vytisknout velikost písma Výstava: Rostliny ve službách člověka

Výlet za vzděláním do Liberce

Až do 16. března můžete zavítat do Severočeského muzea v Liberci (pro další informace kontaktujte Tomáše Trávníčka, e-mail: tomas.travnicek@muzeumlb.cz, telefon: 485 246 151) na zajímavou výstavu, která si, jak její název napovídá, klade za cíl nabídnout návštěvníkovi bližší seznámení s užitkovými rostlinami nejen z Evropy, ale také ze Severní a Jižní Ameriky, Afriky, Asie i Austrálie a představit mu rozličné způsoby jejich využití.

Pokud na tuto akci zavítáte, budete si moci prohlédnout rostliny, ze kterých se vyrábí vše, co běžně používáme a co lidstvo provází někdy jen pár desítek let a v jiných případech naopak celá tisíciletí. Představeny budou rostliny skýtající potravu, textilní a technické stejně jako magické, kultovní, biblické a jedovaté. Výstava se nebude vyhýbat ani drogám – i přes jejich rozporuplný vliv na lidstvo.

Viděli jste už rostlinnou slonovinu?

Mezi nachystané zajímavosti, jež zhlédnete, patří například největší semeno na světě, čtyři tisíce let stará pšenice z egyptské pyramidy, vonné pryskyřice, semena a plody nejroztodivnějších exotických tvarů, rostlinná slonovina a další.

Život i smrt ve znamení rostlin

A proč byste na výstavě neměli chybět? Vždyť rostliny provázejí člověka celým životem, od zrození až do smrti. Jsou našimi společníky i přáteli, neboť nám zajišťují každodenní stravu, oděv, teplo, stavební materiál, léky, opojné prožitky, kosmetiku, poskytují potravu hospodářským zvířatům nebo nám dávají estetický požitek z krásy svých květů, listů či plodů.

V některých případech však můžou člověku způsobit těžkou závislost, zdravotní komplikace i smrt. Dalším zajímavým aspektem je přímý vliv užitkových rostlin na velké dějinné události, což zůstává stále opomíjeno, a často je právě tento moment odsouván do pozadí politických rozhodnutí nebo třeba válek.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |