vytisknout velikost písma Vytvořte si pestrobarevnou silvestrovskou tabuli

Poslední den v roce má být slavnostní tabule jásavá, pestrá a hýřivá. Exotikou dýchající dekorace z ovoce a zeleniny jsou mnohem barevnější a lákavější než chlebíčky a obložené mísy tradičně ozdobené.

Možná přijde i kouzelník

Příběh gastronomického dekoratéra Luďka Procházky připomíná nesnadný začátek génia, který na rozdíl od jiných vystoupil až na vrchol kulinářského Olympu a dnes je uznávaným odborníkem zvláštní disciplíny – kuchařské artistiky – doma i ve světě.  

Pamatuji se, když Luděk Procházka začínal vyřezávat obdivuhodné ornamenty do vodních melounů na oslavách svatého Vavřince na pražském Výstavišti, kde se každoročně prezentují gastronomické firmy. 

Seděl na malé stoličce u obyčejného kempinkového stolku s umakartovou deskou s vystaveným melounem před sebou, u ruky kazetu s dlátky a nožíky a pilně se věnoval své práci. Z melounu byl najednou košík na ovoce jakoby upletený ze zeleného proutí, labuť se štíhlým krkem jen plout po hladině nebo nevídaný exotický květ.

Klepněte pro větší obrázek
Některá díla jsou tak působivá, až se nás zmocňuje pocit, že je škoda je jíst

V té době u nás dosud nevídaných dekorací z ovoce a zeleniny se u jeho stolku zvědavě zastavovali návštěvníci oslav, profesionální kuchaři, majitelé restaurací, cukráři i barmani.

A všichni bez dechu sledovali úžasný koncert hbitých a přitom přesných pohybů rukou dekoratéra, který z obyčejných plodů vytvářel malá umělecká díla. Tehdy byl totiž jediný, kdo ovládal umění vyřezávání ozdob z ovoce a zeleniny.  

V disciplíně ve světě zvané carving se pořádají gastronomické soutěže, na nichž pan Procházka získal řadu významných cen. Poslední zlato do své rozsáhlé sbírky ocenění si přivezl loni ze světové kuchařské výstavy v Lucemburku.

Jak léta ubíhala, vychoval si průkopník českého dekoru zdatné nástupce, založil kurzy pro zájemce o vyřezávání a napsal řadu knih, z nichž známý titul Čarujeme se zeleninou se na pultech knihkupectví nikdy dlouho neohřeje.  

Z čeho ozdoby vyřezávat?

Čerstvý materiál je polovina úspěchu. Zvadlé, nahnilé nebo poškozené ovoce a zelenina se pro dekorační vyřezávání nehodí. Schází jim pružnost, dekorace pak špatně drží tvar. Pro vyřezávání se nejlépe hodí ovoce se slupkou a výrazně barevně odlišnou dužninou.  

Vyřezávané ornamenty tak získají na plastičnosti. Nejčastěji se používá meloun, dýně, ananas či jablko a ze zeleniny nejlépe tvrdé plody, jako je mrkev, ředkvička, cibule a okurka.  

Klepněte pro větší obrázek
Poznáváte v květech exotické ovoce? 

Nejjednodušším ornamentem, jímž začíná každý dekoratér, je stylizovaný květ z mrkve, pórku a ředkviček. Složitější ornamenty, květy, zvířata, postavy či celé trojrozměrné kompozice zvládne jen účastník kurzu, který ale i pak doma poctivě trénuje minimálně jednu hodinu týdně. Ti nejšikovnější se prý už za rok mohou pokusit zabodovat na kuchařské soutěži.  

Stačí kuchyňský nůž?

S obyčejným krájecím nožem při vyřezávání zeleninových či ovocných dekorací nevystačíte. Pro začátek se hodí speciální thajský nůž, který má pracovní část trojúhelníkového tvaru s oboustranným ostřím.

Klepněte pro větší obrázek
S thajským nožem dokáže i člověk, který nic podobného nezkoušel, vykouzlit krásné tvary – co říkáte na jablko na fotce? Pokud se vám líbí, pusťte se do takové úpravy i vy a postupujte podle našeho návodu 

Pokročilejší dekoratéři potřebují dlátka tvaru V a U, vypichovače, odjádrovače, vykrajovátka, speciální zeleninový nůž a kvalitní ocílku na ostření nářadí. Nářadí na vyřezávání není běžně v prodeji, ale nůž i ostatní potřeby si lze objednat přes internet na adrese beran-catering.cz.  

Jablkový květ

I bez kurzu zvládne průměrně zdatný začátečník vyrobit pěknou dekoraci z obyčejného jablka. Na chlebíčky se moc nehodí, ale sýrovou mísu ozdobí pěkně. K vyřezávání budete potřebovat thajský nůž a jablko. Jak na to? 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Foto 1–7: beran-catering.cz

Od stopky směrem k bubáku udělejte asi centimetr hluboké zářezy ve tvaru listu. Z tohoto místa oloupejte slupku a dužinu. Od středu ke krajům jablko je pak potřeba jablko zaoblit, aby později vyřezané lístky byly plastické.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
 Při práci nespěchejte a pracujte pečlivě

Thajským nožem veďte šikmý řez, vždy od středu směrem ke kraji. Aby se lístky překrývaly, veďte o trochu níže další řez z druhé strany. Potom pod prvním řezem vykrojte část dužiny, která je další ploškou pro přípravu dalšího lístku.  

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
První část je hotova 

Stejným způsobem se pak postupuje i na levé straně květu. Nakonec střídavě na pravé a levé straně vyřezávejte lístky až do spodní části jablka. Vytvoříte tak překrásnou a nezvyklou dekoraci, kterou bude obdivovat každá návštěva. Jen dávejte pozor, abyste nový rok nepřivítali v chirurgické ordinaci!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |