vytisknout velikost písma Výsevem množíme především botanické druhy hlíznatých rostlin

Generativně neboli semenem se množí botanické druhy hlíznatých rostlin a tento způsob se využívá také při šlechtění – získávání nových odrůd. Množení semenem je oproti vegetativnímu množení poměrně pracné a časově náročné.
Výsevem množíme především botanické druhy hlíznatých rostlin

Získané rostliny vůbec nemusí mít stejné vlastnosti jako mateřská rostlina. Semeníky se semeny se sklízí v době, kdy začínají žloutnout. V tomto období jsou již semena zralá, ale ještě nehrozí jejich vypadání. Celé semeníky se nechají na teplém vzdušném místě uschnout. Při sušení často praskají a semena vypadávají, proto je nutné sušit semeníky na vhodné podložce.

Klepněte pro větší obrázek

 

Výsev se provádí nejčastěji do nádob (truhlíků a květináčů), které musí mít zajištěný dobrý odtok vody. Na drenážní vrstvu ze střepů, oblázků nebo hrubého písku se nasype vrstva propařené zeminy (obchodní substrát pro výsevy a množení). Vrstva substrátu se lehce utuží a vysejí se na ni semena. Semena se zasypou 1–2 cm vrstvou substrátu (dle velikosti semen), která se opět jemně utuží a nádoba se zalije. Výsevní nádoby se umístí do skleníku, teplého pařeniště nebo na světlé okno, kde se teplota pohybuje okolo 20 °C.

Klepněte pro větší obrázek

U druhů, které musí přemrznout, se nádoby ponechají v zahradě a po dobu několika týdnů se vystaví působení mrazu. Potom se mohou umístit do chladné místnosti a teprve v předjaří se přenesou na teplé světlé místo v domě nebo do skleníku. Výsevy musíme pravidelně zavlažovat a chránit před prudkým slunečním světlem. Není-li porost příliš hustý, není nutné rostliny přepichovat.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |