vytisknout velikost písma Výstava: Sedm úžasných pralesů

Každé dvě vteřiny mizí z povrchu zemského prales o rozloze fotbalového hřiště. Nejen na tuto alarmující skutečnost upozorňuje nově otevřená výstava ve sklepních prostorách Stálé akvarijní výstavy brněnské zoologické zahrady v Radnické ulici.

Pojednává zvlášť o amazonském tropickém pralese, o pralesích střední Afriky, o deštném pralese v Andách, o zasněžených pralesích Sibiře, o posledních evropských pralesích a o pralesích Severní Ameriky i o džungli jihovýchodní Asie.

Expozici připravila ekologická organizace Greenpeace, která bojuje za zachování sedmi souvislých pralesů od roku 1992. Na výstavních panelech i na barevném letáčku Greenpeace informuje o bezohledné těžbě dřeva, často ilegální.

Například ruské lesy, které mají zhruba dvojnásobnou rozlohu amazonského deštného pralesa a jsou největší souvislou lesní oblastí na Zemi, ubývají každým rokem o dvacet tisíc čtverečních kilometrů. Tedy rychleji než v Amazonii. Celkově byly pralesy zničeny z osmdesáti procent a ochrana jejich zbytku je naléhavým úkolem. Výstava je putovní, do Česka se dostala v létě 2005. Z Brna, kde potrvá do 4. března, zamíří do Ostravy.

Zdroj: www.pravo.cz

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |