vytisknout velikost písma Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Lehce nahradí všechny ty drahé přípravky z lékáren. Doma si ho můžete připravit i vy. Recept na smrkový sirup totiž není vůbec složitý.
Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Mocnou léčivou sílu mladých výhonků našeho nejrozšířenějšího jehličnatého stromu znali už naši předci. Jeho protizánětlivé a dezinfekční účinky hojně využívali. Obsažená silice totiž dokáže zmírnit či potlačit příznaky nachlazení, ulevit při rýmě a kašli, zánětu průdušek nebo dýchacích cest, ale také zmírnit revma, utišit bolesti končetin a svalů. Díky vysokému obsahu antioxidačních flavonoidů a fenolů při pravidelném užívání sirupu vyčistíte tělo od toxických látek, posílíte imunitu. Neopomenutelný je i vysoký obsah vitaminu C.

Pospěšte si

Čím mladší jehličky natrháte,
tím sladší chuť bude sirup mít.

Trhají se jen mladé čerstvé výhonky, které mají nádherně zářivou světlezelenou barvu. Neměly by být delší než deset centimetrů, nejlepší jsou ale ty, které měří okolo pěti. Právě ty totiž obsahují největší koncentraci éterických olejů a minerálních solí. Ideálním obdobím pro sběr je proto květen a červen. Hotový smrkový sirup můžete užívat jak preventivně, tak i ve chvílích, kdy vás budou trápit nějaké výše zmiňované neduhy. Konzumovat se dá přímo, přidat ho ale můžete i do čaje nebo vody. Vhodný je i pro děti, které jeho chuť milují.

Není nic lepšího než mít doma připravené vlastnoručně vyrobené ochucené sirupy a oleje, které dodají vašemu jídlu božskou chuť. Jak na to, to vám v následujícím videu poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda, a Denisa Bartošová, autorka knihy Láskominy.

Recept na smrkový sirup

Budete potřebovat:

  • mladé smrkové výhonky
  • cukr (použít můžete jak ten klasický bílý, tak třeba třtinový)
  • chemicky neošetřený citron
  • větší zavařovací sklenici (ideálně o obsahu 3 nebo 5 litrů)
  • celofán
  • větší gumičku nebo provázek
  • cedník nebo plátýnko
  • láhev na uskladnění hotového sirupu
Recepty | Zajímavosti | Výroba | Krok za krokem | DIY

Voňavý šeříkový sirup se stal hitem českých domácností. Prozradíme vám, jak si ho snadno vyrobit.

Postup:

1. Natrhané výhonky důkladně opláchněte studenou vodou a papírovou kuchyňskou utěrkou je jemně osušte.

2. Zavařovací sklenici dobře vymyjte horkou vodou a nechte oschnout. Těsně před tím, než ji začnete plnit, ji ještě můžete vypláchnout trochou čistého alkoholu, nejlepší je například vodka.

3. Pak už můžete začít vrstvit. Na dno naskládejte první vrstvu výhonků do výšky asi pěti centimetrů a důkladně je upěchujte.

4. Zasypte přibližně centimetrovou vrstvou cukru, na kterou položte dvě kolečka citronu i s kůrou.

5. Na cukr dejte další pěticentimetrovou vrstvu výhonků a s vrstvením pokračujte, dokud nezaplníte celou sklenici. Poslední vrstvou by měl být cukr. Dosypávat ji můžete i v průběhu louhování.

6. Hrdlo naplněné sklenice zakryjte celofánem a důkladně zagumičkujte.
Zavařovačku postavte někam na slunné místo, nejlépe na okenní parapet, a obsah nechte dva až tři týdny louhovat, dokud se vám uvnitř nevytvoří hustá tmavá šťáva.


Na stinném chladnějším místě se může výroba sirupu protáhnout.

7. Hotový sirup přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a slijte do lahví. Skladujte nejlépe v lednici.

Trvalky | Pokojové rostliny | Zajímavosti | Léčivé rostliny

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí bolest v krku, kašel i zánět močových cest

Recepty | Zdraví | Zajímavosti | Výroba | Krok za krokem | Česnek

Jak vyrobit česnekovou tinkturu: Sníží krevní tlak, cukr i cholesterol

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Přerostly vám doma květiny? Ostříhejte je!

Přerostly vám doma květiny? Ostříhejte je!

Většina pokojových rostlin řez nepotřebuje, ale občas se stane, že některá vyroste příliš do výšky či šířky anebo ztratí svůj původní tvar. Tehdy je čas sáhnout po nůžkách.

4.  6.  2017 |
Samosběr jahod: Kde si nasbírat jahody a ušetřit? Přehled míst v celé ČR

Samosběr jahod: Kde si nasbírat jahody a ušet…

Milujete čerstvé jahody? Pokud člověk nemá zahradu a nechce jahody kupovat v obchodě, nabízí se samosběr jahod. Přinášíme vám přehled míst v jednotlivých krajích České republiky, kde si můžete nasbírat jahody.

17.  6.  2017 |
Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Jak připravit vynikající med z květů černého …

Na nachlazení, kašel, horečku i bolest v krku. Med z květů černého bezu je nejen chutný a voňavý, ale i zdravý. A jeho výroba nevyjde vůbec draze.

16.  6.  2017 |
Jak pěstovat jahody? Podle desatera

Jak pěstovat jahody? Podle desatera

Péče o jahody nespočívá jen ve výsadbě a sklizni. Je toho mnohem víc, aby jahody dávaly bohatou úrodu. Nabízíme vám přehled toho nejdůležitějšího, co jahodám vyhovuje a co potřebují.

30.  5.  2017 |
Zeleň v koupelně – jaké rostliny vydrží teplo a vlhko?

Zeleň v koupelně – jaké rostliny vydrží teplo…

Je mnoho rostlinek, kterými si koupelnu můžete zpestřit. Do koupelny jsou vhodné všechny rostliny, které mají rády vlhko a hodně tepla, ale nezbytná je i určitá dávka světla.

11.  6.  2017 |