hodnotu pH. V tom případě mohou rostliny trpět nedostatkem mikroprvků, což se ale u okurek stává velmi zřídka.  

Jak a čím hnojit?

Příjem živin je ovlivněn kvalitou i strukturou půdy a rozumným zavlažováním. V suché půdě se živiny k rostlinám nedostanou, v přemokřené se zase vyplavují bez užitku do spodních vrstev.

Klepněte pro větší obrázek
Dodržíte-li naše rady, pochutnáte si na velké úrodě 

Pro základní hnojení můžete používat hnojiva v sypké, granulované nebo kapalné formě. Vždy se však podívejte na etiketu, co obsahují. Pro okurky jsou na trhu speciální komplexní hnojiva bez obsahu chloridů, na něž je tato zelenina velmi citlivá.

Z řady organominerálních hnojiv bych uvedla například vyzkoušené hnojivo Argomin s vyváženým poměrem živin smíchaných s rašelinou a guanem. Pro postupné uvolňování živin je pro okurky ideální granulovaný Cererit a k přihnojování na list Cererit v kapalné formě nebo Hortus.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |