Máte rádi med, ale bohužel se neřadíte mezi ty, kteří mají na zahradě pár úlů se včelkami, a tak si musíte každou sklenici s touto lahůdkou kupovat? Máme pro vás zajímavý recept, jenž je poměrně známý, přesto jej někteří lidé záměrně opomíjejí – nevěří totiž, že by rostlina mohla med nahradit. Pro začátek můžete tedy pampeliškový med zkusit vytvořit třeba z poloviční dávky ingrediencí, které uvádíme – sami pak uvidíte, jak vám bude chutnat.
Natrháno máte za chvíli
Natrháme čtyři sta květů pampelišek bez stonků. Pozor na to, abychom je měli z míst, kde neprojíždí každou chvíli auta, jež rostliny znečišťují výfukovými plyny. Květy osprchujeme, necháme okapat a vložíme do přiměřeně velkého hrnce. Poté je zalijeme dvěma litry vody a přidáme k nim dva citrony, které předem oloupeme a rozkrájíme na plátky. Vše necháme povařit čtvrt hodiny.
Počkáme si celý den
Potom povařené květy pampelišek odstavíme a necháme louhovat čtyřiadvacet hodin. Po uplynutí této doby přecedíme přes plátýnko a jemně vymačkáme. Přidáme dva kilogramy krystalového cukru a svaříme do hustoty medu či sirupu. Vzniklý produkt slijeme do sklenic a zavíčkujeme.
Jak si pochutnat
Výhodou tohoto rostlinného medu je skutečnost, že se nekazí. Můžete ho použít stejně jako včelí – do čaje, těsta, nákypů, kaší nebo asi nejtypičtěji – na krajíc chleba s máslem. Pokud vás recept zaujal, pusťte se do trhání květů co nejrychleji, aby vám neodkvetly!