vytisknout velikost písma Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Lehce nahradí všechny ty drahé přípravky z lékáren. Doma si ho můžete připravit i vy. Přinášíme vám recept na smrkový sirup, který není vůbec složitý.

Smrk je naším nejrozšířenějším jehličnatým stromem. Není proto divu, že mocnou léčivou sílu mladých smrkových výhonků znali už naši předci. Jejich protizánětlivé a dezinfekční účinky hojně využívali. Obsažená silice totiž dokáže zmírnit či potlačit příznaky nachlazení, ulevit při rýmě a kašli, ale také zmírnit revma a utišit bolesti svalů. Díky vysokému obsahu antioxidačních flavonoidů a fenolů při pravidelném užívání sirupu posílíte imunitu. Neopomenutelný je i vysoký obsah vitaminu C.

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Recept na smrkový sirup za studena

Trhají se jen mladé čerstvé výhonky, které mají nádherně zářivou světlezelenou barvu. Neměly by být delší než deset centimetrů, nejlepší jsou ale ty, které měří okolo pěti. Právě ty totiž obsahují éterické oleje a minerální soli v té největší koncentraci. Ideálním obdobím pro sběr jsou proto květen a červen.

Budete potřebovat:

  • mladé smrkové výhonky
  • cukr (použít můžete jak ten klasický bílý, tak třeba třtinový)
  • chemicky neošetřený citron
  • větší zavařovací sklenici (ideálně o obsahu 3 nebo 5 litrů)
  • celofán
  • větší gumičku nebo provázek
  • cedník nebo plátýnko
  • láhev na uskladnění hotového sirupu
Voňavý šeříkový sirup se stal hitem českých domácností. Prozradíme vám, jak si ho snadno vyrobit.

Voňavý šeříkový sirup se stal hitem českých domácností. Prozradíme vám, jak si ho snadno vyrobit.

Postup:

1. Natrhané výhonky důkladně opláchněte studenou vodou a papírovou kuchyňskou utěrkou je jemně osušte.

2. Zavařovací sklenici dobře vymyjte horkou vodou a nechte oschnout. Těsně před tím, než ji začnete plnit, ji ještě můžete vypláchnout trochou čistého alkoholu, nejlepší je například vodka.

3. Pak už můžete začít vrstvit. Na dno naskládejte první vrstvu výhonků do výšky asi pěti centimetrů a důkladně je upěchujte.

4. Zasypte přibližně centimetrovou vrstvou cukru, na kterou položte dvě kolečka citronu i s kůrou.

5. Na cukr dejte další pěticentimetrovou vrstvu výhonků a s vrstvením pokračujte, dokud nezaplníte celou sklenici. Poslední vrstvou by měl být cukr. Dosypávat ho můžete i v průběhu louhování.

6. Hrdlo naplněné sklenice zakryjte celofánem a důkladně zagumičkujte.
Zavařovačku postavte někam na slunné místo, nejlépe na okenní parapet, a obsah nechte dva až tři týdny louhovat, dokud se vám uvnitř nevytvoří hustá tmavá šťáva.


Na stinném chladnějším místě se může výroba sirupu protáhnout.

7. Hotový sirup přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a slijte do lahví. Skladujte nejlépe v lednici.

Recept na smrkový sirup za tepla

Budete potřebovat:

  • 3 hrsti mladých smrkových výhonků
  • cukr (použít můžete jak ten klasický bílý, tak třeba třtinový)
  • chemicky neošetřený citron
  • 1,5 l vody
  • cedník nebo plátýnko
  • nádoba na zalití výhonků a hrnec
  • láhev na uskladnění hotového sirupu

Postup:

1. Vodu uveďte do varu a zalijte jí dobře omyté smrkové výhonky.

2. Citron rozkrájejte na menší kousky, přidejte ho do vody a směs nechte chvíli louhovat.

3. Poté ji slijte přes cedník do hrnce a přidejte cukr podle své chuti.

4. Roztok dobře promíchejte a vařte jej na mírném ohni, dokud nezhoustne.

5. Potom ho nechte vychladnout a přelijte do sterilizovaných láhví. Sirup uchovávejte v temnu a chladu.

Jak smrkový sirup užívat?

Hotový smrkový sirup můžete užívat jak preventivně, tak i ve chvílích, kdy vás budou trápit výše zmiňované neduhy. Při kašli či nachlazení si ho dejte jednu lžíci denně a při bolestech kloubů nebo svalů po jedné lžíci dvakrát denně. Konzumovat se dá přímo, přidat ho ale můžete i do čaje nebo vody. Vhodný je i pro děti, které jeho chuť milují.

Připravte si doma ochucené sirupy a oleje, které dodají vašemu jídlu božskou chuť. Jak na to, to vám v následujícím videu poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda, a Denisa Bartošová, autorka knihy Láskominy.

Vypěstujte si angínovník: Vyléčí bolest v krku, kašel i zánět močových cest

Vypěstujte si angínovník: Vyléčí bolest v krku, kašel i zánět močových cest

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

22.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Užitková zahradaZeleninaZahrádkářův diářÚroda
Letní věnec na dveře: Vyberte, který se vám líbí nejvíc

Letní věnec na dveře: Vyberte, který se vám l…

Přivítejte léto i své návštěvy stylovým věncem na dveře. Nechte se inspirovat, jak by mohl vypadat. Můžete ho vytvořit z rostoucích i řezaných rostlin a stejně tak i umělých. V některých případech dokonce květiny vůbec nebudou potřeba!

18.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

23.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářUžitečná zahradaÚrodaRecepty
5 bylin, které spálí tuky a usnadní hubnutí. Které to jsou?

5 bylin, které spálí tuky a usnadní hubnutí. …

Bylinky obsahují látky, které nám mohou pomoci v cestě za vysněnou postavou. Urychlí metabolismus, pomohou s nedostatečnou činností žlučníku, zbaví organismus nadbytečné vody. Které bylinky se hodí?

16.  6.  2022 |
Lucie Kořistová
hubnutí
Jak připravit hravý třešňový likér

Jak připravit hravý třešňový likér

Říkáte si, že letos by to chtělo zužitkovat třešně i nějakým novým způsobem? Kromě zavařování, pálení a výroby džemu se můžete pustit do přípravy třešňového likéru. Je snadná a velmi rychlá. Pokud u vás zrají třešně dřív, takže už je máte zpracované, použijte na likér višně, rybíz nebo maliny.

21.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářUžitečná zahradaÚrodaRecepty