vytisknout velikost písma Využijte volného dne a připravte si pampeliškový med!

Máte rádi med, ale bohužel se neřadíte mezi ty, kteří mají na zahradě pár úlů se včelkami, a tak si musíte každou sklenici s touto lahůdkou kupovat? Máme pro vás zajímavý recept, jenž je poměrně známý, přesto jej někteří lidé záměrně opomíjejí – nevěří totiž, že by rostlina mohla med nahradit. Pro začátek můžete tedy pampeliškový med zkusit vytvořit třeba z poloviční dávky ingrediencí, které uvádíme – sami pak uvidíte, jak vám bude chutnat.

Natrháno máte za chvíli

Natrháme čtyři sta květů pampelišek bez stonků. Pozor na to, abychom je měli z míst, kde neprojíždí každou chvíli auta, jež rostliny znečišťují výfukovými plyny. Květy osprchujeme, necháme okapat a vložíme do přiměřeně velkého hrnce. Poté je zalijeme dvěma litry vody a přidáme k nim dva citrony, které předem oloupeme a rozkrájíme na plátky. Vše necháme povařit čtvrt hodiny.

Počkáme si celý den

Potom povařené květy pampelišek odstavíme a necháme louhovat čtyřiadvacet hodin. Po uplynutí této doby přecedíme přes plátýnko a jemně vymačkáme. Přidáme dva kilogramy krystalového cukru a svaříme do hustoty medu či sirupu. Vzniklý produkt slijeme do sklenic a zavíčkujeme.

Jak si pochutnat

Výhodou tohoto rostlinného medu je skutečnost, že se nekazí. Můžete ho použít stejně jako včelí – do čaje, těsta, nákypů, kaší nebo asi nejtypičtěji – na krajíc chleba s máslem. Pokud vás recept zaujal, pusťte se do trhání květů co nejrychleji, aby vám neodkvetly!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |