vytisknout velikost písma Vysaďte si ovocné stromy

Nastává období pro výsadbu ovocných stromů. Jak ale stromky správně vysazovat, aby se uchytily, a jaký strom si vybrat? To vše i s tabulkou doporučené vzdálenosti výsadby najdete v tomto článku.
Vysaďte si ovocné stromy

Správný výběr

Ovocné dřeviny je dobré vysazovat od poloviny října, musíte si však sehnat vše, co budete k této činnosti potřebovat. Když si budete vybírat ovocné stromky, dbejte na to, aby byly zdravé.

Toto by vám měly zaručit školky, které jsou každý rok přísně kontrolovány. Dřeviny jsou pak označené jako uznané zboží, což poznáte podle etikety.

Vybírejte pouze ty stromy, které jsou mladé a nižší. Pokud koupíte stromek jeden až dva roky starý, bude se vám lépe zasazovat, protože jeho kořeny nebudou tak velké jako u starších stromů.

Pokud máte vybráno a stromek převážíte, dávejte si pozor na to, aby nevyschly jeho kořeny. Když se tak stane, doma ho vložte celý do vody a nechte v chladné místnosti.

Klepněte pro větší obrázek
Zeminu pro výsadbu ořešáku zlepšete kompostem nebo zkompostovanou kůrou 

Ještě než výsadba začne...

Důležité je zvolit vhodné místo k výsadbě. Každý strom totiž potřebuje jiné podmínky pro růst a také různou vzdálenost, do které může zasahovat. Co to znamená?

Že například nelze vysadit vysokokmen jabloně dva metry od čtvrtkmene hrušně. Jaké vzdálenosti musíte dodržovat, se dozvíte v následující tabulce.

Vzdálenosti ovocných stromů
Druh stromuPodnožeVzdálenost
Jabloněvysokokmen7–8 m
polokmen a čtvrtkmen na semenáči6–7 m
čtvrtkmen4–5 m
zákrsek3–4 m
vřeteno1,5–2,2 m
Hrušněvysokokmen a polokmen6–7 m
čtvrtkmen a zákrsek na semenáči4–5 m
zákrsek3–4 m
vřeteno2–2,5 m
Švestkyvysokokmen a polokmen6–7 m
čtvrtkmen a zákrsek5–6 m
Višněpolokmen5–6 m
vysoký zákrsek3,5–4 m
palmeta4–5 m
Ořešákvšechny9–11 m

Pokud už máte místo vybráno, pusťte se do práce. Vyházejte jámu hlubokou 25 centimetrů a širokou 40 centimetrů. Jakmile se dostanete ke spodině, vyryjte ji a zlepšete její strukturu.

Jak? Do těžší půdy přidejte písek, do lehčí hlinitou zem. Na dno poté dejte zásobní hnojivo a smíchejte se spodinou.

Pak už jen stačí půdu zásobit humusem a trochu živinami. Na to vám postačí obyčejný zahradní substrát nebo zetlelý hnůj, který vložíte do hloubky 5 až 6 centimetrů.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud chcete mít bohatou úrodu meruněk, vyberte stanoviště slunečné a chráněné proti větru 

A jdeme na to  

Než budete strom vysazovat, vložte ho na pár hodin do vody a odstřihněte nahnilé dřevo. Vyházejte dostatečně hlubokou jámu na místě, které jste si předpřipravili, a do ní zatlučte kůl, aby se měl stromek oč opírat. Poté vložte dřevinu svisle do jámy a těsně vedle kůlu a začněte přihazovat zeminu.

Aby se dostala i pod kořeny, lehce stromek nadzdvihněte a potřeste s ním. Nakonec zeminu kolem ušlapejte a stromek zalijte asi 15 litry vody. Po vsáknutí místo přikryjte, přivažte stromek ke kůlu a máte hotovo.

Jaký strom si vybrat?

Podnože jabloní

Podle toho, jakou podnož si vyberete, vám jabloň vyroste. Nejlépe hodící se jsou slaběji rostoucí podnože a nejvíce vám budou rodit velmi slabé podnože a podnože na semenáčích.

Při výběru těchto podnoží však musíte dbát na to, že čím slabší je její růst, tím lépe musí být zaopatřena půda. Nejlépe se těmto stromkům daří na hlinité půdě při pravidelném hnojení.

Středně rostoucí podnože naopak potřebují půdu střední bonity, ale s bohatými živinami. Pokud však můžu doporučit, volila bych zákrsky. Jsou to malé stromky, výborně se na nich dostanete ke každému plodu, takže nemusíte lézt po žebříku nebo je složitě sbírat pomocí česáčku.

Kam umístit hrušně

Jsou to poměrně náročné stromky. Vyžadují lehčí, teplou půdu na chráněném, sušším a hlavně slunečném místě. Mezi hrušněmi můžeme také najít malé tvary stromů, častěji plodí nejvíce nízkokmeny na kdouloni.

Ty se však na zimu musí pokrývat, aby nezmrzly. Pokud máte na zahradě lehké půdy, dejte přednost podnoži na semenáči, které se tam bude dobře dařit.

Klepněte pro větší obrázek
Hrušně nejsou z větší části samosprašné, proto volte odrůdy, které se vzájemně opylují 

Které višně jsou nejvhodnější?

Při výběru višní se soustřeďte na samosprašné odrůdy, které jsou odolnější a ne tak náročné na půdu a místo jako vyšlechtěné odrůdy. Pokud si však přece jenom vyberete tyto, dbejte na to, abyste měli vlhkou, výživnou, chudou půdu na vápník v chráněné a slunečné poloze.

Jakou půdu potřebují třešně?

Třešním se daří téměř ve všech oblastech. Preferují půdu středně těžkou, hlinitou, bohatou na živiny, propustnou, teplou a s malým obsahem vápníku. Stromy tvoří standardní sortiment a je pouze na vás, pro který druh a podnož se rozhodnete.

Ochraňte mladé stromky lepovými pásy

Pokud nechcete, aby váš stromek napadly bakterie a hmyz, vyrobte kolem něj lepové pásy. Stačí k tomu lep na housenky a papír. Odstraňte všechny nerovnosti na kmeni (vyplňte prohlubně nebo oddělejte kůru) a poté přiložte pás tak, aby k němu těsně přiléhal. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |