vytisknout velikost písma Výsevy zelenin pro podzimní sklizeň

Hrášek, cibule, česnek a mnoho jiných již uvolnilo místo podzimním zeleninám, které můžeme zasít právě nyní. Z předpěstované sadby vysadíme brokolici a pór, koncem měsíce pak salát.
Výsevy zelenin pro podzimní sklizeň

Když zbude na záhonku místo, vysejeme trochu zeleniny pro sklizeň v příštím roce, třeba černý kořen.

Jak jim usteleme, tak sklidíme

Pro novou sadbu si nejdříve připravíme záhony. Týká se to hlavně košťálovin, které jsou náročné na živiny. Půdu nakypříme, přidáme kvalitní zahradní kompost nebo jinou organickou hmotu a záhon důkladně prolijeme vodou. Budeme-li sázet hned, připravíme si netkanou textilii, kterou sadbu zakryjeme. Když ještě sadbu nemáme, na připravený záhon položíme fólii, abychom ušetřili cennou vláhu. Pro výsevy nemusíme obětovat samostatný záhon, ale můžeme využít volné plochy po postupně sklízených zeleninách.

Spásné piliny

Letošní vysoké teploty nejsou pro výsevy ideální. Tvoří se půdní škraloup, (proto často půdu kypříme), a osivo spíš zaschne než vzejde. Můžeme si pomoci jednoduchým trikem, aby semínka měla dostatek vlhkosti při vzcházení. Vyhloubíme hlubší rýhu než obvykle a na dno nasypeme vrstvičku rašelinového substrátu nebo dřevěných pilin. Na to zasejeme semena a opět zasypeme substrátem (pilinami). Organický materiál déle drží vlhkost a vzcházení je spolehlivější. Než se pustíme do setí, přimícháme k semenům značkovací rostlinu (salát), abychom měli přehled, kam smíme s motyčkou.

Ještě stihneme zasít

Chutnou listovou zeleninou je štěrbák zahradní neboli endivie. Potřebuje kypré, humózní půdy a dostatek vláhy. Pěstuje se z přímého výsevu nebo z předpěstovaných sazenic. Pro podzimní a zimní sklizeň štěrbák vyséváme během července přímo na záhon. Jakmile vyroste první pár pravých listů sazenice jednotíme na vzdálenost 30 cm. Sklízíme v říjnu nebo v listopadu.

Klepněte pro větší obrázek
Štěrbák je příbuzný s čekankou,
většinou se však u něj nesklízejí
puky, ale dobře vyvinuté listy

Na podzim si pochutnáme

Na ředkvičky je ještě brzo, stejně by vybíhaly do květu. Spolehlivější jsou ředkve, které patří k nejstarším pěstovaným zeleninám. Vždyť ředkev černou pěstovali již ve staré Číně jako léčivku.

Ředkve nejsou náročné, vystačí s běžnou zahradní půdou a přiměřenou zálivkou. Bílé odrůdy jsou křehké a šťavnaté, jako například Japana F1 s krátkou vegetační dobou. Vzhledem k dlouhým kořenům vyžaduje lehčí, hluboce zpracovanou půdu. Lépe prospívá při pěstování na hrůbcích, pak je dužnina jemnější a šťavnatá. Vysévá se v červenci až srpnu.

Pro váhavce, kteří se ještě nerozhodli co na záhon dát, je ideální nějaká meziplodina. Třeba vodnice mezeru vhodně zaplní. Právě v srpnu můžeme vysít odrůdu Albina, která je značně odolná proti houbovatění dužniny. Kulovité bulvy jemné, příjemně nasládlé chuti sklízíme až do zámrazu a na kvalitě neutrpí ani při delším skladování.

Tradiční podzimní zeleninou je špenát, který sklízíme od září až do příchodu prvních mrazíků. Pro podzimní sklizeň jej můžeme vysévat postupně od poloviny srpna do poloviny září. Špenát je nenáročný, nižší teploty mu nevadí, ale vyžaduje dostatek vláhy a živin. Při nedostatečné vlhkosti roste pomalu a předčasně vybíhá do květu. Má rád vápnité půdy.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |