vytisknout velikost písma Výsevem množíme především botanické druhy hlíznatých rostlin

Generativně neboli semenem se množí botanické druhy hlíznatých rostlin a tento způsob se využívá také při šlechtění – získávání nových odrůd. Množení semenem je oproti vegetativnímu množení poměrně pracné a časově náročné.
Výsevem množíme především botanické druhy hlíznatých rostlin

Získané rostliny vůbec nemusí mít stejné vlastnosti jako mateřská rostlina. Semeníky se semeny se sklízí v době, kdy začínají žloutnout. V tomto období jsou již semena zralá, ale ještě nehrozí jejich vypadání. Celé semeníky se nechají na teplém vzdušném místě uschnout. Při sušení často praskají a semena vypadávají, proto je nutné sušit semeníky na vhodné podložce.

Klepněte pro větší obrázek

 

Výsev se provádí nejčastěji do nádob (truhlíků a květináčů), které musí mít zajištěný dobrý odtok vody. Na drenážní vrstvu ze střepů, oblázků nebo hrubého písku se nasype vrstva propařené zeminy (obchodní substrát pro výsevy a množení). Vrstva substrátu se lehce utuží a vysejí se na ni semena. Semena se zasypou 1–2 cm vrstvou substrátu (dle velikosti semen), která se opět jemně utuží a nádoba se zalije. Výsevní nádoby se umístí do skleníku, teplého pařeniště nebo na světlé okno, kde se teplota pohybuje okolo 20 °C.

Klepněte pro větší obrázek

U druhů, které musí přemrznout, se nádoby ponechají v zahradě a po dobu několika týdnů se vystaví působení mrazu. Potom se mohou umístit do chladné místnosti a teprve v předjaří se přenesou na teplé světlé místo v domě nebo do skleníku. Výsevy musíme pravidelně zavlažovat a chránit před prudkým slunečním světlem. Není-li porost příliš hustý, není nutné rostliny přepichovat.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |