vytisknout velikost písma Výsevem množíme především botanické druhy hlíznatých rostlin

Generativně neboli semenem se množí botanické druhy hlíznatých rostlin a tento způsob se využívá také při šlechtění – získávání nových odrůd. Množení semenem je oproti vegetativnímu množení poměrně pracné a časově náročné.
Výsevem množíme především botanické druhy hlíznatých rostlin

Získané rostliny vůbec nemusí mít stejné vlastnosti jako mateřská rostlina. Semeníky se semeny se sklízí v době, kdy začínají žloutnout. V tomto období jsou již semena zralá, ale ještě nehrozí jejich vypadání. Celé semeníky se nechají na teplém vzdušném místě uschnout. Při sušení často praskají a semena vypadávají, proto je nutné sušit semeníky na vhodné podložce.

Klepněte pro větší obrázek

 

Výsev se provádí nejčastěji do nádob (truhlíků a květináčů), které musí mít zajištěný dobrý odtok vody. Na drenážní vrstvu ze střepů, oblázků nebo hrubého písku se nasype vrstva propařené zeminy (obchodní substrát pro výsevy a množení). Vrstva substrátu se lehce utuží a vysejí se na ni semena. Semena se zasypou 1–2 cm vrstvou substrátu (dle velikosti semen), která se opět jemně utuží a nádoba se zalije. Výsevní nádoby se umístí do skleníku, teplého pařeniště nebo na světlé okno, kde se teplota pohybuje okolo 20 °C.

Klepněte pro větší obrázek

U druhů, které musí přemrznout, se nádoby ponechají v zahradě a po dobu několika týdnů se vystaví působení mrazu. Potom se mohou umístit do chladné místnosti a teprve v předjaří se přenesou na teplé světlé místo v domě nebo do skleníku. Výsevy musíme pravidelně zavlažovat a chránit před prudkým slunečním světlem. Není-li porost příliš hustý, není nutné rostliny přepichovat.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |