vytisknout velikost písma Vysazujeme jehličnany do nádob

Podzim je nejvhodnější k výsadbě okrasných keřů, protože ještě před příchodem mrazů stačí zakořenit. Ale jak se vyznat v širokém sortimentu okrasných keřů, které jsou vhodné do nádob?

Přírodní materiál, přírodní barvy

Pro výsadbu jehličnanů můžeme zvolit například keramické nádoby, které jsou na trhu v různých tvarech a velikostech. Mezi důležité vlastnosti keramiky patří nasákavost, pevnost, odolnost proti opotřebení a mrazuvzdornost. Pro naše účely, výsadbu jehličnanů, přichází v úvahu glazovaná nebo neglazovaná keramika.

Glazované nádoby mají povrch krytý glazurou, která jim dává estetický vzhled. A navíc udržuje lépe vlhkost. Můžeme si vybrat nádoby lesklé, pololesklé, matné nebo polomatné, různých dekorů i barev. Nádoby z glazované keramiky obvykle nebývají mrazuvzdorné.

Proto se vyplatí keramické nádoby používat jako ozdobný obal. Výhodou keramických nádob je, že se snadno čistí, nevýhodou je jejich křehkost a poměrně velká váha. Proto při výsadbě přizpůsobíme výšku jehličnanu rozměrům nádoby, aby nedocházelo k převrácení tíhou rostliny nebo při prudkém nárazovém větru.

Jehličnany v zimě častěji uschnou než zmrznou

Aby jehličnany přežily zimu bez úhony, musíte se jim postarat o dostatek vláhy. Před nástupem zimy je dobře zalijte. Zalívku potřebují občas i během zimy, kdy teplota na několik dnů stoupne nad bod mrazu.

 

Zůstává-li povrch neglazované keramiky neupravený, pak se jedná o tradiční terakotu v klasické cihlové červeni. Terakota je porézní materiál, který rostlinám vyhovuje, ale pokud nehodláme investovat do nádoby s mrazuvzdornou úpravou, počítejme, že při větších mrazech snadno praskne. Záleží jen na našem vkusu jaká barva se nám líbí a kolik jsme ochotni do keramiky investovat.

Koule, sloup nebo mini?

Volba vhodného druhu záleží na tom, kam jehličnany umístíme. Do stínu či polostínu vybereme pomalu rostoucí sloupovité tisy (Taxus baccata), s výrazně vybarveným jehličím, například kultivar ‘Standishi‘ nebo ‘David‘.

Klepněte pro větší obrázek
Sloupovitá forma tisu

Velmi pomalu rostoucí dřevinou vhodnou do nádob je kultivar borovice kleče (Pinus mugo ´Humpy´), která se vyznačuje hustým a kompaktním vzrůstem.

Klepněte pro větší obrázek
Zakrslá forma borovice kleče

Zejména pro nezapomenutelný efekt nesmíme zapomenout na borovice, jejichž jehličí se v zimní dobu přebarvuje do příjemných zlatavých odstínů. Jedním ze zástupců je keřík borovice kleče (Pinus mugo ´Wintergold´).

Klepněte pro větší obrázek
Borovice kleč Wintergold

V polostínu se daří i zakrslým formám jedlí. Určitě nás okouzlí pryskyřičná vůně jedle balzámové (Abies balsamea ´Nana´), která se hodí i do vyšších vlhčích poloh nebo miniaturní odrůda jedle korejské (Abies koreana ´Oberon´). Ta je naopak choulostivější, proto je vděčná za chráněné místo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jedle balzámová • Jedle korejská

Pro slunné polohy jsou ideální jalovce (Juniperus), mezi kterými snadno najdeme něžné plazivé či poléhavé odrůdy, ale i nápadné kultivary úzkého a sloupovitého růstu. K okrajům nádob můžeme vysadit plazivý jalovec položený (Juniperus procumbens ´Nana´), nebo jeho kultivar ´Blue Ice´, který navozuje chladnou, přesto však příjemnou atmosféru zimních dnů.

Klepněte pro větší obrázek
Jalovec položený

Ze sloupovitých odrůd si výraznou pozornost zasluhuje třeba odrůda jalovce obecného (Juniperus communis ´Sentinel´), který roste pomalu do velmi kompaktního a hustého tvaru.

Klepněte pro větší obrázek
Sloupovitá forma jalovce obecného
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |