vytisknout velikost písma Výstava: Sochy uprostřed zeleně a květů

Milí čtenáři, při plánování víkendového programu nezapomeňte, že až do třicátého září vám nabízí Botanická zahrada hlavního města Prahy možnost vychutnat si současně krásu přírody a lidských výtvorů, konkrétně soch, v jejichž znamení se letošní léto v botanické zahradě ponese.

Na venkovních expozicích v areálu Jih se můžete seznámit s moderním sochařstvím Zimbabwe, přírodní areál bude patřit studentům a absolventům ateliéru Sochařství II - Vysoké školy umělecko průmyslové v Praze. Nechali se inspirovat členitým terénem, bývalými zahradami, lesem i jedinečnými výhledy na Prahu. Výsledek můžete posoudit na výstavě Nová sadba, jež probíhá na zdarma přístupných venkovních expozicích a je otevřena denně od devíti do devatenácti hodin.

Pro lepší orientaci

V Nádvorní ulici nepůjdete k pokladně na venkovní expozice – Areál Jih, ale odbočíte na úvozovou cestu na trasu naučné stezky. Půjdete asi sto metrů do kopce až k bráně, kterou se vchází do zdarma přístupných expozičních ploch – viz mapa na http://www.botanicka.cz/images/Mapa-BZ-20070327.jpg

Příroda a umění

MgA. Jan Morávek, Asistent ateliéru Sochařství II, k výstavě říká: „Vzhledem k zaměření ateliéru Sochařství II VŠUP Praha, který je specializován na využití klasických sochařských technik, landartu a instalace v exteriéru, jsme se po dohodě s botanickou zahradou rozhodli využít tohoto velkorysého členitého a prestižního prostoru zahrady s její velkou návštěvností k vzájemné spolupráci dvou renomovaných subjektů.

Botanická zahrada směřuje čím dál více k využití svých venkovních expozic pro komunikaci s veřejností a svým umístěním nabízí velmi vzácný relaxační prostor nedotčený architekturou, který umožňuje jiný způsob vnímání plastiky. Na základě těchto skutečností jsme se rozhodli tematicky vztáhnout k této lokalitě a oslovit veřejnost v místě, kde vzniká přímá komunikace člověka, umění a přírody bez galerijního kontextu.

Možnosti, které tento prostor nabízí, jsou natolik velkorysé, že přerůstají běžný rámec rozsahu klauzurních prací. Vytvořili jsme proto projekt výstavy vedení, studentů a absolventů, jenž je průřezem i souhrnem působnosti ateliéru. Dvacet šest plastik od jednotlivých autorů, zpracovaných pomocí nejrůznějších sochařských technik, se ocitá v neposkvrněném prostředí, kde v konfrontaci s přírodou nabízí divákům možnost vytvořit si vztah k sochařství.“

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zabere vám to jen čtvrt hodiny

Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zab…

Nevíte už, jak se doma ochladit, ale na klimatizaci za desítky tisíc nemáte potřebné finance? Našli jsme pro vás jednoduchý návod, jak si takovou provizorní domácí klimatizaci vyrobit s minimálními náklady. Na nic tedy nečekejte a pusťte se do toho!

4.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |