Výstava: Rostliny ve službách člověka

Výlet za vzděláním do Liberce

Až do 16. března můžete zavítat do Severočeského muzea v Liberci (pro další informace kontaktujte Tomáše Trávníčka, e-mail: tomas.travnicek@muzeumlb.cz, telefon: 485 246 151) na zajímavou výstavu, která si, jak její název napovídá, klade za cíl nabídnout návštěvníkovi bližší seznámení s užitkovými rostlinami nejen z Evropy, ale také ze Severní a Jižní Ameriky, Afriky, Asie i Austrálie a představit mu rozličné způsoby jejich využití.

Pokud na tuto akci zavítáte, budete si moci prohlédnout rostliny, ze kterých se vyrábí vše, co běžně používáme a co lidstvo provází někdy jen pár desítek let a v jiných případech naopak celá tisíciletí. Představeny budou rostliny skýtající potravu, textilní a technické stejně jako magické, kultovní, biblické a jedovaté. Výstava se nebude vyhýbat ani drogám – i přes jejich rozporuplný vliv na lidstvo.

Viděli jste už rostlinnou slonovinu?

Mezi nachystané zajímavosti, jež zhlédnete, patří například největší semeno na světě, čtyři tisíce let stará pšenice z egyptské pyramidy, vonné pryskyřice, semena a plody nejroztodivnějších exotických tvarů, rostlinná slonovina a další.

Život i smrt ve znamení rostlin

A proč byste na výstavě neměli chybět? Vždyť rostliny provázejí člověka celým životem, od zrození až do smrti. Jsou našimi společníky i přáteli, neboť nám zajišťují každodenní stravu, oděv, teplo, stavební materiál, léky, opojné prožitky, kosmetiku, poskytují potravu hospodářským zvířatům nebo nám dávají estetický požitek z krásy svých květů, listů či plodů.

V některých případech však můžou člověku způsobit těžkou závislost, zdravotní komplikace i smrt. Dalším zajímavým aspektem je přímý vliv užitkových rostlin na velké dějinné události, což zůstává stále opomíjeno, a často je právě tento moment odsouván do pozadí politických rozhodnutí nebo třeba válek.

Doporučujeme

Články odjinud