vytisknout velikost písma Výstava: Sochy uprostřed zeleně a květů

Milí čtenáři, při plánování víkendového programu nezapomeňte, že až do třicátého září vám nabízí Botanická zahrada hlavního města Prahy možnost vychutnat si současně krásu přírody a lidských výtvorů, konkrétně soch, v jejichž znamení se letošní léto v botanické zahradě ponese.

Na venkovních expozicích v areálu Jih se můžete seznámit s moderním sochařstvím Zimbabwe, přírodní areál bude patřit studentům a absolventům ateliéru Sochařství II - Vysoké školy umělecko průmyslové v Praze. Nechali se inspirovat členitým terénem, bývalými zahradami, lesem i jedinečnými výhledy na Prahu. Výsledek můžete posoudit na výstavě Nová sadba, jež probíhá na zdarma přístupných venkovních expozicích a je otevřena denně od devíti do devatenácti hodin.

Pro lepší orientaci

V Nádvorní ulici nepůjdete k pokladně na venkovní expozice – Areál Jih, ale odbočíte na úvozovou cestu na trasu naučné stezky. Půjdete asi sto metrů do kopce až k bráně, kterou se vchází do zdarma přístupných expozičních ploch – viz mapa na http://www.botanicka.cz/images/Mapa-BZ-20070327.jpg

Příroda a umění

MgA. Jan Morávek, Asistent ateliéru Sochařství II, k výstavě říká: „Vzhledem k zaměření ateliéru Sochařství II VŠUP Praha, který je specializován na využití klasických sochařských technik, landartu a instalace v exteriéru, jsme se po dohodě s botanickou zahradou rozhodli využít tohoto velkorysého členitého a prestižního prostoru zahrady s její velkou návštěvností k vzájemné spolupráci dvou renomovaných subjektů.

Botanická zahrada směřuje čím dál více k využití svých venkovních expozic pro komunikaci s veřejností a svým umístěním nabízí velmi vzácný relaxační prostor nedotčený architekturou, který umožňuje jiný způsob vnímání plastiky. Na základě těchto skutečností jsme se rozhodli tematicky vztáhnout k této lokalitě a oslovit veřejnost v místě, kde vzniká přímá komunikace člověka, umění a přírody bez galerijního kontextu.

Možnosti, které tento prostor nabízí, jsou natolik velkorysé, že přerůstají běžný rámec rozsahu klauzurních prací. Vytvořili jsme proto projekt výstavy vedení, studentů a absolventů, jenž je průřezem i souhrnem působnosti ateliéru. Dvacet šest plastik od jednotlivých autorů, zpracovaných pomocí nejrůznějších sochařských technik, se ocitá v neposkvrněném prostředí, kde v konfrontaci s přírodou nabízí divákům možnost vytvořit si vztah k sochařství.“

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |