vytisknout velikost písma Výstava: Pouště plné dřeva

Vážení čtenáři, Botanická zahrada v Praze vás zve na výstavu Pouště plné dřeva. Díky expedicím svých odborníků do různých koutů světa se totiž může pochlubit mimo jiné i zajímavými, nejen fotografickými úlovky.

Právě proto vznikl nápad na uskutečnění výstavy Dříví pouští. Ve výstavním sálku venkovní expozice VZ probíhá od 10. do 25. března (denně 9 - 17 hodin) máte možnost odskočit do Číny, Sýrie, Jordánska, Maroka a Severní Ameriky. „Poušť není mrtvá,“ vyvrací kurátor výstavy RNDr. Pavel Sekerka obecně rozšířené mínění o tom, že jde pouze a jen o krajinu plnou písku: „Minimální srážky a podzemní voda umožňují růst mnoha druhů rostlin. A ty zase vytvářejí životní podmínky pro různé živočichy...“

Jsou to překvapivě právě dřeviny, které v některých pouštích tvoří výraznější část vyskytujících se rostlin. Z nich pak v Číně, Sýrii a Jordánsku především tamarišky a topol eufratský. Rozhodující pro jejich existenci je právě množství tepla, kterému jsou během dne vystaveny.

Návštěvníci budou moci kromě fotografií na výstavě obdivovat různé zajímavé artefakty a zkamenělá dřeva. I pouště Severní Ameriky nabízejí klima, které dokonale mumifikuje torza tvrdých částí uhynulého rostlinstva: zdřevnatělé cévní svazky ku příkladu kaktusů jsou skutečnou lahůdkou pro botanika - sběratele. Návštěvníkům budou nabídnuty i opravdové lahůdky. Rostliny, které u nás v důsledku povětrnostních podmínek na konci svého života doslova vyhnijí, v poušti dokážou vystárnout, a tím se stát téměř nesmrtelnými...

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |