vytisknout velikost písma Vysejte mrkev, abyste si mohli pochutnat

Mrkev, původní evropská rostlina pěstovaná již od dob antiky, patří mezi nejpoužívanější kořenovou zeleninu. Právě teď nastává doba pro výsev odrůd vhodných k zimnímu skladování.

Co o mrkvi ještě nevíte?

Doporučená denní dávka je sto až dvě stě gramů. Jíst ji můžete čerstvou nebo povařenou. Dobře se dá míchat i s jinými druhy zeleniny a ovoce. Možná vás překvapí, že vařená mrkev je zdravější než syrová. Proč?

Klepněte pro větší obrázek
Mrkev by ve vašem jídelníčku neměla chybět

Při vaření se totiž naruší tuhé buněčné stěny zeleniny, a když podáváte mrkve společně s jídlem obsahujícím tuk, tělo z ní vstřebá víc jak polovinu beta-karotenu. Jezte ji v salátech, polévkách, jako přílohu k masům.

Prospěje celé rodině

Mrkev obsahuje hodně beta-karotenu (je pro organismus potřebný, protože nízká hladina beta-karotenu v krvi zvyšuje riziko některých typů rakoviny), vlákniny a lecitinu. Dále obsahuje stopový prvek selen, vitaminy D, E a K, lehce stravitelnou glukózu, hořčík, vodík, železo, draslík, vápník, měď, fosfor, jód, kobalt a éterické oleje.

Kaši z vařené mrkve podávejte malým dětem k léčení průjmu. Pomáhá i při šerosleposti, zlepšuje vidění, hodí se do jaterní a žlučníkové diety. Posiluje sliznice v těle, srdce a krevní oběh. Dokáže snížit hladinu cholesterolu, ale musíte si dát tři kousky denně.

Klepněte pro větší obrázek
Ocení ji i muži: aktivuje totiž tvorbu spermatu, zvyšuje mužskou plodnost a potenci

Pozor na jedy!

Mrkev může obsahovat pesticidy. Jedovatých látek se ale lze lehce zbavit. Stačí, když zeleninu oškrábete a odkrojíte horní část. Potom se nemusíte ničeho škodlivého obávat.

Elixír, který omlazuje

Čerstvá mrkvová šťáva vás dokonale pročistí. Aby měla ty správné účinky, je nutné pít ji čerstvou – denně padesát centilitrů – a po dvou týdnech se vám dají do pořádku vaše tělesné funkce, které trochu usnuly díky nesprávné výživě a nedostatku pohybu.

Odborníci tvrdí, že šťáva z mrkve vás omladí, posílí imunitní systém, zvýší odolnost těla proti nemocem, zlepší ostrost vidění, stav kostí, pokožky, vlasů a nehtů. Jelikož je cenově dostupná všem, neváhejte zázračný nápoj odzkoušet.

Jestliže vám nechutná samotná šťáva, klidně ji namíchejte s nějakou jinou. A pokud máte doma kojence, nezapomeňte mu také dát napít.

Zasaďte si mrkvičky

Mrkvi se daří ve všech normálních zahradních půdách, nejlépe však v humózní s dostatkem vápníku a draslíku. Vysévejte ji dva centimetry hluboko do řádků do vzdálnosti asi dvacet pět centimetrů od sebe.

Klepněte pro větší obrázek
Radost z vlastní sklizně bývá veliká, takže děti často sní i to, co by jinak odmítly

Slabší rostlinky na jaře vyberte na vzdálenost asi 4 centimetry. Můžete ji pěstovat i v truhlících a větších květináčích. Dle pěstitelských zkušeností se mrkve dělí na rané – karotky, polorané a pozdní.

Výběr je pestrý

Pokud jste si v listopadu až prosinci vyseli mrkev, máte nyní časnou jarní sklizeň na stole. Semena mrkví obsahují ochranné látky, jež omezují rychlé klíčení, a dočkáte se jich za poměrně dlouhou dobu.

Od dubna můžete začít s vyséváním odrůd pro zimní skladování, například 'Major F1', 'Katlen' či 'Rubína'. K podzimnímu výsevu jsou vhodné odrůdy 'Delicia', 'Karotina', 'Lysa', 'Stupická', 'Amrola', 'Alamo F1', 'Bangor F1', 'Nelson F1', 'Riga F1' a mnoho dalších. Pozor! Vzcházející mrkve nemají rády vysoušenou půdu a plevel!

Název odrůdy Druh odrůdy Kořen Vegetační doba
'Amo F1' Raná Dlouhý 15 až 17 cm, válcovitý, s tupým zakončením 90–95 dnů
'Cidera' Pozdní Dlouhý 21 až 23 cm, dlouze válcovitého tvaru, velmi dobře vybarvený 145–155 dnů
'Favorit' Pozdní Hladký, tupě špičatý, dosahuje délky 16 až 18 cm 140–150 dnů
'Karotela' Poloraná 19 až 21 cm dlouhý, válcovitý, s tupým zakončením 105–110 dnů
'Katlen' Pozdní Dlouhý, převážně s tupě špičatým zakončením a středně intenzivním oranžovým vnějším i vnitřním zbarvením 160–170 dnů
'Lenka' Raná Válcovitý, delší a tenčí, s dobrou intenzitou vybarvení 115–120 dnů
'Nantes 5' Raná Delší, téměř válcovitý, tupě ukončený, povrch hladký, červenooranžový 115–120 dnů
'Rondo' Velmi raná až raná Velmi krátký (3 až 5 cm), široký, okrouhlého tvaru s tupým zakončením a hladkým povrchem Kolem 83 dnů
'Rubína' Pozdní Válcovitý, ve spodní části se zužující, částečně tupě zakončený, 16 až 17 cm dlouhý. Barva kořene na řezu je intenzivně oranžovočervená 160–180 dnů
'Vanda' Raná Kratší, válcovitý, tupě zakončený, dobře vybarvený, vyrovnaný ve tvaru i velikosti 115–120 dnů

Semínka mrkve jistě seženete bez problémů v místě vašeho bydliště. Na internetu zkuste například www.bohemiaseed.cz, http://rostliny-kvetiny.zeleneudoli.cz/ nebo www.osiva.cz.

Klepněte pro větší obrázek
Nezapomeňte, že pro tvorbu vitaminu A z karotenu je nutné mrkev vždy upravovat s tukem (osmahnout na něm, smíchat s ním)

Zkuste se mrkvově naladit a připravte si jednu z nabízených pochoutek v nefalšovaném mrkvovém stylu:

Nápoj z mrkve, okurky a jablka

1 jablko

půlka salátové okurky

1 mrkev

roztříštěný led

Oloupejte jablko, mrkev a okurku. Nakrájejte je na drobno a dejte do mixéru. Podávejte dobře vychlazené se dvěma lžícemi ledové tříště.

Rybíz v mrkvi

600 gramů mrkve

500 mililitrů vody

600 gramů pískového cukru

1,5 kilogramů rybízu

Mrkev jemně nastrouhejte, přidejte vodu a cukr a asi pět minut povařte. Přidejte rybíz, přiveďte k varu a naplňte do sklenic. Sterilujte dvacet minut při teplotě devadesát stupňů Celsia.

Mrkvový koláč s ořechy

300 gramů mrkve

1 citron

50 gramů jader vlašských ořechů

50 gramů rozinek

300 gramů polohrubé mouky

1/2 prášku do pečiva

4 vejce

150 gramů cukru

150 mililitrů oleje

Mrkev jemně nastrouhejte a zakapejte citronovou šťávou. Mouku promíchejte s práškem do pečiva, se skořicí, jádry ořechů a rozinkami. Celá vejce našlehejte s cukrem do husté pěny, po kapkách do nich zašlehejte olej. Do pěny vmíchejte mrkev a moučkovou směs.

Těsto nalijte do velké koláčové formy vyložené pečicím papírem, vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte přibližně čtyřicet pět minut. Hotový mrkvový koláč můžete ozdobit citronovou polevou a posypat ořechy nebo jenom pocukrovat.

Mrkvový salát s meruňkami

400 gramů mrkve

1 meruňkový kompot

citronová šťáva

1 lžička slunečnicového oleje

Mrkev očistěte, najemno nastrouhejte, smíchejte s meruňkovým kompotem nakrájeným na menší kousky. Zakapejte citronovou šťávou a přidejte slunečnicový olej. Pro zlepšení chuti můžete přidat šťávu z pomeranče.


Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |