Výsevem množíme především botanické druhy hlíznatých rostlin

Výsevem množíme především botanické druhy hlíznatých rostlin

Generativně neboli semenem se množí botanické druhy hlíznatých rostlin a tento způsob se využívá také při šlechtění – získávání nových odrůd. Množení semenem je oproti vegetativnímu množení poměrně pracné a časově náročné.

Získané rostliny vůbec nemusí mít stejné vlastnosti jako mateřská rostlina. Semeníky se semeny se sklízí v době, kdy začínají žloutnout. V tomto období jsou již semena zralá, ale ještě nehrozí jejich vypadání. Celé semeníky se nechají na teplém vzdušném místě uschnout. Při sušení často praskají a semena vypadávají, proto je nutné sušit semeníky na vhodné podložce.

semena_na_talíři.jpg

 

Výsev se provádí nejčastěji do nádob (truhlíků a květináčů), které musí mít zajištěný dobrý odtok vody. Na drenážní vrstvu ze střepů, oblázků nebo hrubého písku se nasype vrstva propařené zeminy (obchodní substrát pro výsevy a množení). Vrstva substrátu se lehce utuží a vysejí se na ni semena. Semena se zasypou 1–2 cm vrstvou substrátu (dle velikosti semen), která se opět jemně utuží a nádoba se zalije. Výsevní nádoby se umístí do skleníku, teplého pařeniště nebo na světlé okno, kde se teplota pohybuje okolo 20 °C.

semena_v_nádobě.jpg

U druhů, které musí přemrznout, se nádoby ponechají v zahradě a po dobu několika týdnů se vystaví působení mrazu. Potom se mohou umístit do chladné místnosti a teprve v předjaří se přenesou na teplé světlé místo v domě nebo do skleníku. Výsevy musíme pravidelně zavlažovat a chránit před prudkým slunečním světlem. Není-li porost příliš hustý, není nutné rostliny přepichovat.

semena_v_zimě.jpg

Doporučujeme

Články odjinud