vytisknout velikost písma Využijte volného dne a připravte si pampeliškový med!

Máte rádi med, ale bohužel se neřadíte mezi ty, kteří mají na zahradě pár úlů se včelkami, a tak si musíte každou sklenici s touto lahůdkou kupovat? Máme pro vás zajímavý recept, jenž je poměrně známý, přesto jej někteří lidé záměrně opomíjejí – nevěří totiž, že by rostlina mohla med nahradit. Pro začátek můžete tedy pampeliškový med zkusit vytvořit třeba z poloviční dávky ingrediencí, které uvádíme – sami pak uvidíte, jak vám bude chutnat.

Natrháno máte za chvíli

Natrháme čtyři sta květů pampelišek bez stonků. Pozor na to, abychom je měli z míst, kde neprojíždí každou chvíli auta, jež rostliny znečišťují výfukovými plyny. Květy osprchujeme, necháme okapat a vložíme do přiměřeně velkého hrnce. Poté je zalijeme dvěma litry vody a přidáme k nim dva citrony, které předem oloupeme a rozkrájíme na plátky. Vše necháme povařit čtvrt hodiny.

Počkáme si celý den

Potom povařené květy pampelišek odstavíme a necháme louhovat čtyřiadvacet hodin. Po uplynutí této doby přecedíme přes plátýnko a jemně vymačkáme. Přidáme dva kilogramy krystalového cukru a svaříme do hustoty medu či sirupu. Vzniklý produkt slijeme do sklenic a zavíčkujeme.

Jak si pochutnat

Výhodou tohoto rostlinného medu je skutečnost, že se nekazí. Můžete ho použít stejně jako včelí – do čaje, těsta, nákypů, kaší nebo asi nejtypičtěji – na krajíc chleba s máslem. Pokud vás recept zaujal, pusťte se do trhání květů co nejrychleji, aby vám neodkvetly!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |