Milují ho nejen děti. Je chutný, sladký, hodí se do čaje i na chleba s máslem. Navíc pomáhá v boji s kašlem a nachlazením. Sirup z pampelišek, kterému se lidově přezdívá pampeliškový med, si získává stále více příznivců. Vyrobit ho zvládnete i vy. A zapojit do toho můžete také své děti, které bude sběr i příprava sirupu skutečně bavit. Odměnou jim bude sladká pochoutka.
Pampeliška se dá zpracovat i jinak! Z kořene můžete uvařit čaj, bylinkářka Klára Matušková vám ve videu poradí, jak na to:
Dlouho ale neváhejte, doba kvetení pampelišek je v plném proudu a třeba v Praze už začínají pomalu odkvétat. Vypravte se proto na jejich sběr co nejdřív. Další šanci totiž budete mít zase až za rok. Květy pampelišek sbírejte nejlépe kolem poledne, když jsou nejvíc rozvité, najděte si nějakou pěknou louku dál od silnice a prašných cest, aby byly čisté.
Recept na pampeliškový med
Ingredience:
- 2 l vody
- 1,5 kg cukru krystal
- 2 citrony
- šťáva ze 2 citronů
- 400 květů pampelišek
Postup:
1. Z květů pampelišek odstraňte zbytky stonků a rozložte je někam na plech vyložený pečicím papírem nebo na sušicí síto, aby z nich vylezli všichni broučci. Květy můžete také opláchnout pod studenou tekoucí vodou, ale připravíte se tak o drahocenný pyl, kterého jsou pampelišky plné.
2. Hmyzu zbavené květy pak nasypte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny.
3. Pak obsah hrnce přeceďte a do získaného nálevu přidejte cukr, na kolečka nakrájený citron a šťávu ze dvou citronů.
Místo pokrájeného citronu můžete použít i pomeranč nebo klidně přidejte oboje. Ovoce by ale vždy mělo být chemicky neošetřené. Pokud ho nemáte k dispozici, alespoň citrusy důkladně omyjte. Klasický bílý cukr zase můžete nahradit třeba hnědým třtinovým. Příznivci zdravé stravy pak cukrem palmovým nebo kokosovým.
4. Znovu přiveďte k varu a vařte za občasného míchání dalších 1,5 až 3 hodiny podle toho, jak hustý výsledný sirup chcete mít. Čím déle budete sirup vařit, tím hustší bude. Hustotu vyzkoušíte tak, že necháte malou kapku vychladnout na talířku.
5. Ještě horký pampeliškový med nalijte do připravených pečlivě umytých sklenic, zavíčkujte a postavte obrácené vzhůru dnem jako džem, aby se víčka dobře chytla.
Z pampelišek upečete skvělé sušenky, připravíte balzám na bolest i hnojivo. Tyto a další návody naleznete ZDE >>>