vytisknout velikost písma Vysazujeme jehličnany a stálezelené dřeviny

Jehličnany a stálezelené dřeviny nakupujte a sázejte od září do konce října. Co dělat, aby nově vysazené exempláře přežily bez problémů celou zimu? A jaký druh či druhy se hodí pro vaši zahradu?

Když výsadbu provedete později, mladé stromky a keře nestačí nabrat před zimním obdobím dost síly. Mrazy ztuhlá půda nevydává prakticky žádnou vlhkost a dřeviny uschnou, případně je zničí mráz.

Vybírejte podle vzezření zahrady

Do moderních zahrad dnešní doby patří veškeré druhy dřevin, nabízené v zahradních centrech. Pro typické vesnické zahrady, které neoddělitelně patří k roubeným a starším zděným chalupám, se hodí obzvlášť stříbrné smrky, jedle a kleče. Výborně vyplní poloprázdný prostor.

Nabídka dekorativních dřevin je v současnosti velmi rozmanitá, ale klasikou zůstávají následující druhy:

  • ze sálezelených keřů – mahónie, dřišťál, rododendron, skalník, brslen, zimostráz, kalina, hlohyně; 

  • z jehličnanů a konifer – smrk stříbrný, jedle, túje, jalovec, borovice kleč, tis. 

Klepněte pro větší obrázek
Stálezelené keře a stromy můžete vysadit jak do živých plotů, tak i jako solitéry

Většina provozovatelů služeb v zahradnictví nabízí i možnost výsadby již vzrostlých stromů na objednávku. Výhodou je, že nemusíte čekat několik let, než vyrostou. Přímo na zahradu vám budou dovezeny a nasazeny silné exempláře, jež se dobře ujímají.

Nezanedbatelné minus spočívá ve velmi vysokých pořizovacích cenách jak za stromy, tak jejich vysazení a s tím spojené služby, jako je vyhloubení jámy a následná úprava okolí do původního stavu. Proto pokud máte dostatek možností, veškeré práce si v zahradě proveďte vlastními silami.

  • Další zajímavé informace o výsadbě jehličnatých i listnatých stromů naleznete v našem článku Výsadba stromů.

Klepněte pro větší obrázek
Túje je třeba na zimu ochránit před rozlomením pod váhou napadeného sněhu

Nezapomínejte na živiny

Před zahájením výkopových prací v zahradě si  nejprve naplánujte, kam který strom, případně keř vysadíte. Stálezelené keře nejsou příliš náročné na prostor, v průměru jim stačí jeden a půl metru volného místa. Jinak tomu je v případě jehličnatých stromů; ty koření mělce, vyžadují kvalitní půdu a mnoho prostoru.

Při nákupu si proto zjistěte, do jaké výšky vámi vybrané kusy dorůstají. Podle toho následně zvažte, kolik prostoru jim necháte. U solitér s výškou deset metrů a více počítejte s volným prostorem o průměru minimálně pět metrů.

Klepněte pro větší obrázek
V zahradních centrech máte k výběru desítky kusů od každého druhu, takže si snadno vyberete jen silné a zdravé jedince

Jámu pro zasazení kopejte s ohledem na použitý druh dřeviny. Stálezeleným keřům stačí výkop hluboký třicet centimetrů, pro jehličnany musíte vytvořit výkop o velikosti minimálně dvojnánosbku průměru kořenového balu.

Velmi důležitým krokem u výsadby vzrostlejších stromů je vsazení opory. Pro tento účel dobře poslouží kůly z jasanového dřeva o průměru deset a více centimetrů. Listnáčům poskytněte oporu v počtu od jednoho do tří kusů (každý kůl tvoří vrchol pravidelného trojúhelníku) podle velikosti stromu. Jehličnanům stačí kůl jen jeden, umístěný šikmo k rovině růstu.

Klepněte pro větší obrázek
Na plody mahónie se v zimě budou slétat ptáci a vy budete mít zajištěnou příjemnou podívanou

Pokud máte v zahradě kamenité podloží, pro zavezení použijte pouze svrchní vrstvu půdy, která kameny neobsahuje.
Zbytek jámy vyplňte kvalitní kompostovou zeminou, která poslouží jako zdroj živin pro prvních několik let růstu.

Po zasazení stromů nebo keřů nezapomeňte na udusání země okolo kmínku, nejlépe pomocí vlastních nohou. Aby se všechny nové exempláře ujaly, zalévejte je až do prvních mrazů a pravidelně kontrolujte jejich zdravotní stav. Nebudete-li si s něčím vědět rady, obraťte se na zahradníka, u kterého jste stromy koupili.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |