vytisknout velikost písma Výsevy zelenin pro podzimní sklizeň

Hrášek, cibule, česnek a mnoho jiných již uvolnilo místo podzimním zeleninám, které můžeme zasít právě nyní. Z předpěstované sadby vysadíme brokolici a pór, koncem měsíce pak salát.
Výsevy zelenin pro podzimní sklizeň

Když zbude na záhonku místo, vysejeme trochu zeleniny pro sklizeň v příštím roce, třeba černý kořen.

Jak jim usteleme, tak sklidíme

Pro novou sadbu si nejdříve připravíme záhony. Týká se to hlavně košťálovin, které jsou náročné na živiny. Půdu nakypříme, přidáme kvalitní zahradní kompost nebo jinou organickou hmotu a záhon důkladně prolijeme vodou. Budeme-li sázet hned, připravíme si netkanou textilii, kterou sadbu zakryjeme. Když ještě sadbu nemáme, na připravený záhon položíme fólii, abychom ušetřili cennou vláhu. Pro výsevy nemusíme obětovat samostatný záhon, ale můžeme využít volné plochy po postupně sklízených zeleninách.

Spásné piliny

Letošní vysoké teploty nejsou pro výsevy ideální. Tvoří se půdní škraloup, (proto často půdu kypříme), a osivo spíš zaschne než vzejde. Můžeme si pomoci jednoduchým trikem, aby semínka měla dostatek vlhkosti při vzcházení. Vyhloubíme hlubší rýhu než obvykle a na dno nasypeme vrstvičku rašelinového substrátu nebo dřevěných pilin. Na to zasejeme semena a opět zasypeme substrátem (pilinami). Organický materiál déle drží vlhkost a vzcházení je spolehlivější. Než se pustíme do setí, přimícháme k semenům značkovací rostlinu (salát), abychom měli přehled, kam smíme s motyčkou.

Ještě stihneme zasít

Chutnou listovou zeleninou je štěrbák zahradní neboli endivie. Potřebuje kypré, humózní půdy a dostatek vláhy. Pěstuje se z přímého výsevu nebo z předpěstovaných sazenic. Pro podzimní a zimní sklizeň štěrbák vyséváme během července přímo na záhon. Jakmile vyroste první pár pravých listů sazenice jednotíme na vzdálenost 30 cm. Sklízíme v říjnu nebo v listopadu.

Klepněte pro větší obrázek
Štěrbák je příbuzný s čekankou,
většinou se však u něj nesklízejí
puky, ale dobře vyvinuté listy

Na podzim si pochutnáme

Na ředkvičky je ještě brzo, stejně by vybíhaly do květu. Spolehlivější jsou ředkve, které patří k nejstarším pěstovaným zeleninám. Vždyť ředkev černou pěstovali již ve staré Číně jako léčivku.

Ředkve nejsou náročné, vystačí s běžnou zahradní půdou a přiměřenou zálivkou. Bílé odrůdy jsou křehké a šťavnaté, jako například Japana F1 s krátkou vegetační dobou. Vzhledem k dlouhým kořenům vyžaduje lehčí, hluboce zpracovanou půdu. Lépe prospívá při pěstování na hrůbcích, pak je dužnina jemnější a šťavnatá. Vysévá se v červenci až srpnu.

Pro váhavce, kteří se ještě nerozhodli co na záhon dát, je ideální nějaká meziplodina. Třeba vodnice mezeru vhodně zaplní. Právě v srpnu můžeme vysít odrůdu Albina, která je značně odolná proti houbovatění dužniny. Kulovité bulvy jemné, příjemně nasládlé chuti sklízíme až do zámrazu a na kvalitě neutrpí ani při delším skladování.

Tradiční podzimní zeleninou je špenát, který sklízíme od září až do příchodu prvních mrazíků. Pro podzimní sklizeň jej můžeme vysévat postupně od poloviny srpna do poloviny září. Špenát je nenáročný, nižší teploty mu nevadí, ale vyžaduje dostatek vláhy a živin. Při nedostatečné vlhkosti roste pomalu a předčasně vybíhá do květu. Má rád vápnité půdy.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |
I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu: Kde a za kolik koupit truhlíky?

I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu…

Také každé jaro a léto litujete, že nebydlíte v rodinném domku, ale máte k dispozici jen malý balkon? Nevadí, i tak si můžete vytvořit krásnou zahrádku. Inspirujte se nabídkou truhlíků a květináčů z obchodů. Samozřejmě je můžete umístit i na terasu nebo do zahrady.

15.  3.  2019 |