vytisknout velikost písma Vytvořte si voňavý svícen z jehličí

Chcete si vyzdobit byt a provonět jej jehličnatými větévkami, ale chybí vám inspirace? Neváhejte a pusťte se podle mého návodu do výroby vánočního svícnu. Je to jednoduché a navíc levné.

Co budete potřebovat?

  • vymytý široký kalíšek od jogurtu nebo jakákoliv miska či talíř;
  • hmotu pro živé kytky (oasis), která se dá namočit, aby si z ní větévky braly vodu. Koupíte ji ve velkých obchodech pro kutily i v klasickém květinářství;
  • různé ozdoby ve formě jablíček, lístků, hrušek a podobně, jež seženete ve stejných obchodech;
  • jehličnaté větvičky;
Klepněte pro větší obrázek
Věcí, které budete potřebovat, je sice poměrně hodně, ale všechny jsou levné, takže se nemusíte obávat, že by vás výroba svícnu stála moc peněz
  • nůžky a štípačky;
  • svíčku;
  • drátek na připevnění různých druhů koření nebo nasušeného ovoce;
  • hřebík.

Čím začít?

Postup je opravdu velmi jednoduchý a na pomoc vám mohou přijít i děti. Dávejte akorát pozor, aby se nezranily o pichlavé jehličnaté větvičky.

Nejprve si napusťte do umyvadla vodu a ponořte do ní hmotu. Chvíli počkejte, až se do ní voda pořádně nasákne. Hmotu pak vložte do vymytého kalíšku od jogurtu. V tom tkví celá příprava, teď už nastává čas, kdy můžete pustit na uzdu svoji fantazii. Začínáme totiž zdobit.

Klepněte pro větší obrázek
Jako základ vám poslouží kelímek od jogurtu a hmota na živé květiny

Vytváříme aranžmá

Dále je to opravdu velmi jednoduché. Pomocí nůžek ostříhejte větvičky tak, aby se vám jejich délka líbila a hodila se na svícen. Zeleň postupně doplňujte dalšími ozdůbkami – mohou být rostlinné či umělé, podle toho, co upřednostňujete.

Klepněte pro větší obrázek
Větvičky a ozdoby jednoduše zapíchejte do namočené hmoty

Preferujete-li přírodní materiál, stačí si nasušit jablíčka a jako ozdobu použít křížaly. Voní vám mandarinky, pomeranče a citrony? I tyto nasušené plody lze použít. Uřízněte plátek ovoce a nechte jej pár dní na kamnech.

Chcete si provonět byt kořením? Není problém na drátek připevnit kousek celé skořice, badyán nebo muškátový oříšek. Pokud máte rádi procházky po lesích, na svícen se hodí i šiška, kaštan nebo ořech.

Možností k dozdobení je opravdu nepřeberné množství a záleží pouze na vás, jaké předměty, ovoce nebo koření na svícen připevníte.

Klepněte pro větší obrázek
Svíčka korunuje celé dílo

Jak nezničit svíčku

Vezměte si hřebík a uštípněte z něj hlavičku. Půlku hřebíku si rozžhavte pomocí zapalovače a rychle zasuňte ze spodní strany svíčky. Chvíli ještě počkejte, až kov vychladne.

Pak stejně jako jste přidávali větvičky, připevněte do hmoty i svíčku. Pokud byste hřebík nenahřáli, při jeho vsunování do svíčky byste ji s největší pravděpodobností zničili.

Je tu však jedna důležitá věc, na kterou si musíte dávat pozor. Pokud plánujete stejně jako já, že svícen nebude určený jen k vystavení, a budete svíčky na něm chtít zapálit, připevněte je tak, aby jehličí a ostatní ozdoby nemohly shořet!

Klepněte pro větší obrázek
Na vánočním stole má být věnec vystřídán svícnem

Svícen zcela podle tradic

Každý asi víte, že svíčky na adventním věnci se zapalují postupně, každou adventní neděli jedna. Málokdo ale tuší, že na Štědrý den už se tyto svíčky zapalovat nemají. Místo nich se totiž používá svícen s jednou svící, která je bílá. Ta má ozářit byt a vnést do něj světlo a život.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |