vytisknout velikost písma Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Lehce nahradí všechny ty drahé přípravky z lékáren. Doma si ho můžete připravit i vy. Přinášíme vám recept na smrkový sirup, který není vůbec složitý.
Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Smrk je naším nejrozšířenějším jehličnatým stromem. Není proto divu, že mocnou léčivou sílu mladých smrkových výhonků znali už naši předci. Jejich protizánětlivé a dezinfekční účinky hojně využívali. Obsažená silice totiž dokáže zmírnit či potlačit příznaky nachlazení, ulevit při rýmě a kašli, ale také zmírnit revma a utišit bolesti svalů. Díky vysokému obsahu antioxidačních flavonoidů a fenolů při pravidelném užívání sirupu posílíte imunitu. Neopomenutelný je i vysoký obsah vitaminu C.

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Recept na smrkový sirup

Trhají se jen mladé čerstvé výhonky, které mají nádherně zářivou světlezelenou barvu. Neměly by být delší než deset centimetrů, nejlepší jsou ale ty, které měří okolo pěti. Právě ty totiž obsahují éterické oleje a minerální soli v té největší koncentraci. Ideálním obdobím pro sběr jsou proto květen a červen.

Budete potřebovat:

  • mladé smrkové výhonky
  • cukr (použít můžete jak ten klasický bílý, tak třeba třtinový)
  • chemicky neošetřený citron
  • větší zavařovací sklenici (ideálně o obsahu 3 nebo 5 litrů)
  • celofán
  • větší gumičku nebo provázek
  • cedník nebo plátýnko
  • láhev na uskladnění hotového sirupu
Voňavý šeříkový sirup se stal hitem českých domácností. Prozradíme vám, jak si ho snadno vyrobit.

Voňavý šeříkový sirup se stal hitem českých domácností. Prozradíme vám, jak si ho snadno vyrobit.

Postup:

1. Natrhané výhonky důkladně opláchněte studenou vodou a papírovou kuchyňskou utěrkou je jemně osušte.

2. Zavařovací sklenici dobře vymyjte horkou vodou a nechte oschnout. Těsně před tím, než ji začnete plnit, ji ještě můžete vypláchnout trochou čistého alkoholu, nejlepší je například vodka.

3. Pak už můžete začít vrstvit. Na dno naskládejte první vrstvu výhonků do výšky asi pěti centimetrů a důkladně je upěchujte.

4. Zasypte přibližně centimetrovou vrstvou cukru, na kterou položte dvě kolečka citronu i s kůrou.

5. Na cukr dejte další pěticentimetrovou vrstvu výhonků a s vrstvením pokračujte, dokud nezaplníte celou sklenici. Poslední vrstvou by měl být cukr. Dosypávat ho můžete i v průběhu louhování.

6. Hrdlo naplněné sklenice zakryjte celofánem a důkladně zagumičkujte.
Zavařovačku postavte někam na slunné místo, nejlépe na okenní parapet, a obsah nechte dva až tři týdny louhovat, dokud se vám uvnitř nevytvoří hustá tmavá šťáva.


Na stinném chladnějším místě se může výroba sirupu protáhnout.

7. Hotový sirup přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a slijte do lahví. Skladujte nejlépe v lednici.

Hotový smrkový sirup můžete užívat jak preventivně, tak i ve chvílích, kdy vás budou trápit nějaké výše zmiňované neduhy. Konzumovat se dá přímo, přidat ho ale můžete i do čaje nebo vody. Vhodný je i pro děti, které jeho chuť milují.

Připravte si doma ochucené sirupy a oleje, které dodají vašemu jídlu božskou chuť. Jak na to, to vám v následujícím videu poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda, a Denisa Bartošová, autorka knihy Láskominy.

Vypěstujte si angínovník: Vyléčí bolest v krku, kašel i zánět močových cest

Vypěstujte si angínovník: Vyléčí bolest v krku, kašel i zánět močových cest

Jak vyrobit česnekovou tinkturu: Sníží krevní tlak, cukr i cholesterol

Jak vyrobit česnekovou tinkturu: Sníží krevní tlak, cukr i cholesterol

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

7.  12.  2019 |
Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

26.  11.  2019 |
Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly,…

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá.

2.  12.  2019 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

27.  11.  2019 |
Návštěva potřebuje jen půl minuty, aby zhodnotila váš domov. Čeho si všimne jako první?

Návštěva potřebuje jen půl minuty, aby zhodno…

Nezáleží na tom, zda preferujete retro, skandinávský, nebo třeba boho styl. Návštěvu na první pohled zaujmou úplně jiné věci. A během chvilky vás ohodnotí. Prozradíme vám, čeho si všímá jako první – co byste tedy měli ohlídat, aby se u vás návštěva cítila dobře.

29.  11.  2019 |