vytisknout velikost písma Využijte volného dne a připravte si pampeliškový med!

Máte rádi med, ale bohužel se neřadíte mezi ty, kteří mají na zahradě pár úlů se včelkami, a tak si musíte každou sklenici s touto lahůdkou kupovat? Máme pro vás zajímavý recept, jenž je poměrně známý, přesto jej někteří lidé záměrně opomíjejí – nevěří totiž, že by rostlina mohla med nahradit. Pro začátek můžete tedy pampeliškový med zkusit vytvořit třeba z poloviční dávky ingrediencí, které uvádíme – sami pak uvidíte, jak vám bude chutnat.

Natrháno máte za chvíli

Natrháme čtyři sta květů pampelišek bez stonků. Pozor na to, abychom je měli z míst, kde neprojíždí každou chvíli auta, jež rostliny znečišťují výfukovými plyny. Květy osprchujeme, necháme okapat a vložíme do přiměřeně velkého hrnce. Poté je zalijeme dvěma litry vody a přidáme k nim dva citrony, které předem oloupeme a rozkrájíme na plátky. Vše necháme povařit čtvrt hodiny.

Počkáme si celý den

Potom povařené květy pampelišek odstavíme a necháme louhovat čtyřiadvacet hodin. Po uplynutí této doby přecedíme přes plátýnko a jemně vymačkáme. Přidáme dva kilogramy krystalového cukru a svaříme do hustoty medu či sirupu. Vzniklý produkt slijeme do sklenic a zavíčkujeme.

Jak si pochutnat

Výhodou tohoto rostlinného medu je skutečnost, že se nekazí. Můžete ho použít stejně jako včelí – do čaje, těsta, nákypů, kaší nebo asi nejtypičtěji – na krajíc chleba s máslem. Pokud vás recept zaujal, pusťte se do trhání květů co nejrychleji, aby vám neodkvetly!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |